search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:12
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Τα τρία εργαλεία στήριξης της Οικονομίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2019
2-4-2020
03.04.2020 03:00
par3a.jpg

 

Με το μήνυμα ότι υπάρχουν τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, κρατικά και ευρωπαϊκά, προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία και η εργασία και να προληφθεί η επαπειλούμενη κρίση λόγω του κορωνοϊού βομβαρδίζει την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από την αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας στη χώρα μας και με δεδομένο ότι τα απαραίτητα μέτρα κατά της κατακόρυφης εξάπλωσης της νόσου έθεταν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στον πάγο, η Κουμουνδούρου προτρέπει την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το χρηματοδοτικό μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ. Προτρέπει παράλληλα να βάλει βαθιά το χέρι «στην τσέπη», ειδικά μετά την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας που επιτρέπει στις ευρωπαϊκές χώρες να εξαιρούν από τους δημοσιονομικούς τους στόχους τις δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών που ξεκίνησε χθες η Κουμουνδούρου, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης επέμεινε σε αυτή τη λογική. 
Αναφέρθηκε στις προβλέψεις διεθνών οίκων και αναλυτών που εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι πιο βαθιά από την προηγούμενη ύφεση του 2008 – 2009.
Σημείωσε πως μια πρωτοφανής κατάσταση, όπως αυτή, απαιτεί πιο ριζοσπαστικά μέτρα αντιμετώπισης, για τα οποία αυτή τη στιγμή οι δυνατότητες υπάρχουν, σε αντίθεση με την προηγούμενη δεκαετία των μνημονίων και των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών. Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι το «μαξιλάρι» που δημιούργησε και άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «διαμορφώνει μια κατάσταση δημοσιονομικής ισορροπίας ακόμη και σε αυτές τις ακραίες συνθήκες».

Όσον αφορά τα μέτρα που, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει κατά προτεραιότητα να ληφθούν για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, παρέπεμψε εκ νέου στην πρόταση του κόμματος για την άμεση και στο 100% κάλυψη του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους των επιχειρήσεων. 
Το κόστος αυτό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κουμουνδούρου, ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ μηνιαίως.

Επιπλέον, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά το μήνυμα ότι αυτό το μέτρο πρέπει να υλοποιηθεί εδώ και τώρα, και όχι εκ των υστέρων, διότι τότε θα πρέπει να δαπανηθούν πολύ περισσότερα χρήματα.
Στο ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό αλλά και αποτελεσματικότερο σε σχέση με τη στρατηγική της κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με την περιγραφή και του Αλέξη Χαρίτση, παίρνει μέτρα επιδότησης της ανεργίας αντί των θέσεων εργασίας, οδηγώντας σε νέους ανέργους, εργαζόμενους με μισθούς μειωμένους κατά 50% και λουκέτα σε επιχειρήσεις. Από την άλλη, βλέπουν ότι η κυβέρνηση επιλέγει αυτές τις δύσκολες ώρες να διοχετεύσει χρήμα με αδιαφανή τρόπο προς διάφορες κατευθύνσεις, μακριά από τις επείγουσες ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, κάτι που πιστοποιεί την ύπαρξη δυνατοτήτων οι οποίες αξιοποιούνται με προκλητικό τρόπο, συνθήκη για την οποία ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε ότι θα ζητηθεί λογοδοσία μετά την πανδημία.

Οι Πράσινοι και το ευρωομόλογο

Υπάρχει όμως και το ευρωπαϊκό μέτωπο. Εκεί φαίνεται πως θα επικεντρώσει τις προσπάθειές του το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας οικοδομώντας συμμαχίες – στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση – υπέρ της υπόθεσης του «κορωνομολόγου» που διεκδικούν οι χώρες του Νότου, κυρίως, μαζί και η Ελλάδα. Ο Αλέξης Χαρίτσης παρέπεμψε σε σχετικές πρωτοβουλίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Σημείωσε ότι για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούν για το ευρωομόλογο εδώ και μια δεκαετία, ο διαμοιρασμός των βαρών είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαίωσε, θα συνεχίσει να ασκεί πίεση, να παρεμβαίνει και να αξιοποιεί όλα τα δυνατά μέσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις που να μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. 

Είναι ενδεικτικό ότι το απόγευμα της Τρίτης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επικοινωνία με τη συμπρόεδρο των Πράσινων της Γερμανίας, Annalena Baerbock, με αφορμή την ξεκάθαρη θέση υπέρ του ευρωομολόγου που έλαβε το κόμμα της, για την οποία τη συνεχάρη. Σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εκφράσει το γενικότερο κλίμα κατά της λιτότητας έπειτα από μια επώδυνη δεκαετία, θεωρείται σημαντική η αναβάθμιση του διαλόγου και ο πολιτικός συντονισμός με τους Πράσινους της Γερμανίας που έχουν αναπτύξει δυναμική και θεωρούνται υπολογίσιμη πολιτική δύναμη.

Φυσάει κόντρα

Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα «βγαίνουν» απέναντι στις επιλογές της Άνγκελα Μέρκελ, παρά την καλή συνεργασία που είχε αναπτύξει μαζί της ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός. Πέρα από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή την άνεση ως αξιωματική αντιπολίτευση, είναι και το συνολικότερο ευρωπαϊκό κλίμα που ευνοεί μια στάση σαν κι αυτή, όταν χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, που έχουν πληγεί δραματικά από τον κορωνοϊό, εναντιώνονται στη γερμανική ακαμμψία, η οποία επιμένει στα μνημόνια του ESM.

Χθες λοιπόν ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε με έμφαση ότι θα είναι εγκληματικό η Ευρώπη να ακολουθήσει τις ίδιες πολιτικές με την προηγούμενη δεκαετία και κυρίως θα οδηγήσει την Ε.Ε. και σε υπαρξιακή κρίση, καθώς θα απειληθεί σοβαρά η συνοχή και το μέλλον της. Κοινώς, και ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί για διαλυτικές συνέπειες με ευθύνη της Γερμανίας, αν επιμείνει στη στάση της.
Προηγουμένως, την Παρασκευή, μία μέρα από τη σύνοδο κορυφής, αιχμή κατά της Μέρκελ είχε αφήσει ο Αλέξης Τσίπρας σε σχόλιό του για το ναυάγιο της συνόδου μετά το γερμανικό «nein». «Ακόμα και στις σημερινές τραγικές στιγμές για την ανθρωπότητα, η Γερμανία επιμένει εμμονικά στο μοντέλο της λιτότητας που εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση. 

Η ευρωπαϊκή ηγεσία είτε θα αφήσει πίσω της τις καταστροφικές αυτές πολιτικές, ώστε να προστατεύσει τους λαούς της, είτε θα καταδικάσει την Ε.Ε. σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση που θα υπονομεύσει, όχι μόνο τις θυσίες των λαών της, αλλά και την ίδια της την ύπαρξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:11