search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:44
MENU CLOSE

«Κατάπιε τη γλώσσα της» η Κομισιόν για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Έκδηλη αμηχανία μετά τη συνέντευξη Ζάεφ

29.10.2019 12:11
«Έτσι θέλουμε να μπαίνουν νέα κράτη στην ΕΕ»: Την Τρίτη η Γαλλία «ανοίγει τα χαρτιά της» - Media

 

Την αμηχανία που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ μετά το γαλλικό «μπλόκο» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία αποτυπώνει η τοποθέτηση της εκπροσώπου της Κομισιόν, αρμόδιας για τα διεθνή θέματα, Μάγιας Κοτσίγιαντσιτς, για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση για μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην εφαρμογή της Συμφωνίας, η εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, υπενθυμίζοντας απλώς ότι η ΕΕ χαιρέτισε την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό επίτευγμα» που αποτελεί ένα «θετικό παράδειγμα» για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη γενικότερα.

«Εξήραμε το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των δύο εμπλεκόμενων πλευρών» είπε και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες στη Συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν καλή τη πίστει».

Σημειώνεται ότι, σε συνέντευξή του στο Euronews, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ προειδοποίησε ότι το «όχι» από πλευράς ΕΕ θα οδηγήσει σε «πάγωμα» μέρους της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:43