search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:04
MENU CLOSE

Ποδοσφαιρικό «μνημόνιο» εξήγγειλε ο Μητσοτάκης – Για να βρεθεί λύση με διεθνή υποστήριξη – «Διαφορετικά Grexit»

30.01.2020 14:46
Την Ολομέλεια της Βουλής ενημερώνει ο Μητσοτάκης για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού - Media

 

Παρέμβαση για το ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικά για την υπόθεση ΠΑΟΚ – Ξάνθης έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας, ύστερα από το σάλο που προκάλεσε η απόφαση της ΕΕΑ, αλλά και η κυβερνητική παρέμβαση για αλλαγή της τιμωρίας με τροπολογία.

«Ασχολούμαι και με το ποδόσφαιρο, αλλά δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί. Ήρθε στην επιφάνεια μια μίζερη επικαιρότητα. Δυστυχώς την ώρα που η χώρα ανακτά διαρκώς την αξιοπιστία της, κάτι που δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε, πληγώνεται από μια ποδοσφαιρική βεντέτα. Μια επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα. Αφού μπήκε στα γήπεδα απειλεί να μπει και στην κοινωνία. Διχάζοντας τους πολίτες. Αυτά δεν είναι νέα φαινόμενα. Είναι τουλάχιστον 20 χρόνια που το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα. Και καμία κυβεέρνηση δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει». 

Χαρακτήρισε προσπάθεια να καταλαγιάσουν τα πάθη την τροπολογία και συνέχισε: «Δεν μιλάμε για μια αθλητική διευθέτηση, αλλά για παρέμβαση για να πέσουν οι τόνοι. Για την υπόθεση θα επιληφθεί η ελληνική δικαιοσύνη. Έκρινα προσωπικά ότι μια τέτοια διαμάχη δεν επιτρέπεται να εξελιχθεί σε κοινωνική. Γι’ αυτό κι επέλεξα να απομακρύνω έναν ευρωβουλευτή μας που συμπεριφέρθηκε ως οπαδός ενός συλλόγου. Η Πολιτεία λειτούργησε με κριτήρια κοινωνικά, όχι οπαδικά”.

Και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι μερικοί εξέλεβαν ως αδυναμία την πρόθεσή μας. Κάποιοι επιμένουν να χρησιμοποιούν οπαδικούς στρατούς απειλώντας ακόμα και βουλευτές, να μετατρέπουν μέσα ενημέρωσης σε οπαδικά φερέφωνα, δηλητηρίαζοντας την κοινή γνώμη. Είναι γνωστή εξάλλου και καταγεγραμμένη σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα πράξω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου. Γι’ αυτό και σήμερα προειδοποιώ ξανά όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση και η βουλή έχουν τρόπους να προστατέψουν την κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα: «Πίσω απ’ όλα αυτά κρύβεται μια μεγάλη ευκαιρία και θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης και κοινών αποφάσεων με την ευθύνη και της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Διαφορετικά, οι ελληνική σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση και οι ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν από τα έσοδά τους. Ενώ στην περίπτωση που το άρρωστο αυτό κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη Σούπερ Λίγκα γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα από αυτό που έχουμε σήμερα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα αποτανθεί στο ανώτατο επίπεδο, στην ηγεσία της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, και οι πρόεδροι των δυο διεθνών ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο ανάταξης κι επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κι αυτή τη φορά μη σας φοβίζει η λέξη μνημόνιο».

Αναφερόμενος στην αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας και απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «μου δώσατε την εντύπωση ότι επιχειρείτε να κάνετε αντιπολίτευση μόνο χάρη της αντιπολίτευσης. Σας το έχω πει ότι δεν έχω ουσιαστικά διαγνώσει καμία σημαντική απόκλιση ως προς τις κεντρικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ ότι αυτό είναι θετικό, κατάκτηση για τη χώρα. Πρέπει να σας πω κ. Τσίπρα ότι όταν πήγα στις ΗΠΑ χρησιμοποίησα αυτή τη διακομματική συναίνεση ως απόδειξη της σταθερότητας της χώρας στις επιλογές της εξωτερικής πολιτικής. Μίλησα πως ξεχάσατε τις πορείες στην αμερικανικη πρεσβεια και τα συνθήματα».

«Ξαφνικά επιστρέφω απο τις ΗΠΑ και ακούω το ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τη κύρωση συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας γιατι κάτι άλλαξε και θα φανούμε προβλέψιμοι, δεδομένοι και ότι δεν πρέπει να έιμαστε δεδομένοι και προβλέψιμοι στην εξωτερική πολιτική. Αυτή τη συμφωνία την είχατε διαπραγματευτεί και θέσει σε εφαρμογή εσείς κ. Τσίπρα. Όλα αυτά τα είχατε ήδη κάνει, από το ’18 λειτουργεί. Ποιον κοροιδεύετε εδω πέρα;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «πράγματι είπα στις ΗΠΑ ότι είναι καλό να είσαι προβλέψιμος. Απρόβλεπτος ήσασταν εσείς το πρώτο εξάμηνο του 2015 και είδαμε που μας οδηγήσατε. Η προβλεψιμότητα στην εξωτερική πολιτική είναι πλεονέκτημα».

«Έλαβα πρις από 10 ημέρες επιστολή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο. Σε αυτή την επιστολή ο κ. Πομπέο γράφει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδος. Δεν θυμάμαι κ. Τσίπρα να πήρατε τέτοια επιστολή επί δικών σας ημερών. Η τελευταία φορά που λάβαμε τέτοια επιστολή από αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ήταν το 1976. Είχατε πάρει και εσείς μια επιστολή από τον κ. Τραμπ που σας συνεχάρη για τη συμφωνία των Πρεσπών», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:01