search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 03:18
MENU CLOSE

Καταγγελία: Αίμα και σάλιο υπαλλήλων της για βιομετρικούς ελέγχους απαιτεί γνωστή εταιρεία καλλυντικών – Η σύμβαση της ντροπής

03.06.2020 11:42
Καταγγελία: Αίμα και σάλιο υπαλλήλων της για βιομετρικούς ελέγχους απαιτεί γνωστή εταιρεία καλλυντικών - Η σύμβαση της ντροπής - Media

 

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προέβηκαν ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» και το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Καλλυντικών, φέρνοντας στο προσκήνιο την είδηση ότι εταιρεία στο χώρο καλλυντικών προωθεί τροποποιητική σύμβαση εργασίας σε εκατοντάδες εργαζόμενους, με αδιανόητους όρους. Με βάση αυτούς τους όρους, οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να δώσουν «ανέκκλητη συγκατάθεσή τους για διενέργεια ελέγχων επιπέδου αλκοόλ, ναρκωτικών ή και παραισθησιογόνων ουσιών, χρήση ψυχοτρόπων ουσιών, ψυχολογικών τεστ, κ.α», ενώ εν συνεχεία ο/η εργαζόμενος/η υποχρεούται να δηλώσει ότι «συναινεί στη λήψη δειγμάτων βιομετρικών και βιολογικών στοιχείων προς έλεγχο (αίμα, σίελο) καθόλη τη διάρκεια της σύμβασής του».

Σύμφωνα με τα δύο σωματεία, η σύμβαση αυτή, η οποία συνιστά μνημείο παράνομης και καταχρηστικής συμπεριφοράς εργοδότη, περιλαμβάνει επιπροσθέτως όρους απροειδοποίητης και αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης εργασίας εκ μέρους της εταιρείας (την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προειδοποιήσουν τουλάχιστο δύο μήνες πριν), δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης του ωραρίου εργασίας, άδειες αναψυχής ανάλογα με τις ανάγκες της εταιρείας και όχι των εργαζομένων, ρήτρα συμψηφισμού στον καταβαλλόμενο μισθό των πάσης φύσεως προβλεπόμενων επιδομάτων σε σσε, ΔΑ, νόμους, νυχτερινών, αργιών, υπερωριών, κ.λ.π, «ανοιχτή» ημερομηνία εξόφλησης των δεδουλευμένων αποδοχών, κ.α.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν με πρόσχημα την εκ των υστέρων δόλια αποχώρηση της εταιρείας από τον εργοδοτικό σύνδεσμο που υπογράφει την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία όμως -παρά το καταχρηστικό της συμπεριφοράς- δεσμεύει τον εργοδότη καθόλη τη διάρκεια ισχύος της.

Με επιστολή τους σήμερα τα σωματεία προς την εργοδότρια εταιρεία, την κάλεσαν να αποσύρει άμεσα την απαράδεκτη σύμβαση που προωθεί στους υπαλλήλους της και να εφαρμοστεί την από 9.10.2019 κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. 

Επίσης τα σωματεία κάλεσαν το Υπουργείο Εργασίας να προωθήσει πλαίσιο υποχρεωτικής και καθολικής εφαρμογής των ισχυουσών κλαδικών σ.σ.ε σε όλους τους εργοδότες ανεξαιρέτως.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15