search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:25
MENU CLOSE

Συντάξεις – παντεσπάνι: Η πλειοψηφία των συνταξιούχων ματώνει – Δια νόμου εξαιρούνται οι εκλεκτοί

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2084
1-8-2019
05.08.2019 09:50
kat.jpg

 

Μπορεί ο νόμος Κατρούγκαλου να πετσόκοψε τις συντάξεις της πλειοψηφίας των συνταξιούχων, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, σε λίγους και «εκλεκτούς» έδινε τη δυνατότητα να μπορούν, με κάποιες μεταβατικές διατάξεις, να διεκδικούν συντάξεις έως 24.000 ευρώ μηνιαίως!
Το θέμα των συντάξεων με ποσά πάνω από 20.000 ευρώ τον μήνα προκάλεσε ήδη την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, ο οποίος από τις 23 Ιουλίου έδωσε εντολή να παγώσει η έκδοση τέτοιων αποφάσεων για να εξεταστεί συνολικά το ζήτημα με σχεδόν βέβαιη την επιβολή πλαφόν, που σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάνει στα 6.800 ευρώ.

Το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε το πάγωμα συντάξεων που ανέρχονται στα ποσά των 7.000, 10.000, 12.000 18.000, 20.000 και 24.000 ευρώ μηνιαίως. Για τις περιπτώσεις αυτές η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσανατολίζεται τώρα στην επιβολή πλαφόν. Θυμίζουμε ότι μία από τις περίπου 1.500 μέχρι στιγμής περιπτώσεις υπέρογκης σύνταξης που φθάνει το ποσό των 23.571 ευρώ τον μήνα αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος» με το σχετικό έγγραφο της απόφασης, που έχει ημερομηνία έκδοσης 28 Μαρτίου 2019.

Αστρονομικοί…υπολογισμοί
Ο υπουργός, επιβεβαίωσε ότι ο ΕΦΚΑ είχε υπολογίσει ποσά συντάξεων «ακόμη και 24.000 ευρώ τον μήνα», όπως είπε χαρακτηριστικά, και παράλληλα τόνισε ότι αυτά τα ποσά είναι έξω από κάθε ηθική και ασφαλιστική λογική, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο νόμος Κατρούγκαλου κατάργησε το ΕΚΑΣ των 230 ευρώ τον μήνα και κατέβασε τις περισσότερες νέες συντάξεις ώς και 38% χαμηλότερα από τις παλαιότερες.
Μάλιστα εξήγησε ότι από εδώ και πέρα χρειάζεται αλλαγή νόμου και «ήδη μια επιστημονική ομάδα εξετάζει αλλαγή νόμου». «Δεν νοείται να δίνονται τέτοιες συντάξεις. Δεν είμαι ενάντια στην ανταποδοτική λογική του συστήματος αλλά είναι τελείως στρεβλό το νούμερο αυτό».
Σχετικά με το πώς προέκυψε το όλο θέμα ο ίδιος τόνισε ότι «βρέθηκα μπροστά σε μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Ενημερώθηκα ότι ήταν έτοιμες να εκδοθούν αποφάσεις για συντάξεις ύψους 10.000 ευρώ τον μήνα, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ, 20.000, έως και 24.000 ευρώ τον μήνα» υπογραμμίζοντας ότι έδωσε προφορική εντολή να σταματήσουν οι διαδικασίες έκδοσής τους και ότι θα έρθει κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία γνώριζε το θέμα αυτό για πέντε μήνες και αδιαφόρησε, αυτή είναι η υπηρεσιακή πληροφόρηση» ενώ πρόσθεσε ότι «η πληροφόρηση που έχω είναι ότι ορισμένες έχουν δοθεί, δεν τις πρόλαβα».
Σημειώνεται ότι, μετά την αποκάλυψη, ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου έδινε αυτά τα… ιλιγγιώδη ποσά σε συντάξεις τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή η δυνατότητα δινόταν με μεταβατική διάταξη, ωστόσο, η προηγούμενη ηγεσία του υπ. Εργασίας υποστηρίζει ότι δεν πρόλαβαν να εκδοθούν συντάξεις – μαμούθ.
Ωστόσο τα εξωπραγματικά ποσά συντάξεων των 8.000, 10.000, 20.000 ή και  24.000 ευρώ αφορούν σε μικρή μερίδα ασφαλισμένων που έχουν πολύ μεγάλους μισθούς, πολλά χρόνια και κυρίως παίρνουν και το μπόνους της προσαύξησης των ποσοστών ανταποδοτικής σύνταξης, λόγω υψηλότερων εισφορών.

Προνομιούχοι μια ζωή…
Όπως και να έχει πάντως ο Γιάννης Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις του δεν στρέφονται κατά προσώπων («δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους για τους οποίους εκδόθηκαν ή ετοιμάζονταν αυτές οι αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά) αλλά εξήγησε ότι υπάρχει ζήτημα ορθής λειτουργίας του νόμου στο πλαίσιο της ασφαλιστικής λογικής και της ηθικής.
Στην κατηγορία των ασφαλισμένων που έχουν πολύ μεγάλες συντάξεις με τον νόμο Κατρουγκαλου είναι:
• Τραπεζικά στελέχη με υπερτριακονταπενταετή ασφάλιση και μέσες αποδοχές άνω των 15.000 ευρώ τον μήνα.
• Στελέχη ΔΕΚΟ με 35 και άνω έτη εισφορών και μισθούς άνω των 12.000 ευρώ μικτά.
• Συμβολαιογράφοι (εκεί εντοπίστηκαν τρεις συντάξεις των 18.000, 20.000 και 24.000 ευρώ), οι οποίοι παίρνουν προσαύξηση λόγω της προσθήκης στον υπολογισμό των συντάξεών τους του ποσοστού αμοιβής τους από τα συμβόλαια που υπογράφουν.

Υπάρχουν όμως και οι συνταξιούχοι των παραπάνω κατηγοριών που έχουν επανυπολογισμό συντάξεων και παίρνουν πολύ μεγαλύτερη σύνταξη απ’ ό,τι έδιναν τα Ταμεία τους στο παρελθόν. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις συνταξιούχων ΔΕΚΟ που είχαν υψηλές αποδοχές όταν πρωτοβγήκαν στη σύνταξη, παρατηρείται ότι με τον επανυπολογισμό σύνταξης βάσει του νόμου Κατρούγκαλου παίρνουν περισσότερα από πριν επειδή παλιά υπήρχε πλαφόν στις 3.500 ευρώ, ενώ με τον νόμο Κατρούγκαλου δεν προβλέφθηκε κανένα πλαφόν! Στην ίδια κατηγορία είναι και οι συντάξεις για μερίδα συνταξιούχων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που ο επανυπολογισμός τους ανέβασε το ποσό σύνταξης ώς και στις 9.800 ευρώ, από 2.700 ευρώ που είχαν παλαιότερα λόγω πλαφόν.
Ο λόγος που αυξήθηκαν με αυτόν τον τρόπο οι συντάξεις είναι γιατί η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έδωσε προσαύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης των ασφαλισμένων που είχαν πληρώσει υψηλότερες εισφορές από αυτές του ΙΚΑ. Στις ΔΕΚΟ, για παράδειγμα, οι εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) έφταναν ώς και 50% (έναντι 40% στο ΙΚΑ). Η προσαύξηση αυτή όμως των υψηλών εισφορών πέρασε στα ποσοστά αναπλήρωσης και αύξησε την ανταποδοτική σύνταξη, ενώ ο νόμος λέει ότι η προσαύξηση πηγαίνει και αυξάνει τις αποδοχές βάσει των οποίων θα υπολογιστεί η ανταποδοτική σύνταξη.

Η ερμηνεία που δόθηκε όμως ήταν να πριμοδοτηθούν τα ποσοστά, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι με 35ετία να παίρνουν ποσοστό αναπλήρωσης 45%, λόγω υψηλότερων εισφορών, ενώ οι κανονικοί ασφαλισμένοι να έχουν το ποσοστό του νόμου που είναι 33,81%.
Για το θέμα που προέκυψε ο ίδιος ο Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «προφανή προσπάθεια αντιπερισπασμού» τα περί συντάξεων 23.000 ευρώ «όπως συνηθίζει και η Ν.Δ. και ο κ. Βρούτσης, για να μην συζητήσουν για την ταμπακιέρα, δηλαδή το τι προτείνουν οι ίδιοι για τη δική τους “αντιμεταρρύθμιση” του ασφαλιστικού και ιδίως την ιδιωτικοποίηση του συστήματος επικουρικής σύνταξης».
Σε ό,τι αφορά την έκδοση της επίμαχης σύνταξης είπε πως «γι’ αυτά τα απίθανα των 23.000 ευρώ ρώτησα και τον κ. Πετρόπουλο, γιατί εκ των πραγμάτων μου φαινόταν εξωπραγματικό και απίθανο, αλλά ήθελα να δω που βασίζεται αυτό το fake news που εκτόξευσε ο κ. Βρούτσης. Μου είπε ότι αφορά μεμονομένη περίπτωση διεκδίκησης από συμβολαιογράφο σύνταξης που δεν βασιζόταν σε εισφορές που είχε καταβάλει η ίδια, αλλά στο ποσοστό που απέδιδαν οι συμβολαιογράφοι σε αναδιανεμητικό ταμείο, που αφορούσε το σύνολο των νομικών».

Όπως ο ίδιος ανέφερε «οι δικηγόροι ξέρουν» ότι «για κάθε συμβόλαιο, πέραν της αμοιβής που έπαιρνε ο δικηγόρος ή ο συμβολαιογράφος, πήγαινε και ένα ποσοστό σημαντικό ως κοινωνικός πόρος. Αλλά αυτό δεν ήταν δική της εισφορά και δεν μπορούσε να το υπολογίσει. Ποτέ επομένως δεν βγήκε τέτοια σύνταξη 23.000 ευρώ, από τη συγκεκριμένη συμβολαιογράφο διεκδικήθηκε, επειδή δεν την πήρε έχει κινηθεί και νομικά ασκώντας ποινική δίωξη κατά υπαλλήλων του ΕΚΦΑ. Όμως, ούτε τη δικαιούνταν ούτε υπήρχε ποτέ περίπτωση να εκδοθεί τέτοια τερατωδώς υψηλή σύνταξη. Δεν παράγει ο νόμος τέτοια αποτελέσματα», ξεκαθάρισε ο κ. Κατρούγκαλος, επαναλαμβάνοντας ότι αυτή «η μεμονωμένη περίπτωση δεν κατέληξε στο να δοθεί η σύνταξη, το ποσό αφορά τη διεκδίκηση εκ μέρους της συγκεκριμένης ασφαλισμένης του ποσού που θεωρούσε ότι πρέπει να πάρει. Ποτέ δεν εκδόθηκε τέτοια σύνταξη».

Οι πρώην… μεταρρυθμιστές
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «αυτά που λέει ο κ. Βρούτσης δεν είναι αληθή. Δεν έχουν δοθεί τέτοιες συντάξεις, αμφιβάλλω αν έχει δοθεί καμία. Εγώ επόπτευα τη λειτουργία, δεν χορηγούσα συντάξεις. Όταν διαπίστωσα ότι προκύπτουν συντάξεις μεγαλύτερες κατά την εφαρμογή της μεταβατικής περιόδου είπα ότι δεν θα καταβληθούν τέτοιες συντάξεις. Μάλιστα, υπάρχει αγωγή από δικαιούχο υψηλής σύνταξης κατά στελεχών του ΕΦΚΑ διότι δεν της χορήγησαν το ύψος αυτό. Είναι αποδεδειγμένα αυτά που λέω γιατί ο ΕΦΚΑ δεν κατέβαλε αυτές τις συντάξεις». 

Άμεση ήταν και η αντίδραση της πρώην υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία επισήμανε ότι «οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας περί έκδοσης πολύ υψηλών συντάξεων με τον νόμο 4387/2016, αποκρύπτουν σκόπιμα βασικά δεδομένα και δημιουργούν μία παντελώς ψευδή εικόνα για το τι πραγματικά ισχύει» και σημείωσε πως «ο κ. Βρούτσης καθημερινά και σκοπίμως, αντί να ασχολείται με το χαρτοφυλάκιό του, επιλέγει να προβαίνει σε ψευδείς καταγγελίες εναντίον της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας». Σχολίασε, δε, ότι «το γεγονός πάντως ότι ο κ. Βρούτσης διαρκώς ανακαλύπτει δήθεν τρύπες στο έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρά ένα έντονο άγχος που σχετίζεται με την αδυναμία του να αναμετρηθεί με το έργο αυτό».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:25