search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:24
MENU CLOSE

Φίλης: Η κυβέρνηση στέλνει 20.000 νέους από τα ΑΕΙ στα κολέγια

03.11.2019 18:34
Φίλης: Η κυβέρνηση στέλνει 20.000 νέους από τα ΑΕΙ στα κολέγια - Media

 

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης υποστηρίζει στην Κυριακάτικη Kontranews πως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επιθυμούν να “συγκαλυφθεί το τεράστιο σκάνδαλο της Νovartis που κόστισε δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό” και παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση πως ωθεί τους νέους στην ιδιωτική εκπαίδευση. Δηλώνει κατά των μαθητικών παρελάσεων, με τον τρόπο που γίνονται σήμερα και τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πόλεμο με τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές, την ξενοφοβία και τον εθνικισμό.

Συμφωνείτε με τους ισχυρισμούς πως ΝΔ και ΚΙΝΑΛ προέβησαν σε ένα “κοινοβουλευτικό πραξικόπημα” εξαιρώντας τους Πολάκη και Τζανακόπουλο από την προανακριτική για τη Novartis; Θεωρείτε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο; Θα μάθει τελικά ο κόσμος την αλήθεια;

Ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ζητάει να αποκατασταθεί η κοινοβουλευτική τάξη. Δεν είναι δυνατό η πλειοψηφία να ορίζει ποιοι θα εκπροσωπήσουν τα κόμματα της μειοψηφίας στην προανακριτική επιτροπή. Προφανώς η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ συμπορεύονται σε μια κίνηση αντιπερισπασμού προκειμένου να παρεμποδιστεί η έρευνα και τελικώς να συγκαλυφθεί το τεράστιο σκάνδαλο της Νovartis που κόστισε δισεκατομμύρια στον ελληνικό λαό και αποτελεί μια από τις αιτίες της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Υπήρξαν βεβαίως θετικές διαφοροποιήσεις, όπως του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Χ. Καστανίδη. Η έρευνα όμως θα γίνει με θεσμικό τρόπο, από τη Δικαιοσύνη. Η υπόθεση Novartis είναι τόσο συγκλονιστική, που είμαι βέβαιος ότι στο τέλος η αλήθεια θα λάμψει.

Πώς κρίνετε την κυβερνητική πολιτική για την Παιδεία; Τι ειπώθηκε κατά τη συνάντησή σας με τη Νίκη Κεραμέως;

Από τις πρώτες μέρες η κυβέρνηση δίνει δείγματα συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Ξαναφέρνει τη βάση του δέκα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, καταργεί τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα διετή προγράμματα τεχνικής εκπαίδευσης. Με τα μέτρα αυτά, θα μειωθούν επιπλέον κατά 20.000 ετησίως οι φοιτητές, με προφανή σκοπό να μετατραπούν σε πελάτες των κολεγίων. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, μειώνονται οι δαπάνες για την Παιδεία για πρώτη φορά (πάνω από 200 εκ. €) μετά τις συνεχείς αυξήσεις των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, κάθε χρόνο. Οι 4.500 διορισμοί στην ειδική αγωγή που είχαν ενταχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στον προϋπολογισμό του 2019 καρκινοβατούν, καθώς ακόμα δεν έχουν ιδρυθεί οι οργανικές θέσεις και δεν έχουν κατανεμηθεί κατά βαθμίδα. Για τους 10.500 διορισμούς στη γενική παιδεία, που είχε προωθήσει στο μεσοπρόθεσμο ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κουβέντα. Με τις νέες ρυθμίσεις για τα μεταπτυχιακά, θα εκτοξευθούν τα δίδακτρα. Είναι φυσικό αυτές οι αρνητικές προοπτικές, που συναρτώνται με τη δυσφήμιση των πανεπιστημίων ως άντρα ανομίας και την κατάργηση του ασύλου, να προκαλούν τις κινητοποιήσεις των νέων. Ο αναγκαίος λοιπόν διάλογος για το μέλλον της εκπαίδευσης πρέπει να γίνει στη βουλή και με όρους κοινωνίας. Κάτι που αποφεύγει η κυβέρνηση.

Πώς σχολιάζετε την ενέργεια των νεαρών κοριτσιών να παρελάσουν σε στυλ Monty Python στη Νέα Φιλαδέλφεια; Είστε υπέρ ή κατά των παρελάσεων;

Πρόκειται για μια περφόρμανς νεαρών καλλιτέχνιδων, που δεν παρεμπόδισαν την παρέλαση, αλλά εμπλούτισαν το μήνυμά της. Όπως τα ίδια τα κορίτσια λένε, «ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει, μια κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια». Η ιστορία, σεβόμενη βεβαίως τον πόνο, δεν αποκηρύσσει το σαρκασμό. Εναντίον των νεαρών κοριτσιών ξεκίνησε ένα κυνήγι μαγισσών. Ακόμα και για… ποινική δίωξη μίλησαν κάποιοι. Υποκρισίες! Την ίδια ώρα παρήλαυναν μαθητές με στολές του Ολυμπιακού σε δήμο του Πειραιά ή άλλοι στην Κατερίνη φώναζαν «Κατσίφα ζεις, εσύ μας οδηγείς». Προφανώς πρόκειται για επιλεκτική αγανάκτηση. Η επιβίωση των μαθητικών παρελάσεων, υπό τύπον μάλιστα στρατιωτικών σχηματισμών, συνιστά αναχρονισμό. Δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στη διαμόρφωση του πατριωτικού φρονήματος των μαθητών. Χρειαζόμαστε αναμόρφωση του μαθήματος της ιστορίας στα σχολεία και εκδηλώσεις στις γειτονιές για το πατριωτικό και αντιφασιστικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου, κάτι που δυστυχώς ξέχασε η υπουργός Παιδείας.

Γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιχείρησε να τις καταργήσει;

Η κατάργηση των παρελάσεων, δεν μπορεί να γίνει από τα πάνω με διοικητικό τρόπο, χρειάζεται να προηγηθεί διάλογος και πρωτοβουλίες για ένα διαφορετικό εορτασμό από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Έχουν βάση τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για “πόλεμο” στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η διεύρυνση του κόμματος σας;

Ο μόνος πόλεμος που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτός με τις νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές επιλογές και τις αντιδραστικές αντιλήψεις, όπως η ξενοφοβία και ο εθνικισμός, που διαχέονται (και) με κυβερνητική ευθύνη στην κοινωνία. Η αμφίπλευρη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαία προκειμένου το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις αγωνίες της κοινωνίας, να υπερασπιστεί την κυβερνητική του πολιτική και να προχωρήσει σε αναγκαίες επανατοποθετήσεις, προκειμένου σύντομα να επανέλθει στην εξουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δημοκρατικές διαδικασίες και είναι φυσικό να συζητάει και να προβληματίζεται, πάντοτε όμως με εξωστρεφή διάθεση, με άνοιγμα, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους που η ανανέωση του ενδιαφέροντος ή η πρώτη επαφή τους με την πολιτική, συνιστά προϋπόθεση για την αλλαγή της ζωής τους και της κοινωνίας. Σε αυτούς λοιπόν κατά προτεραιότητα απευθύνεται η διεύρυνση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:23