search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:35
MENU CLOSE

Χαρίτσης: Με αντισυνταγματικές διατάξεις η κυβέρνηση απορρυθμίζει τους ΟΤΑ

08.08.2019 10:33
Χαρίτσης: Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα φυλακές δεν αποτελούν λύση ούτε για τις τοπικές κοινωνίες ούτε για τους πρόσφυγες - Media

 

Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Χαρίτσης κατηγορώντας την ότι με αντισυνταγματικές διατάξεις διαλύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ υπεραμύνθηκε του «Κλεισθένη» κάνοντας λόγο για μια συγκροτημένη ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική τομή.

«Δεν εισάγετε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο. Η παρέμβασή σας είναι πρόχειρη, αποσπασματική και δεν ρυθμίζει αλλά απορρυθμίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανατρέποντας τη πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία», υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Και πρόσθεσε:

«Το σημερινό νομοσχέδιό σας για τα ζητήματα των ΟΤΑ και το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που ψηφίσατε τα ενώνει το ίδιο νήμα της λογικής σας. Είναι η λογική του υπερσυγκεντρωτισμού και της εξασθένησης του ελέγχου και της λογοδοσίας. Αυτό κάνατε για το κράτος το ίδιο κάνετε και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις του νομοσχεδίου σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού επικαλούμενος και τις παρατηρήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που, όπως είπε, εξέφρασε προβληματισμούς για την εφαρμογή τους.

«Το άρθρο 1 παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας της ψήφου, είναι κομμένο και ραμμένο για τους δημάρχους που πρόσκεινται στο κόμμα σας. Δεν μπορεί να ορίζετε αμετάκλητη τη σύμπραξη παρατάξεων. Το άρθρο 2 ακυρώνει τη βασική αρχή ότι οι τοπικοί άρχοντες εκλέγονται από τα συμβούλια. Το Επιστημονικό Συμβούλιο μιλά για πρόβλημα στη συγκρότηση των τοπικών οργάνων. Με το άρθρο 5 καταργείτε τις αποφασιστικές αρμοδιότητες των τοπικών συμβουλίων, ορίζετε τον αρεστό σας πρόεδρο και όχι τον εκλεγμένο. Καταστρατηγείτε τη πρόσφατη λαϊκή ετυμογορία και την ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του “Κλεισθένη”», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:33