search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:10
MENU CLOSE

Γιορτή ψωμιού στον Πειραιά μετά από 20 χρόνια

21.09.2019 05:40
Γιορτή ψωμιού στον Πειραιά μετά από 20 χρόνια - Media

 

Ήταν το μακρινό 1999 όταν διοργανώθηκε η τελευταία Γιορτή Ψωμιού στον Πειραιά που τελούσε υπό την αιγίδα της τότε Νομαρχίας. Είκοσι χρόνια μετά, πραγματοποιείται ξανά στον Πειραιά μια μεγάλη Γιορτή Ψωμιού, 21 – 24 Σεπτεμβρίου, με ένα ξεχωριστό υπαίθριο αρτοποιείο, που θα στηθεί στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι, έτοιμο να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους ώστε να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη του βιοτέχνη αρτοποιού.

«Πρόκειται για ένα πλήρες ανεπτυγμένο υπαίθριο αρτοποιείο καλυμμένο με ειδικό σκέπαστρο, μέσα στο οποίο μπορεί να δει κανείς ό,τι διαθέτει ένας αντίστοιχος χώρος, δηλαδή το ζυμωτήριο, τα μηχανήματα, τον φούρνο, τα μίξερ, τους πάγκους καθώς επίσης τις προθήκες και τις αρτοθήκες», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος Σωματείου Αρτοποιών Πειραιά Γιώργος Τσουκαλάς.

Έμπειροι αρτοποιοί θα ζυμώνουν, θα πλάθουν και θα φουρνίζουν κάθε είδους αρτοσκευάσματα τα οποία στη συνέχεια θα μοιράζονται δωρεάν στους επισκέπτες της εκδήλωσης. Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το Σωματείο Αρτοποιών Πειραιώς & Νήσων σε συνεργασία με την εταιρεία Μύλοι Λούλη, υπό την αιγίδα του δήμου Πειραιά και με την ευγενική υποστήριξη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

«Τα άτομα που θα βρίσκονται στο εργαστήριο είναι αρτοποιοί, καθηγητές αρτοποιίας, σπουδαστές αρτοποιίας από το ΙΕΚ Πειραιά και κάποιοι συνάδελφοι οι οποίοι μετρούν πολλά χρόνια πάνω στο αντικείμενο», αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς, για να προσθέσει: «Θα παρουσιάσουν μεγάλα ψωμιά καλλιτεχνήματα τα οποία θα στολίσουν τις βιτρίνες μας, ενώ για το κοινό θα δίνουμε δωρεάν ψωμάκια -κουβεράκια, όπως και κουλούρια Θεσσαλονίκης και κάποια τυροπιτοειδή. Ακόμα και τα μεγάλα ψωμιά που θα είναι για στόλισμα, στο τέλος της ημέρας θα μοιράζονται και αυτά.»

Την εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν και οι μαθητές από δημοτικά σχολεία του Πειραιά (Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου), όπου θα μάθουν την ιστορία του ψωμιού και στη συνέχεια θα ζυμώσουν και θα δημιουργήσουν το δικό τους φρέσκο ψωμί, μέσα σε ένα ζωντανό διαδραστικό παιχνίδι. «Θα πλάσουν μόνα τους κάποια ζυμαράκια, θα ψήσουμε αυτά που θα φτιάξουν, θα περιηγηθούν στον χώρο με τους συνοδούς τους. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά, ένα καταπληκτικό μηχάνημα 30 ετών, έναν μύλο, το οποίο έχει ο κ. Λούλης και το παρουσιάζει ανά την Ελλάδα στις εκθέσεις που γίνονται. Από τη μία μεριά, θα ρίχνει ο άνθρωπος που θα βρίσκεται εκεί, με τη σέσουλα το σιτάρι και μετά από τη διαδικασία που υφίσταται, θα βγαίνει αλεύρι. Θα βλέπουν δηλαδή τα παιδάκια όλη τη διαδικασία, πώς γίνεται το σιτάρι αλεύρι αλλά και για να μαθαίνουν ότι το ψωμί δεν φυτρώνει στη βιτρίνα του μαγαζιού ή στο ράφι του σούπερ μάρκετ», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσουκαλάς.

Ο πρόεδρος του Σωματείου μιλάει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη μεγάλη αξία του ψωμιού: «Το ψωμί δεν το θεωρήσαμε ποτέ “κράχτη”, είναι ο στυλοβάτης του μαγαζιού μας και λυπούμαστε που έχει ευτελιστεί και έχει χάσει τη θέση που του αξίζει. Καταλαβαίνουμε ότι έτσι είναι η αγορά, όμως εμείς κοιτάμε να περιφρουρήσουμε το συγκεκριμένο προϊόν γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί μεγάλη αξία.»

Σχετικά με τη διοργάνωση αλλά και τον σκοπό της εκδήλωσης ο κ. Τσουκαλάς σημειώνει: «Η διοργάνωση έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες με συνεχή, καθημερινή δουλειά. Έχουμε ελληνικά μηχανήματα, ελληνικά σιτηρά, προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν ελληνικά προϊόντα γιατί ξέρει όλος ο κόσμος τι γίνεται έξω, υπάρχουν δηλαδή οι κατεψυγμένες ζύμες, και διάφορα άλλα που είναι μακριά από εμάς. Εμείς είμαστε οι φουρνάρηδες της γειτονιάς και προσπαθούμε να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο. Αγαπάμε τη δουλειά μας και νιώθουμε ότι κάνουμε ένα ευλογημένο επάγγελμα, αφού ασχολούμαστε με ένα ευλογημένο προϊόν, το ψωμί. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός μας, να ξανασυστηθούμε στο κοινό, να τους υπενθυμίσουμε ότι οι φούρνοι της γειτονιάς είναι αυτοί που λένε την πρώτη ‘καλημέρα’, που είναι τόσο κοντά στον κόσμο, καθώς επίσης και πώς παράγεται το φρέσκο ψωμί, κυρίως στα νέα παιδιά, ώστε να καταλάβουν τη θρεπτική του αξία για μια ισορροπημένη διατροφή.»

Τα εγκαίνια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στις 19.00, ενώ το κοινό μπορεί να επισκέπτεται τον χώρο τις εξής ώρες και μέρες: Σάββατο: 17:00 – 21:00, Κυριακή: 11:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00, Δευτέρα: 10:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00, Τρίτη: 10:00 – 14:00 . Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση θα «ντυθεί» με παραδοσιακή μουσική, όπου χορευτικά συγκροτήματα θα κρατήσουν συντροφιά στον κόσμο.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:10