search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 04:33
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα νέα 50 κρούσματα – Τηλεδιάσκεψη στο Μαξίμου

10.07.2020 07:20
5104428.jpg

 

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα, δέκα μόλις μέρες μετά το άνοιγμα του τουρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, από τα 50 νέα κρούσματα που δηλώθηκαν χθες, τα 24 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ τρία αφορούσαν σε ταξιδιώτες που προσήλθαν αυτοβούλως σε υπηρεσίες υγείας για να ελεγχθούν για τον κορωνοϊό.

Η πλειονότητα των υπόλοιπων περιστατικών κατεγράφη στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα, έξι εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, έξι στην Ξάνθη, δύο στην Καβάλα, ένα στη Χαλκιδική, και ένα στη Ροδόπη, ενώ επτά κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα πλέον ανέρχεται σε 3.672. 

Προειδοποιούν πολύ καιρό οι επιστήμονες

Από την πλευρά τους, το επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό της χώρας προειδοποιεί εδώ και πολύ καιρό ότι το άνοιγμα του τουρισμού σε συνδυασμό με την προφανή χαλάρωση που παρατηρείται (πανηγύρια, πάρτι κλπ) είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε έξαρση του ιού, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Αν το lockdown τον Μάρτιο εφαρμόστηκε σχετικά ομαλά, εύλογο είναι το ερώτημα πώς θα γίνει κάτι αντίστοιχο, αν χρειαστεί, σε ένα δημοφιλή προορισμό γεμάτο τουρίστες όπως λ.χ. η Μύκονος ή η Ρόδος.

Σε περίπτωση απαγόρευσης κυκλοφορίας, ποιος θα πληρώσει τα καταλύματα των τουριστών, το φαγητό τους, τις χαμένες πτήσεις κοκ.

Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για εφαρμογή «όλων των μέτρων» είναι σαφές ότι η χώρα βρίσκεται μετά από μεγάλες θυσίες των πολιτών, αντιμέτωπη ξανά με έξαρση της ίωσης.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Στο μεταξύ η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, θα συζητηθεί στις 12:30, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο σχέδιο συμμετέχουν και στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό των μικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

 

Ποια μέτρα εξετάζονται

Παράλληλα, το Μαξίμου έχει ζητήσει από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων και την Πολιτική Προστασία εισηγήσεις για τη λήψη μέτρων, τα οποία θα εξεταστούν σε νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό την Κυριακή, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη διήμερη περιοδεία σε Άρτα και Κέρκυρα.

Μέχρι τότε οι υπεύθυνοι θα έχουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι γίνεται, καθώς θα υπάρχουν αποτελέσματα για τους 50.000 ελέγχους που θα έχουν διενεργηθεί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τα μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:

  • Τοπικά lockdonw όπου υπάρχουν αυξημένα κρούσματα, κάτι που γίνεται ήδη, απλά θα αυστηροποιηθούν τα κριτήρια.

  • Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων.

  • Τεστ σε όλους όσους μπαίνουν στην χώρα από τον Προμαχώνα.

  • Τεστ σε όλους τους εποχικούς εργαζομένους και κυρίως σε όσους προέρχονται από τα Βαλκάνια.

  • Αύξηση των ελέγχων και των προστίμων, αυστηροποίηση των μέτρων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10