search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:53
MENU CLOSE

Χρυσοχοϊδης στην ΕΡΤ: Κάμερες σε όλες τις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ, ανακριτικές πράξεις από τον Συνήγορο του Πολίτη για περιστατικά αστυνομικής βίας κατά πολιτών

14.01.2020 20:19
Χρυσοχοϊδης στην ΕΡΤ:  Κάμερες σε όλες τις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ, ανακριτικές πράξεις από τον Συνήγορο του Πολίτη για περιστατικά αστυνομικής βίας κατά πολιτών - Media

 

«Είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι στο συγκεκριμένο υπουργείο και κάθε φορά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Αφενός λόγω της παγκοσμιοποίησης και αφετέρου λόγω μιας ιδιαιτερότητας σε σχέση με την Ελλάδα. Παρατηρείται μια αποδιοργάνωση των υπηρεσιών. Πρώτη φορά συνάντησα την αστυνομία σ’ αυτό το επίπεδο», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη από την ημέρα που ανέλαβε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στην εκπομπή «10» της ΕΡΤ 1.

Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Επί ΣΥΡΙΖΑ το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο, αλλά αυτό που επηρεάστηκε ήταν η σκέψη των ανθρώπων, των υπηρεσιών. Υπήρχε μια παραίτηση στα πράγματα. Εντός των εισαγωγικών παραίτηση. Υπήρχε μια αδράνεια. Η βασική αιτία ήταν όλο το κλίμα από τα πρώτα χρόνια της κρίσης». Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη φράση του πρωθυπουργού ότι «λύσαμε τα χέρια της αστυνομίας», απάντησε: «Από την Πατησίων και κάτω, δυτικά της Πατησίων που είναι ο Αγ. Παντελεήμονας, στην πλατεία Αμερικής, Βικτωρίας, στον Κολωνό, είχε να εμφανιστεί όργανο του κράτους πολλά χρόνια. Δεν ήταν μια συνειδητή πολιτική. Ήταν η έλλειψη σχεδίου και στόχων για το πως θα αντιμετωπίσουμε τα εγκληματικά φαινόμενα».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης σχολίασε και τις επιχειρήσεις εκκένωσης των καταλήψεων στο Κουκάκι, αλλά και την επίθεση που δέχθηκαν αστυνομικοί: «Οι καταληψίες θα μπορούσαν να σκοτώσουν αστυνομικούς» είπε, τονίζοντας ότι «ο εισαγγελέας έπρεπε να αξιοποιήσει και το τηλεοπτικό υλικό».

Σχετικά με τις καταλήψεις δήλωσε ακόμα: «Έχουμε εκκενώσει πάνω από 20 καταλήψεις. Οι υπόλοιπες είναι μικρές και ασήμαντες. Οι σημαντικές έχουν ήδη αντιμετωπιστεί. Δεν υπάρχει καμία διαδικασία εκκένωσης – ανακατάληψης, ούτε κάποια βεντέτα. Η έννοια της ασφάλειας είναι συνδεδεμένη απόλυτα με τα δικαιώματα και την ελευθερία του ατόμου. Έρχεται κάποιος και καταλαμβάνει το σπίτι σας. Και πάει και κάνει μια καταγγελία στον εισαγγελέα. Πως θα βρει το δίκιο του; Πως θα ανακτήσει την περιουσία του; Με ποια λογική ο καθένας αρπάζει ένα κτίριο; Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας και μόνο συμπεριφοράς, που λέγεται ατιμωρησία. Πριν από λίγες μέρες συνελήφθησαν μια ομάδα αλλοδαπών, 18 άτομα. Οι μισοί από αυτούς είχαν συλληφθεί 200 φορές. Τώρα πια είναι έγκλειστοι, μετά από 200 φορές!».

Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του είπε:

  • «Υπάρχει το δικαίωμα στον τσιμεντόλιθο. Έχει δημιουργηθεί μια τέτοια πεποίθηση. Υπάρχει το δικαίωμα στο στιλιάρι στην ΑΣΟΕΕ για να χτυπάμε τον αστυνομικό ή το δικαίωμα στην μολότοφ στα Εξάρχεια. Αυτή, όμως, είναι μια εποχή που τελείωσε».
  • «Περιμένω από την αντιπολίτευση να γίνει μια καταγγελία για όλα αυτά που γίνανε προχθές με τους τσιμεντόλιθους, αλλά υπάρχει σιωπή. Δεν άκουσα ακόμα ανακοίνωση. Υπάρχει σιωπή για να μην στεναχωρηθούν κάποιοι γνωστοί που βρίσκονται πολύ κοντά τους. Αυτό που ξέρω είναι ότι μέσα στις καταλήψεις είναι παιδιά πλούσιων οικογενειών και κάτω από την ασπίδα είναι ο ανώνυμος αστυνομικός. Οι καταληψίες θα μπορούσαν να σκοτώσουν αστυνομικούς. Κάτω από την ασπίδα που πέφτει ο τσιμεντόλιθος είναι ο ανώνυμος αστυνομικός των 800 ευρώ. Και αυτό το θεωρούμε ηρωϊκή πράξη».

  • «Στο εξής θα υπάρχουν κάμερες στις επιχειρήσεις των αστυνομικών, έτσι ώστε να ξέρει και ο αστυνομικός ότι η δράση του καταγράφεται, αλλά και ο διαδηλωτής να ξέρει ότι καταγράφεται και η δική του δράση. Το υλικό αυτό θα φυλάσσεται κάπου και με όλες τις προϋποθέσεις του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα». 

  • «Τις επόμενες εβδομάδες θα ψηφιστεί διάταξη όπου ο Συνήγορος του Πολίτη θα έχει τη δυνατότητα αυτεπαγγέλτως, μετά από καταγγελία, να κάνει ανακριτικές πράξεις και να παραπέμπει αστυνομικό που ασκεί αστυνομική βία». 

  • «Υπό την ηγεσία μου εξαρθρώθηκε η 17 Ν. Δεν τραβήχτηκε ούτε ένα αυτί. Ούτε πρόκειται να τραβηχτεί ποτέ. Αν υπάρχει κάποιος που δεν μπορεί να συγκρατήσει τα νεύρα του, είναι εκτός Σώματος. Για το περιστατικό στον Κολωνό, καταγγέλθηκε η αστυνομία ότι παραβίασε το άσυλο της κατοικίας. Υπήρχε εισαγγελέας και δεν υπήρξε παραβίαση ασύλου κατοικίας. Το δεύτερο που καταγγέλθηκε ήταν ότι υπήρξαν βασανισμοί. Αυτό θα αποδειχθεί από την ιατροδικαστική έκθεση. Κοντή γιορτή. Το τρίτο αφορά την ουσία της υπόθεσης. Υπάρχει δικαστήριο κι εκεί θα αποδειχθούν όλα. Ας περιμένουμε τα πορίσματα και τότε θα τοποθετηθούμε».

  • «Για τα Εξάρχεια θέλουμε μια γειτονιά ανοιχτή. Όχι μια κλειστή που να κυριαρχεί το έγκλημα και οι ναρκέμποροι. Είμαστε στα μισά του δρόμου. Στα Εξάρχεια δεν θα υπάρχουν πλέον αυτοί που πουλάνε ναρκωτικά ή κάνουν άλλες παράνομες πράξεις. Στο επόμενο δίμηνο δεν θα υπάρχει ούτε δείγμα από τέτοιες καταστάσεις εκεί».

  • «Για πρώτη φορά υπάρχει μια έκπληξη από την πλευρά της κοινής γνώμης ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του ήταν πολύ έτοιμοι και είχαν οργανώσει ένα πακέτο πολιτικών πραγμάτων, νομοσχεδίων, το οποίο πραγματικά εξέπληξε ως προς την ωριμότητα και την εντιμότητά του. Αυτό δείχνει ότι υπήρξε προεργασία και δημιούργησε μια πάρα πολύ θετική εντύπωση στους πολίτες».
  • «Οι αλλοδαποί που πουλάνε ναρκωτικά και κυκλοφορούν με όπλα δεν θα μείνουν στη χώρα, ενώ οι Ελληνες που παρανομούν θα πάνε εκεί που θα αποφασίσουν τα δικαστήρια».
  • «Κάθε μέρα η κυβέρνηση γίνεται καλύτερη και αποτελεσματικότερη στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Αν οι ροές είναι διαχειρίσιμες είμαι βέβαιος ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα το πρώτο εξάμηνο του 2020».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43