search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:28
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Εργατική αντεπίθεση για να μην είναι οδυνηρή η επόμενη μέρα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2123
30-4-2020
02.05.2020 03:00
kke_4-1.jpg

 

Κανονικά για τον Περισσό ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς

Κανονικά την 1η Μαΐου θα τιμήσει την Πρωτομαγιά το ΚΚΕ, παρά την απόφαση της κυβέρνησης για μετάθεση του εορτασμού στις 9 Μαΐου, μετά την επίσημη «πρεμιέρα» της πρώτης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Την Παρασκευή το πρωί (10.30) ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ θα επισκεφθεί το Σκοπευτήριο της Καισαριανής για κατάθεση στεφάνου, ενώ την ίδια μέρα θα υπάρξουν και συμβολικές δράσεις με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο Περισσός χαρακτήρισε την κυβερνητική απόφαση «προσχηματική» τονίζοντας ότι μία εβδομάδα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων η πανδημία δεν θα έχει εξαλειφθεί. Διαβεβαίωσε ότι «οι συμβολικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά που οργανώνουν όπως πάντα τα εργατικά σωματεία, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τους συγκεντρωμένους να φορούν μάσκες και να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ τους, δεν αποτελούν κίνδυνο για όλα όσα ο λαός κέρδισε μέχρι σήμερα τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα». Αντιθέτως, επισήμανε ότι ο κίνδυνος εδράζεται στα ελλιπή μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους στους εργασιακούς χώρους, στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις δομές προσφύγων και μεταναστών, στις ιδιωτικές κλινικές, «εκεί όπου υπήρξε από ανυπαρξία μέτρων έως ολιγωρία».

Το ΚΚΕ θεωρεί το μήνυμα της Πρωτομαγιάς φέτος πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς τα «αντεργατικά μέτρα» που ελήφθησαν με αφορμή την πανδημία «ήρθαν για να μείνουν» – αυτή την προειδοποίηση απευθύνει όλο το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με την ανάλυση του Περισσού, η νέα κρίση που έρχεται και εντάθηκε με την πανδημία θα επιχειρηθεί να φορτωθεί εκ νέου στους εργαζομένους, οι οποίοι όμως «έχουν ήδη πληρώσει πολλά» και αυτή τη φορά δεν πρέπει να δεχτούν να σηκώσουν τα βάρη.

Στο μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής για την Πρωτομαγιά υπογραμμίζεται ότι η επόμενη μέρα για τους εργαζομένους «θα είναι οδυνηρή, αν δεν ορθώσουν πιο αποφασιστικά, μαζικά και μαχητικά το ανάστημά τους» και τους καλεί να μην αφεθούν στις αυταπάτες που καλλιεργεί το πολιτικό σύστημα, αλλά να περάσουν σε «εργατική αντεπίθεση», η οποία στην παρούσα φάση θα έχει στην προμετωπίδα τη δημόσια Υγεία και την προστασία της υγείας του λαού.

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη χαλάρωση των μέτρων, το ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει και σε αυτή τη φάση να μεταθέτει την ευθύνη στους πολίτες με στόχο «να κρυφτούν οι μεγάλες κρατικές ανεπάρκειες, ιδιαίτερα στο δημόσιο σύστημα Υγείας», όπου αρνείται στην πράξη την κρατική ευθύνη για την πραγματική θωράκισή του και την προστασία των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ ζητά, σε αυτή τη φάση των περιορισμών, να υπάρξουν μέτρα προστασίας για να μη χαθεί «ό,τι κέρδισε ο λαός με την πειθαρχία και την αποφασιστικότητά του», μέτρα όπως μαζικά διαγνωστικά τεστ και εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας. Επισημαίνει παράλληλα ότι «η άρση των μέτρων θα πρέπει να συνοδευτεί με την άμεση κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων και των περιορισμών λαϊκών ελευθεριών, που πέρασαν με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:26