search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:02
MENU CLOSE

Δημοτικό Συμβούλιο: Να αποδεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του «Αθήνα 9.84» και των προέδρων του

18.12.2017 14:21
Δημοτικό Συμβούλιο: Να αποδεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του «Αθήνα 9.84» και των προέδρων του - Media

 

Να προβούν άμεσα στην αποδέσμευση των λογαριασμών του δημοτικού ραδιοσταθμού «Αθήνα 9.84» και των προέδρων των Διοικήσεών του, από το 2006 μέχρι σήμερα, καθώς και συγγενών τους, που δεσμεύθηκαν προληπτικά και αιφνιδιαστικά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, απαιτεί από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, με ψήφισμα που εγκρίθηκε από το σύνολο, σχεδόν, των δημοτικών παρατάξεων του, κατά τη σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε για το θέμα αυτό.

Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει ότι «οι συχνότητες των δημοτικών ραδιοσταθμών δεν θα βγουν στο “σφυρί”».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη, η δέσμευση έγινε από την Α΄ ΔΟΥ Αθηνών, για δήθεν οφειλή, όπως είπε.

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε ότι κατά τη ΔΟΥ, η Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας της Αθήνας (ΔΕΡΑ), που έχει τον ραδιοσταθμό, όφειλε να καταβάλλει χαρτόσημο επί των επιχορηγήσεων που λάμβανε από τον Δήμο.

Η ΔΟΥ, κατόπιν τούτου και μετά από έλεγχο που διενήργησε, δέσμευσε τους λογαριασμούς για το ποσό των 4.750.000. Ο κ. Καμίνης επικαλέστηκε γνωμάτευση, ότι η ΔΕΡΑ ως Κοινωφελής Επιχείρηση, δεν υποχρεούται καταβολής χαρτοσήμου, επισήμανε ότι και καμία άλλη, πανελλαδικά, Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας καταβάλλει, καθώς και ότι ουδέποτε, από ιδρύσεώς τους, είχε ζητηθεί.

Επίσης ανέφερε γνωμοδότηση του ίδιου του αντιπροέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με αφορμή την υπόθεση του Βατοπεδίου, στην οποία αποφαίνεται ότι για φόρους χαρτοσήμου δεν επιτρέπεται δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.

 Ο δήμαρχος Αθηναίων προειδοποίησε, ότι αν τεθεί οριστικά για τη ΔΕΡΑ να καταβάλλει το ποσό, αυτό θα την οδηγήσει σε κλείσιμο. Ο κ. Καμίνης τόνισε, ότι τα τελευταία χρόνια ο «9.84» έχει εξυγιανθεί οικονομικά, λειτουργεί με 120 εργαζομένους, από 400 που είχε το 2010, και «είναι απολύτως συνεπής σε όσα ορίζει η εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, όπως το ΑΠΕ και η ΕΡΤ».

Ακόμη, συσχέτισε ευθέως τον καταλογισμό αυτό με την πρόθεση της κυβέρνησης να βγουν σε δημοπρασία οι συχνότητες των δημοτικών ραδιοσταθμών.

Από την «Ανοιχτή Πόλη», ο επικεφαλής της, Ρήγας Αξελός, τόνισε ότι είναι αυθαίρετος ο παραπάνω συσχετισμός, τάχθηκε υπέρ της άμεσης αποδέσμευσης όλων των τραπεζικών λογαριασμών, ενώ παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική στην τωρινή λειτουργία του ραδιοσταθμού, λέγοντας ότι έχει μετατραπεί σε δημαρχικό φερέφωνο.

 Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Σοφιανός, έκανε λόγο για πολιτικού χαρακτήρα απόφαση, αναφερόμενος τόσο στη δέσμευση, όσο και στον καταλογισμό, κάλεσε τους εργαζομένους του ραδιοσταθμού να διαδηλώσουν στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ «βγάζει μάτι» είπε χαρακτηριστικά, η σύνδεση της υπόθεσης αυτής, με τις δημοπρασίες των συχνοτήτων.

Από την «Αθήνα πόλη της ζωής μας», ο δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Βαφειάδης, μίλησε για πολιτικές εντολές και κάλεσε τον δήμαρχο να αποτανθεί στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που το 2006 ήταν δημοτικός σύμβουλος. Επίσης αναρωτήθηκε, αν έχουν δεσμευθεί και οι λογαριασμοί της ΕΡΤ ή άλλων δημοτικών ραδιοφώνων .

Για «μεθόδευση για την εξασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων του προϋπολογισμού» έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Ανταρσίας στις γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου, ενώ από την «Ελληνική Αυγή για την Αθήνα», ο Ηλίας Κασιδιάρης, τάχθηκε μεν υπέρ της άρσης των δεσμεύσεων των λογαριασμών, αλλά και υπέρ του κλεισίματος του ραδιοσταθμού.

Στη συνεδρίαση παρέστη επίσης και τοποθετήθηκε, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, η οποία κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να μην επιτρέψει τον «οικονομικό στραγγαλισμό» του «9.84» που αποτέλεσε, όπως είπε, σύμβολο της ελεύθερης ραδιοφωνίας και να στηρίξουν τους εργαζόμενούς του.

«Σ΄ αυτόν τον αγώνα θα είμαστε μαζί σας» τόνισε. Επίσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, Θέμης Μπερεδήμας, διάβασε το ομόφωνο ψήφισμα του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των Ενώσεων Συντακτών, το οποίο, μεταξύ άλλων, «καταγγέλλει όσα μεθοδεύονται σε βάρος του “9.84” και των εργαζομένων του».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:01