search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:44
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Από το… παράθυρο μπαίνει η προσφυγή στη Χάγη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2103
12-12-2019
12.12.2019 04:00
Κυβέρνηση: Από το... παράθυρο μπαίνει  η προσφυγή στη Χάγη - Media

 

Στην αναζήτηση μιας διπλωματικής τακτικής, αλλά και μιας εθνικής στρατηγικής για τα ελληνοτουρκικά, φαίνεται ότι βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο. Η αμηχανία που προκλήθηκε τόσο από τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου όσο και από την εντός των τειχών κριτική οδηγεί την κυβέρνηση να ψάξει τρόπο αντιμετώπισης της ακραίας τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας.

Η αναζήτηση αυτή από τη μια πλευρά θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις πάγιες θέσεις της Ελλάδας σχετικά με τα ζητήματα που εγείρει η Τουρκία και από την άλλη να λειτουργεί αποτρεπτικά στον κίνδυνο η Ελλάδα να βρεθεί, ύστερα από ένα θερμό επεισόδιο, προ τετελεσμένων.

Αν και η κυβέρνηση επισήμως στέλνει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί κανένα από τα αναθεωρητικά των διεθνών συμφωνιών και συνθηκών αιτήματα της Άγκυρας, υπάρχει πλέον σε δεύτερο επίπεδο μια συζήτηση για το τι μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα. Συζήτηση η οποία περιλαμβάνει ακόμα και την εκδοχή της προσφυγής στη Χάγη για ζητήματα που η Ελλάδα αποδέχεται ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Από την άλλη, η Ελλάδα αντιλαμβάνεται τους κινδύνους αυτού του ενδεχομένου, καθώς η Τουρκία επιδιώκει στην περίπτωση προσφυγής στη Χάγη να ανοίξει όλες τις απαιτήσεις της στο πλαίσιο της αναθεωρητικής και μαξιμαλιστικής τακτικής που ακολουθεί.

Τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας θα θέσει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα και αύριο. «Η ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπιση της επίμονης παραβατικότητας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται» τόνισε, εξάλλου, ο Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς την Τετάρτη, στέλνοντας μήνυμα προς την πλευρά της Άγκυρας.

Όπως εξήγησε: «Γιατί αποτελεί προϊόν εθνικής αυτοπεποίθησης, που απορρέει, πρώτον, από το ότι η παρανομία δεν γεννά δίκαιο. Δεύτερον, από το ότι διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματά μας, όποτε αυτό απαιτηθεί. Και, τρίτον, από το γεγονός ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται με το μέρος της Ελλάδας στο ζήτημα του άκυρου μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης».

Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Μην ξεχνάμε την καταδίκη του από Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Αίγυπτο και Ισραήλ. Η χώρα μας έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους παντού στον κόσμο». Ο Μητσοτάκης έκλεισε την αναφορά του στην τουρκική πλευρά σημειώνοντας πως «δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, που είναι, άλλωστε, προϋπόθεση για κάθε σχέση καλής γειτονίας. Γι’ αυτό και, σταθερά, είμαστε υπέρ κάθε καλόπιστου διαλόγου».

Στρίμωγμα

Σε κάθε περίπτωση πάντως με τον πλέον ηχηρό τρόπο φαίνεται ότι κατέρρευσε η προσδοκία της Αθήνας για την ιδιαίτερα κρίσιμη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, καθώς λίγα 24ωρα μετά η Άγκυρα κατάφερε να ολοκληρώσει σε χρόνο – ρεκόρ τη συμφωνία με την Τρίπολη, με την οποία επιχειρείται ανατροπή στην Ανατολική Μεσόγειο σε ό,τι έχει να κάνει με τις θαλάσσιες ζώνες.

Σε μια σαφή προσπάθεια να δοκιμάσει τις ελληνικές αντοχές και τα αντανακλαστικά, η Άγκυρα ουσιαστικά εξαφάνισε το Καστελλόριζο και αφαίρεσε επήρεια σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ από τη Ρόδο, την Κάσο, την Κάρπαθο και την Κρήτη – τα δύο σημεία στα οποία συναντιούνται τα υποτιθέμενα όρια των ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη βρίσκονται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια και ανατολικά της Κρήτης.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη νομιμοποίηση εις δυσμάς των διεκδικήσεων της «Γαλάζιας Πατρίδας», η οποία θα πρέπει να έχει… ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, οπότε συμπληρώνονται 100 χρόνια ζωής της Τουρκικής Δημοκρατίας. Προς το παρόν πάντως η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο τέθηκαν όλα στο τραπέζι. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, άλλωστε, έχουν παρελθόν και θα συνεχίσουν να έχουν δύσκολο παρόν και μέλλον, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν.

Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν… κατάφερε να στριμώξει πολιτικά την ελληνική κυβέρνηση, σε ένα θέμα που αναμένεται να έχει πάρα πολλές συνέχειες. Η ελληνική διπλωματία επιμένει ότι το μνημόνιο που υπογράφτηκε με την κυβέρνηση της Τρίπολης (η οποία αναγνωρίζεται από τη Δύση) δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, συνήφθη κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτά είναι και τα επιχειρήματα που περιλαμβάνονται στις επιστολές που εστάλησαν από την ελληνική κυβέρνηση στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού.

Του Αη-Γιαννιού στον Λευκό Οίκο

Η τουρκική προκλητικότητα τέθηκε επί τάπητος και στη συνάντηση που είχε, την Τρίτη, ο Μητσοτάκης με τον Τζέφρι Πάιατ, εν όψει του ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός από τις 6 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου στις ΗΠΑ. Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Πάιατ, σύμφωνα με την ενημέρωση του Μαξίμου, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον γενικό γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ενώ οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν ότι η υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη έχει χαρακτηριστεί «προκλητική ενέργεια» από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το ραντεβού με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα έγινε λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο, όπως αναμενόταν, εξέπεμψε μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας. «Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος ενημέρωσε τα κόμματα για τις εξελίξεις.

Απευθυνόμενος δε στην ελληνική κοινωνία τόνισε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και ψυχραιμία, και διαβεβαίωσε ότι έχει αυτοπεποίθηση υπενθυμίζοντας ότι είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελλιπής προετοιμασία

Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση μοιάζει να επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ακόμα και όταν γίνονται προσωπικές επιθέσεις στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας… μπήκε στον κόπο να εκδώσει ανακοίνωση για όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας τις εργασίες διεθνούς συνεδρίου για το έγκλημα της γενοκτονίας, το οποίο διοργανώθηκε με αφορμή τη Γενοκτονία των Ποντίων από τους κεμαλιστές και τους Νεότουρκους.

Το θέμα της γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών (Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι) στις αρχές του 20ού αιώνα αποτελεί ζήτημα διαρκούς άρνησης από την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια επίθεση δέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τον Νοέμβριο, όταν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Ερεβάν διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι οφείλει να ζητήσει συγγνώμη.

Από την άλλη, βέβαια, οι χαμηλοί τόνοι δεν δικαιολογούν την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς: από το ίδιο συνέδριο ο πρωθυπουργός είπε επί λέξει ότι, όταν συνάντησε στο Λονδίνο τον Ερντογάν, είχε απέναντί του έναν ηγέτη που μόλις είχε δεχθεί μια σοβαρή ήττα στο διπλωματικό επίπεδο. «Αμερική, Ρωσία, Ευρώπη, Αίγυπτος, Ισραήλ είχαν ήδη καταδικάσει την τελευταία απόπειρα να επινοηθούν ανύπαρκτα δικαιώματα στη Μεσόγειο. Και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Αυτό που δεν έχει ακόμα εξηγηθεί είναι το πώς (και εάν) η Αθήνα προετοιμάστηκε κατάλληλα για να αντιμετωπίσει έναν ηγέτη που σε καμία περίπτωση δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του. Άλλωστε τουρκικά γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη βρίσκονται εδώ και μήνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Βέβαια, η συνάντηση που είχε στο Κάιρο ο Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του μάλλον φάνηκε να κλείνεται βιαστικά, πριν γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για την Ανατολική Μεσόγειο, αν και εδώ και πολύ καιρό υπάρχουν φωνές που ζητούν επίσπευση των διαδικασιών με Αίγυπτο και Κύπρο για την ΑΟΖ.

Επιπροσθέτως, ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» κάθε άλλο παρά κρυφός είναι – αντιθέτως διαφημίζεται σε κάθε ευκαιρία. Επιπλέον ο… γάμος της Άγκυρας με την αναγνωρισμένη συγκεκριμένη αντιμαχόμενη πλευρά της Λιβύης είχε ξεκινήσει από το 2009 και η Αθήνα επέλεξε να απελάσει τον Λίβυο πρέσβη και να καλέσει τον πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη, αλλά όχι να τραβήξει γερά το αυτί της Τουρκίας, με την οποία, άλλωστε, έχει και άλλο ένα ανοιχτό κεφάλαιο, το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Βαριές καταγγελίες

Πέρα από τα ελληνοτουρκικά, «Εβδομάδα των Παθών» αρχίζει για την κυβέρνηση καθώς εν μέσω πραγματικής καταιγίδας νομοθετικών πρωτοβουλιών το Μαξίμου καλείται ταυτόχρονα να βρει ισορροπία και να αμυνθεί απέναντι στις βαρύτατες καταγγελίες που πολίτες, Μέσα Ενημέρωσης και η αντιπολίτευση κάνουν για τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαχειρίστηκε τις κινητοποιήσεις για την ενδέκατη επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν συγχαρητήρια από κυβερνητικούς παράγοντες για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν εκτεταμένα επεισόδια τόσο στις 17 Νοεμβρίου όσο και στις 6 Δεκεμβρίου με το αρμόδιο υπουργείο μάλιστα να παρέχει πλήρη κάλυψη στη δράση της ΕΛ.ΑΣ.

Ωστόσο, ύστερα από πολλές καταγγελίες πολιτών αλλά και φωτογραφίες και βίντεο – ντοκουμέντα που απεικόνιζαν τους άνδρες των ΜΑΤ να προβαίνουν σε εξευτελιστικές πράξεις εναντίον προσαχθέντων, η ΓΑΔΑ και η Κατεχάκη αποφάσισαν να στείλουν στον Συνήγορο του Πολίτη τα στοιχεία προκειμένου να αποφανθεί εάν υπήρξαν παραβάσεις ή όχι. Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει ΕΔΕ για τις πλέον «χοντρές» καταγγελίες.

Η συμπεριφορά της αστυνομίας πάντως αποτελεί σημείο τριβής ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπου εμφανίζονται να υπάρχουν δυο διακριτές τάσεις, η μία που υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κινούνται εντός νομικού πλαισίου και η δεύτερη που υποστηρίζει ότι καταπολέμηση της ανομίας χωρίς… λίγο ξύλο δεν γίνεται. Την ίδια στιγμή αμηχανία προκαλούν δηλώσεις συνδικαλιστών αστυνομικών, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ δηλώνουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση τους… «ευνούχιζε», ενώ η παρούσα τους αφήνει… να κάνουν τη δουλειά τους.

«Γαλάζιος» προϋπολογισμός

Και μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ομοβροντία αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, καθώς το Σάββατο το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2020. Ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναμένεται να αποτυπώσει την προσέγγιση της Ν.Δ. στη διαχείριση των δημοσιονομικών της χώρας, η οποία εμφανώς θα διαφέρει από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώτος «γαλάζιος» προϋπολογισμός «ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήσαμε. Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που, όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Πάντως δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι ήδη οι πρώτες αντιδράσεις για το μειωμένο σε σχέση με πέρυσι κοινωνικό μέρισμα έχουν προκαλέσει αμηχανία στην κυβέρνηση με την αντιπολίτευση να σφυροκοπά το οικονομικό επιτελείο, το οποίο απάντησε μάλλον αμυντικά αναφερόμενο στη χορήγηση της 13ης σύνταξης, που είχε δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, ως αίτιο για το μειωμένο μέρισμα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:42