search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:58
MENU CLOSE

Η UNESCO κατέταξε την πίτσα ναπολιτάνα στην άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας

07.12.2017 10:56
Η UNESCO κατέταξε την πίτσα ναπολιτάνα στην άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας - Media

 

Η τέχνη του ναπολιτάνου σεφ πίτσας, ο οποίος πετά αριστοτεχνικά την πίτσα στον αέρα, εντάχθηκε σήμερα στην άυλη παγκόσμια κληρονομιά μαζί με άλλους θησαυρούς, όπως η παραδοσιακή σαουδαραβική διακόσμηση των τοίχων από τις γυναίκες της περιοχής Ασίρ, σύμφωνα με την Unesco.

Η επιτροπή ad hoc της Unesco συνεδρίασε στο νοτιοκορεατικό νησί Τζετζού για να εξετάσει 34 αιτήσεις για εγγραφή στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η εγγραφή είναι συμβολική, ωστόσο προσφέρει μια κάποια προβολή και οι προσπάθειες των θιασωτών της ναπολιτάνικης τέχνης στην παρασκευή πίτσας ευοδώθηκαν.

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν υπογράψει μια “παγκόσμια αίτηση” για να στηρίξουν την υποψηφιότητα, σύμφωνα με τον Σέρτζιο Μιτσού, πρόεδρο των ναπολιτάνων σεφ πίτσας. Πέρα από τη δεξιοτεχνία των κινήσεων, είναι μια “γαστρονομική τεχνογνωσία” που συνδυάζει “τραγούδια, χαμόγελα, τεχνική και θέαμα”, και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, υπογράμμιζε ο ιταλικός φάκελος υποψηφιότητας.
“Νίκη!”, έγραψε στο Twitter ο ιταλός υπουργός Γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα. “Ένα νέο βήμα για την προστασία της γαστρονομικής και οινοπαραγωγικής κληρονομιάς της Ιταλίας”.

Ο Πεκοράρο Σκάνο, ο πρώην υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας που ήταν παρών στο Τζετζού, πρόσθεσε στο Twitter: “Να ζήσει η τέχνη του ναπολιτάνου σεφ πίτσας!”.

Ο κατάλογος της Unesco που δημιουργήθηκε το 2003, αριθμούσε ήδη 365 καταγραφές, παραδόσεις, διάφορες μορφές τέχνης ή εορτασμούς, όπως το ισπανικό φλαμένκο ή το ινδονησιακό μπατίκ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:57