search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:52
MENU CLOSE

Παιδί στην Ελλάδα πέθανε από διφθερίτιδα – Δεν είχε εμβολιαστεί (Photo)

28.11.2019 09:09
Παιδί στην Ελλάδα πέθανε από διφθερίτιδα - Δεν είχε εμβολιαστεί (Photo) - Media

 

Σοκάρει και μόνο στο άκουσμά της, η είδηση οτι ένα παιδάκι μόλις 8 ετών έχασε την ζωή του από διφθερίτιδα. Μία ασθένεια που είχε εξαλειφθεί στην Ελλάδα, αλλά εξαιτίας του αντιεμβολιαστικού κινήματος φαίνεται να επανήλθε μετά από δεκαετίες.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών και δημοσιοποιήθηκε από τον παιδίατρο Γεώργιο Τσόλα ο οποίος μέσω μιας ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook αναφέρει τα εξής:

«Πρώτο κρούσμα και ΘΑΝΑΤΟΣ από ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ στην Ελλάδα μετά από 28 χρόνια σε παιδί ηλικίας 8 ετών, παντελώς ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟ, χθες σε Νοσοκομείο Παίδων των Αθηνών.

ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 2020!!! Ποιος να το φανταζόταν;
Ιδού πού οδηγούν την κοινωνία οι ανεύθυνοι αρνητές των εμβολιασμών.

Κρίμα για το παιδάκι, κρίμα για όλα τα παιδάκια που έχουν τόσο ανεύθυνους γονείς! Κρίμα και αμαρτία!

Αναμένω επιτέλους να λάβουν θέση και δράση η Πολιτεία και ο Ιατρικός Κόσμος».

Ερωτηθείς για την πηγή της πληροφορίας, ο κ. Τσόλας απάντησε ότι έχει ιδίαν γνώσιν του συμβάντος: «Έχω ιδίαν γνώσιν του περιστατικού. Δεν το διάβασα κάπου. Άλλωστε ποτέ δεν δημοσιεύω κάτι εφόσον δεν είμαι σίγουρος. Η θέση μου στον χώρο της Παιδιατρικής είναι τέτοια που μπορώ και πληροφορούμαι από πρώτο χέρι».

Τι είναι η διφθερίτιδα
Σύμφωνα με την Wikipedia, η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Η λοιμογόνος δύναμή του εξαρτάται από την επιμόλυνσή του από λυσιγόνο βακτηριοφάγο που περιέχει γονίδιο υπεύθυνο για παραγωγή της τοξίνης.

Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα. Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων).

Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων.[6]. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα). Το DTaP εμβόλιο γίνεται σε εφήβους για ανοσοποίηση έναντι της ασθένειας που προκαλεί το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (αλλά και έναντι του τέτανου και του κοκκύτη), ενώ το Td γίνεται σε παιδιά κάτω των 7 ετών διότι για κάποιο λόγο δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο του κοκκύτη. Απαιτούνται επαναληπτικές δόσεις ανά 10 χρόνια προκειμένου να διατηρείται καλό επίπεδο ανοσίας. Για τις επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου χρησιμοποιείται το Td.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:52