search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:45
MENU CLOSE

Μεγάλα ζόρια στην εξωτερική πολιτική

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2108
16-01-2020
17.01.2020 04:00
sp200116ajjj.jpg

 

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τα κλειδιά του Μαξίμου το περασμένο καλοκαίρι μάλλον κανείς από το επιτελείο του δεν μπορούσε να προβλέψει ότι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής θα ήταν αυτά που θα δημιουργούσαν (το λιγότερο) πονοκέφαλο στην Αθήνα. Οι πρώτες συναντήσεις, άλλωστε, στις ξένες πρωτεύουσες ήταν επικεντρωμένες (σύμφωνα με την κυβέρνηση) στο κλίμα που αλλάζει στην οικονομία και στο πώς η χώρα φεύγει μπροστά με τη νέα ηγεσία. Ακόμα και το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών μπήκε διακριτικά κάτω από το χαλί.

Ωστόσο, ο χρόνος στην πολιτική δείχνει να έχει άλλη διάσταση, καθώς λίγο προτού κλείσει το 2019 οι διαρροές από το Μαξίμου ήταν για τον διπλωματικό πυρετό του Ιανουαρίου, τόσο για τον πρωθυπουργό όσο και για τον υπουργό Εξωτερικών. Τα μνημόνια κατανόησης της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης μάλλον έπιασαν απροετοίμαστη την κυβέρνηση, η οποία, σαν να πρόκειται για κάποιο… μάντρα, επαναλαμβάνει ότι είναι άκυρα και ότι αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν (κάτι παραπάνω από συχνά) την πεποίθηση της Αθήνας ότι η Άγκυρα είναι απομονωμένη διπλωματικά και ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν τη διεθνή στήριξη.

Φτάσαμε, όμως, στη μέση του Ιανουαρίου και η… πασιέντζα δείχνει να μην βγαίνει για την ελληνική διπλωματία. Τα μνημόνια κατανόησης είναι εδώ και καιρό χθεσινά νέα, καθώς ισχυροί παίκτες πάτησαν για τα καλά «πόδι» στη διχασμένη Λιβύη. Τουρκία και Ρωσία έχουν διαλέξει στρατόπεδα, η μεν με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η δε με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαφτάρ. Κινήσεις στη σκακιέρα κάνει και η Γερμανία, η οποία διεκδίκησε και πήρε τον ρόλο του διαμεσολαβητή προκειμένου να μην υπάρξει «μια δεύτερη Συρία», σύμφωνα με τη γερμανική διπλωματία.

Με λίγα λόγια, το Βερολίνο είναι αυτό που προκαλεί και πάλι αμηχανία στην Ελλάδα, αλλά αυτή τη φορά όχι γιατί της κουνά το δάχτυλο ο Σόιμπλε. Η διάσκεψη που θα γίνει στη γερμανική πρωτεύουσα για ένα θέμα που αφορά την ευρύτερη γειτονιά της Ελλάδας θα γίνει πλην… Λακεδαιμονίων. Η Αθήνα προσπαθεί να πάρει μία θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο οποίο θα βρίσκονται εκπρόσωποι, μεταξύ άλλων, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Φυσικά, δεσπόζουσα θέση θα έχει και η… απομονωμένη διπλωματικά Τουρκία!

Στριμωγμένη

Έτσι, λοιπόν, δύσκολα «δώρα» φαίνεται ότι έφεραν στον Μητσοτάκη οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς ο πρωθυπουργός διανύει μέσα σε διάστημα μόλις επτά μηνών μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την κυβέρνησή του και τον ίδιο. Με επίκεντρο τα εθνικά ζητήματα η κυβέρνηση βρίσκεται στριμωγμένη σε πολλά μέτωπα και καλείται να αντιμετωπίσει διάφορες κρίσεις σχεδόν ταυτόχρονα και παράλληλα να διατηρήσει το όποιο μομέντουμ της έχει απομείνει από τη νίκη στις εκλογές.

Με αφορμή την ηχηρή απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη η κυβέρνηση βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς όχι μόνο απουσιάζει από μια μείζονα πρωτοβουλία για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα τη χώρα, αλλά εμφανίζεται αιφνιδιασμένη από το γεγονός ότι μια σύμμαχος και εταίρος χώρα, όπως η Γερμανία, της γυρίζει την πλάτη για ένα ζήτημα που εμφανώς την αφορά.

Μάλιστα πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια Μαξίμου προς το υπουργείο Εξωτερικών για την αρνητική αυτή εξέλιξη, αν και επισήμως η κυβέρνηση επιρρίπτει ευθύνες στον… ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο και κατηγόρησε ότι δεν φρόντισε ως κυβέρνηση να διασφαλίσει τη θέση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου έγκαιρα και αποτελεσματικά. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας τις εξελίξεις χαρακτήρισε ως «πολιτική και διπλωματική απρέπεια» τη στάση της Γερμανίας και τόνισε ότι θα πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις.

Η αρνητική εξέλιξη σχετικά με τη Διάσκεψη του Βερολίνου έρχεται σαν συνέχεια των πενιχρών αποτελεσμάτων της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπου πέρα από κοινοτοπίες των Αμερικανών αξιωματούχων για τις καλές σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ η Αθήνα δεν έλαβε καμία διαβεβαίωση για παρέμβαση της Ουάσιγκτον στις εντάσεις με την Τουρκία.

Αντιθέτως ο Πρόεδρος Τραμπ εξήρε τη σχέση του με τον Ερντογάν, ενώ η μάλλον άστοχη διατύπωση του Μητσοτάκη για τη δολοφονία Σουλεϊμανί έφερε την αντίδραση της Τεχεράνης προκαλώντας αμηχανία στην Ελλάδα, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, ήταν διαχρονικά καλές.

Πλέον το βάρος των διπλωματικών ενεργειών της Αθήνας πέφτει στην επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο τέλος Ιανουαρίου, από όπου η Ελλάδα αναμένει να ακούσει κάποιο καλό νέο για τα εθνικά ζητήματα, τα οποία έχουν ιδιαίτερο βάρος για την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

Επανίδρυση

Και μέσα σε όλα ο Μητσοτάκης διά στόματος Πέτσα ανακοίνωσε την… επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τοποθετώντας στη θέση του υπουργού τον Νότη Μηταράκη και διατηρώντας ως αναπληρωτή υπουργό τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την ανακοίνωση της κυβέρνησής του τον περασμένο Ιούλιο ο Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει ότι μεταφέρει τις αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατηγορώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το υπουργείο αυτό δεν είχε την αποτελεσματικότητα που απαιτούνταν.

Μάλιστα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ανακοινωθεί ότι «συγχωνεύσαμε το ανύπαρκτο, συμμαζεύουμε το διαλυμένο», απαντώντας στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις τότε αποφάσεις της κυβέρνησης. Πλέον το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιος θα είναι ο ρόλος του Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος πριν από λίγους μήνες είχε οριστεί συντονιστής για το Μεταναστευτικό.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:45