search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:12
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Η τηλεργασία στα χέρια του κεφαλαίου γίνεται όπλο κατά των εργαζομένων

30.05.2020 11:16
ΚΚΕ: Η τηλεργασία στα χέρια του κεφαλαίου γίνεται όπλο κατά των εργαζομένων - Media

 

Δυο μήνες εφαρμογής της τηλεργασίας λόγω της πανδημίας και της αποσυμφόρησης των κτιρίων φαίνεται ότι είναι κάτι “πρωτοπόρο” «όχι όμως προς όφελος των εργαζόμενων, αλλά για τους εργοδότες, οι οποίοι αξιοποιούν την τεχνολογία και την τηλεργασία ως εργαλεία τους για την αύξηση των κερδών τους, εντείνοντας την “ευελιξία” στη δουλειά και τη ζωή των εργαζομένων» επισημαίνει το ΚΚΕ σε φυλλάδιο που εξέδωσε για το συγκεκριμένο θέμα, με τίτλο Τηλεργασία, όταν στα χέρια του κεφαλαίου μετατρέπεται σε όπλο για μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων».

Σημειώνει πως «εδώ και χρόνια στην ευρωπαϊκή Συμφωνία Πλαίσιο για την τηλεργασία αναφέρεται για λογαριασμό των μονοπωλίων ότι επιδιώκουν “να εκσυγχρονίσουν την οργάνωση της εργασίας, συμπεριλαμβάνοντας διευθετήσεις για την ελαστική εργασία, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την πραγματοποίηση της αναγκαίας ισορροπίας μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας”», σχολιάζοντας «Δηλαδή δουλειά και ζωή λάστιχο».

Προσθέτει ότι ΣΕΒ, επιχειρηματίες και τραπεζίτες που «ζητούν την καθιέρωση της τηλεργασίας επιτακτικά τα τελευταία χρόνια», «τώρα βρήκαν την ευκαιρία να την επιβάλουν και ζητάνε πλαίσιο για την εφαρμογή της» και «γι’ αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, άνοιξε το δρόμο για την εφαρμογή της από τις επιχειρήσεις, μαζί με τις υπόλοιπες αντεργατικές διατάξεις, τις αναστολές συμβάσεων, την εκ περιτροπής εργασία, τις μειώσεις μισθών, την ενοικίαση εργαζομένων».

Παράλληλα, επικρίνει τον ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «έσπευσε να προλάβει τη ΝΔ στη νομοθέτηση της επέκτασης της τηλεργασίας, καταθέτοντας δέσμη μέτρων προς το αντιδραστικότερο». «Οι ίδιοι που ως κυβέρνηση ενίσχυσαν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης έρχονται να νομιμοποιήσουν το βάθεμά τους» τονίζει και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την προσπάθειά του να δώσει φιλεργατικό άλλοθι στις μόνιμες επιδιώξεις του κεφαλαίου, ουσιαστικά βγαίνει μπροστά και μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ και το κεφάλαιο, καλούν τους εργαζόμενους να δεχτούν την τηλεργασία πλασάροντας όλοι μαζί το αφήγημα πως “με την τηλεργασία δεν βγαίνουν μόνο κερδισμένες οι επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι!!!”».

Αναφέρει ότι «η εργοδοσία από την τηλεργασία κερδίζει πάρα πολλά, όπως απρόσκοπτη λειτουργία της παραγωγής για την αύξηση των κερδών της, μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια – επέκταση του εργάσιμου χρόνου – διαθέσιμοι εργαζόμενοι 24 ώρες το 24ωρο, μειωμένο λειτουργικό κόστος, εντατικοποίηση -στον ίδιο χρόνο περισσότερη δουλειά με τον ίδιο μισθό», ενώ «την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι χάνουν πάρα πολλά, όπως πιο εντατικό ξεζούμισμα με ωράρια “λάστιχο”, επέκταση και διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου». «Χάνονται τα όρια ανάμεσα στην ιδιωτική και επαγγελματική ζωή … Η υγεία και η ασφάλεια του εργαζόμενου γίνονται ατομική ευθύνη … Επιβαρύνεται με μεγαλύτερο κόστος ο ίδιος ο εργαζόμενος», αναφέρει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ.

Σημειώνει ότι η πανδημία δεν είναι η αιτία, αλλά η αφορμή για την περαιτέρω εφαρμογή της τηλεργασίας, από την οποία «θα θησαυρίσουν επιχειρήσεις στους κλάδους που εφαρμόζεται και οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι», επιρρίπτουν ευθύνες στις δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ μέσα σε σωματεία «που είτε στηρίζουν και προωθούν την τηλεργασία, είτε βλέπουν τις αρνητικές επιπτώσεις, αλλά ταυτόχρονα προωθούν δήθεν «”ευνοϊκές ρυθμίσεις” στις επιχειρησιακές συμβάσεις», επισημαίνοντας ότι «η λογική του δήθεν μικρότερου κακού είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους».

«Είναι γελασμένοι αν νομίζουν πως θα καταφέρουν να αποξενώσουν τους εργαζόμενους, να απομονώσουν τον έναν από τον άλλον. Τίποτα δεν μπορεί να μπει εμπόδιο στην ανάγκη των εργαζομένων για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. … Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να αντιπαλέψουν τα αντεργατικά σχέδια των εκμεταλλευτών, αρκεί να παλέψουν συλλογικά και οργανωμένα ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο που είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του» καταλήγει ζητώντας να καταργηθούν οι αντεργατικές διατάξεις και οι ΠΝΠ, που περιλαμβάνουν και την τηλεργασία και να διασφαλιστεί η επιστροφή όλων των εργαζομένων σε χώρους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Αξιοποίηση της τεχνολογίας και της επιστήμης προς όφελος του λαού

Τα νέα τεχνολογικά εργαλεία που ανέπτυξε η ανθρώπινη εργασία μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα στους εργαζόμενους.

Αποκαλύπτουν τις αδιαμφισβήτητες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για μείωση του χρόνου εργασίας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Όσο παραμένει στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων, ο σχεδιασμός και η αξιοποίησή τους θα γίνεται πάντα με γνώμονα το κέρδος, την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, όπως γίνεται και με την τηλεργασία.

Στον αντίποδα του σημερινού συστήματος, που συνταράσσεται από μια νέα βαθιά οικονομική κρίση, ο λαός μπορεί να χαράξει τον δρόμο για τη δική του κοινωνία, απαλλαγμένη από τον παρασιτισμό και την αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής.

Να μπει στον αγώνα για τη δική του, τη σοσιαλιστική κοινωνία, που οι εργαζόμενοι θα είναι αφέντες του πλούτου, των παραγωγικών μέσων, των τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων, για να μπορούν να τα θέτουν σε λειτουργία κι εφαρμογή με ενιαίο σχέδιο για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών και λαϊκών αναγκών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 17:11