search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:50
MENU CLOSE

Κόντρα στη Βουλή για μετρό Θεσσαλονίκης, Ταχιάο και τραμ Αθήνας

10.09.2019 10:08
Κόντρα στη Βουλή για μετρό Θεσσαλονίκης, Ταχιάο και τραμ Αθήνας - Media

Κόντρα σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή τις αλλαγές που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός για τα έργα κατασκευής του μετρό.

Ειδικότερα, επίθεση στον Νίκο Ταχιάο εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης υποστηρίζοντας ότι είναι δεν μπορεί ένας αποτυχών πολιτευτής να εμφανίζεται επιτυχών στο χώρο της δημόσιας διοίκησης.

Η σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης σημειώθηκε στην επιτροπή ΔΕΚΟ του Νίκου Ταχιάου και το Νίκου Κουρέτα για τις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της Αττικό Μετρό ΑΕ. Τελικά με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκαν και τα δύο πρόσωπα.

 

Φίλης κατά Ταχιάου

«Ο Ταχιάος είναι εδώ ως αποτυχών πολιτευτής. Είναι μια κακή παλαιοκομματική πολιτική. Δεν πρέπει να αναβιώσει και να ενισχυθεί η λογική οι αποτυχόντες για κάποιο λόγο στην πολιτική να εμφανίζονται ως επιτυχόντες η εν δυνάμει επιτυχόντες στο χώρο της δημόσιας διοίκησης».

Στην επίθεση του Νίκου Φίλη απάντησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής καλύπτοντας τον κύριο Ταχιάο αλλά και ο ίδιος ο υποψήφιος πρόεδρος της Αττικό Μετρό.

«Ο κ. Ταχιάος πέρα από υποψήφιος βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος έχει ένα πολύ σοβαρό βιογραφικό, είναι τεχνοκράτης και θα είναι καλύτερο να τον αφήσουμε στη θέση του και να τον κρίνουμε όλοι μαζί και να μην κάνουμε αυτές τις αυθαίρετες κρίσεις. Δε σημαίνει ότι κάποιος που κατέβηκε στο πολιτικό στίβο και δεν κατάφερε να εκλεγεί πρέπει να αποκλείεται από μία άλλη δημόσια θέση. Να κρίνουμε τους ανθρώπους όχι ισοπεδωτικά αλλά κατά περίπτωση».

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ το iefimerida, o κ. Ταχιάος ανέφερε ότι τον ενόχλησε ο χαρακτηρισμός πολιτευτής που του έδωσε ο Νίκος Φίλης.

«Ο όρος πολιτευτής είναι ένας όρος που δεν θα τον έλεγα για ανθρώπους που έχουν μπει στην πολιτική από νεαρή ηλικία όπως εγώ. Είναι πραγματικά ένας όρος που με ενόχλησε. Τώρα για το αποτυχημένος όπως είμαι περήφανος για τις επιτυχίες μου είμαι περήφανος και για τις αποτυχίες μου. Οι αποτυχίες είναι αυτές που σε φτιάχνουν. Από τη δουλειά μας θα κριθούμε».

 

Καθυστερεί το μετρό στον Πειραιά 

Ο Νίκος Κουρέτας από τη δική του πλευρά αναφέρθηκε στο μετρό της Αθήνας και την επέκταση του στον Πειραιά λέγοντας ότι οι τρεις πρώτοι σταθμοί θα δοθούν για λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2020.

«Υπάρχει καθυστέρηση στους έξι σταθμούς του Πειραιά. Οι τρεις πρώτοι σταθμοί, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια θα αποδοθούν για λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2020 και οι υπόλοιποι στη συνέχεια».

Ο Νικος Ταχιαος αναφερόμενος στο μετρό της Θεσσαλονίκης ζήτησε να αποδραματοποιηθεί η όλη συζήτηση και ανέφερε πως θα γίνει επικοινωνιακή εκστρατεία προκειμένου οι πολίτες Θεσσαλονίκης να έχουμε πλήρη ενημέρωση για το έργο.

«Είναι οριακό το έργο ακόμα και όταν λειτουργήσει στην πλήρη ανάπτυξη του. Ότι λέγονταν για δοκιμαστική λειτουργία τον Οκτώβριο ήταν εκτός πραγματικότητας. Το μετρό θα είναι απολύτως αυτοματοποιημένο θα τρέχει με software το οποίο θα πρέπει να δοκιμαστεί για αρκετό καιρό και σε πραγματικές συνθήκες. Η μόνη λύση για το σταθμό Βενιζέλου και την πλήρη λειτουργία του μέτρου είναι αυτή που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προχθές.

Σε μια πολιτική παραδοχή για το πως προχώρησε το μετρό στη Θεσσαλονίκη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σήμερα ο υπουργός υποδομών Κώστας Καραμανλής

Απαντώντας στην κριτική που του άσκησε ο Γιάννης Δραγασάκης ότι θα περίμενε μια διαφορετική προσέγγιση στο έργο που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση οσον αφορα το μέτρο της Θεσσαλονίκης ο Υπουργός υποδομών πήρε το λόγο και ανέφερε.

«Με εξαίρεση τον σταθμό Βενιζέλου το μετρό έχει προχωρήσει πολύ ικανοποιητικά στη Θεσσαλονίκη, δεν έχω κανένα πρόβλημα να δώσω τα εύσημα στην προηγούμενη κυβέρνηση εφόσον έγινε δουλειά. Άλλωστε και η αντιπαράθεση μου με τον κ. Σπίρτζη ήταν πάντα πολιτική».

Μάλιστα η τοποθέτηση του υπουργού Υποδομών προκάλεσε την ανταπάντηση του Γιάννη Δραγασάκη ο όποιος είπε «χαίρομαι που με την τοποθέτηση αυτή αποκαταστάθηκε η αλήθεια και η τάξη».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αναφορά του Κώστα Καραμανλή.

«Χαίρομαι που δώσατε μια πολύ τολμηρή απάντηση, πρέπει το μετρό να το βγάλουμε έξω από τις στείρες πολιτικές μας αντιπαραθέσεις. Η απάντηση στην δευτερολογία σας έδωσε το πραγματικό στίγμα της κυβέρνησης».

 

Το μουσείο της Ακρόπολης έγινε με λιγότερα λεφτά από το σταθμός Βενιζέλου

Ο κ. Καραμαλής αναφέρθηκε στο θέμα του σταθμού Βενιζέλου δίνοντας στοιχεία για το κόστος που έχουν μέχρι τώρα οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο μετρό Θεσσαλονίκης από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες του.

«Δεν έχει ξεκινήσει καν η κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου είμαστε στο σημείο μηδέν έχει μπει μόνο η πλάκα και τίποτε άλλο. Η λύση της απόσπασης της και επανατοποθέτησης των αρχαίων θα είναι πολύ πιο σύντομη και πιο φτηνή.

Το κόστος των αρχαιολογικών ανασκαφών σε όλο το μετρό από τότε που ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη πλησιάζει τα 135 εκατομμύρια και δεν έχουμε ακόμα τελειώσει. Το μουσείο της Ακρόπολης έγινε με λιγότερα λεφτά. Τα συμπεράσματα μπορεί να τα βγάλουν όλοι. Να σεβαστούμε τα αρχαία αλλά να μην πηγαίνουμε σε μια διαδικασία απίστευτων υπερβολών.

Επιμένετε ότι το μετρό θα ήταν έτοιμο το 2020, αλλά όταν ακούγονται αυτά ο τεχνικός κόσμος στην Θεσσαλονίκη μας αντιμετωπίζει με ασόβαρο τρόπο.

Ο Γενικός διευθυντής του έργου που είναι από το 2010 μας είπε ότι αν προχωρήσουμε στην λύση τα αρχεία να μείνουν εκεί και να κατασκευαστεί το μετρό θα καθυστερήσουμε πολύ περισσότερο και το κόστος θα είναι μεγαλύτερο.»

Στο θέμα των αρχαιολογικών ανασκαφών αναφέρθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη με επικριτική διάθεση για τους αρχαιολόγους της Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχει μία λογική ότι δεν υπάρχει θέμα χρόνου, ο χρόνος μετριέται σε αιώνες κατά συνέπεια και η αρχαιολογική ανασκαφή μπορεί να κρατήσει αιώνες. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της Θεσσαλονίκης και των αρχαιολόγων της Θεσσαλονίκης. Τα αρχαία είναι για να φυλάσσονται αλλά και για αναδεικνύονται.»

 

Το τραμ στο Συνταγμα  

Η κ. Μπακογιάννη ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να της απαντήσει τι θα γίνει και με το τραμ της Αθήνας που έχει σταματήσει να λειτουργεί στο κέντρο της πόλης.

«Το τραμ της Αθήνας έχει σταματήσει να λειτουργεί στο κέντρο της πόλης. Τι θα κάνετε με αυτό το θέμα. Θα επιβαρυνθεί πολύ η κυκλοφορία ενόψει του ελληνικού πρέπει να δούμε τι θα γίνει με την λειτουργία του τραμ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:45