search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 23:43
MENU CLOSE

«Η ΕΕ να στηρίξει την Ελλάδα και τους πρόσφυγες» – Ανακοίνωση 20 ευρωβουλευτών από 3 πολιτικές ομάδες

09.09.2020 20:21
«Η ΕΕ να στηρίξει την Ελλάδα και τους πρόσφυγες» - Ανακοίνωση 20 ευρωβουλευτών από 3 πολιτικές ομάδες - Media

 

Άμεση δράση εκ μέρους της Ε.Ε., προκειμένου να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα μετά τα θλιβερά γεγονότα στη Μόρια, ζητούν με ανακοίνωσή τους 20 ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες.

«Τώρα είναι η ώρα η Ε.Ε. να δείξει ισχυρότερη και έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση του προσφυγικού, στηρίζοντας την Ελλάδα και τους πρόσφυγες», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Οι ευρωβουλευτές από τις πολιτικές ομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων ζητούν από την Ε.Ε. να μην περιορίζεται μόνον την παροχή κονδυλίων, αλλά να μεριμνήσει για την άμεση μεταφορά των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Η δράση αυτή, τονίζουν, πρέπει να αφορά όλους τους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζουν «τον επιθετικό ρόλο της Τουρκίας» και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, δηλώνοντας ότι «όσο συνεχίζουν οι πολιτικές που αποδέχονται την εργαλειοποίηση των ανθρώπων, η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί. Τώρα είναι η ώρα η Ε.Ε. να δείξει ισχυρότερη και έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση του προσφυγικού, στηρίζοντας την Ελλάδα και τους πρόσφυγες. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζουμε ότι και σε αυτόν τον τομέα είναι απαραίτητο η Ευρώπη να αναγνωρίσει τον ρόλο και τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας και να αναλάβει την απαραίτητη δράση σε όλους τους τομείς των σχέσεων μαζί της».

«Έχοντας επίγνωση του κατεπείγοντος του ζητήματος και με το βλέμμα στραμμένο σε μία μακροπρόθεσμη λύση», οι υπογράφοντες ζητούν να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

– Τα ασυνόδευτα παιδιά, οι οικογένειες και οι γυναίκες πρέπει να μετεγκατασταθούν με προτεραιότητα, και να τους δοθεί ασφαλές καταφύγιο, ώσπου να μεταφερθούν, το συντομότερο δυνατόν, σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

– Οι αιτούντες άσυλο δεν πρέπει να τοποθετούνται σε κέντρα κράτησης, αλλά να μεταφέρονται σε ασφαλή, ανοιχτά καταφύγια στην ενδοχώρα και η Ε.Ε. οφείλει να εξασφαλίσει τη μεταφορά τους στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ως έμπρακτη χειρονομία αλληλεγγύης προς τους ίδιους και την Ελλάδα.

– Πρέπει να διενεργηθεί έρευνα ως προς τα αίτια αυτού του σοβαρού συμβάντος.

– Οι αιτούντες άσυλο πρέπει να προστατεύονται από βίαιες επιθέσεις.

– Οργανισμοί της Κοινωνίας των Πολιτών πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες που χρειάζονται, ιδιαίτερα δε, σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι ευρωβουλευτές:

Κώστας Αρβανίτης, GUE/NGL

Pernando Barrena, GUE/NGL

Pietro Bartolo, S&D

Malin Björk, GUE/NGL

Clare Daly, GUE/NGL

Cornelia Ernst, GUE/NGL

Dietmar Köster, S&D

Στέλιος Κούλογλου, GUE/NGL

Pierfrancesco Majorino, S&D

Marisa Matias, GUE/NGL

Anne-Sophie Pelletier, GUE/NGL

Manu Pineda, GUE/NGL

Sira Rego, GUE/NGL

Massimiliano Smeriglio, S&D

Tineke Strik, Greens/EFA

Miguel Urban, GUE/NGL

Bettina Vollath, S&D

Sylvia Spurek, S&D

Erik Marquardt Greens/EFA

Damian Boeselager Greens/EFA

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03