search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:39
MENU CLOSE

KINAΛ: Το σχέδιο της «Νέας Αλλαγής» παρουσίασε η Γεννηματά στη ΔΕΘ

16.09.2020 17:51
5146868.jpg

 

Το σχέδιο της «Νέας Αλλαγής», ένα σχέδιο ανασύνταξης της χώρας που θα αξιοποιεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια, παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η Φώφη Γεννηματά φιλοδοξώντας ότι θα αποτελέσει τη βάση του «κοινωνικού συμβολαίου για τη νέα Ελλάδα» που θέλει να προσυπογράψει με τους πολίτες.

«Ανοίγουμε ένα νέο δρόμο για τη χώρα και σας καλώ απόψε να τον περπατήσουμε μαζί. Όχι στα τυφλά. Στα σίγουρα, με το κεφάλι ψηλά. Είναι ο δρόμος που δεν έχει “βλέποντας και κάνοντας”. Είναι σχέδιο για όλους, με την κοινωνία σύμμαχο και συνδημιουργό»,κ τόνισε χαρακτηριστικά.

Είναι φανερό από τόσο από τη δομή όσο και από τους τόνους της ομιλίας της ότι στην παρούσα φάση η κυρία Γεννηματά έχει επιλέξει αντίπαλο και αυτός είναι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτό γιατί θέλει να εμφανιστεί, όπως λέγεται, ως η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση, ο χώρος που μπορεί να ασκήσει σκληρή αλλά υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Στην παρούσα φάση, μάλιστα, που ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να θέτει σε δεύτερο πλάνο το κεντροαριστερό άνοιγμα προκειμένου «να συμμαζέψει το κόμμα του», η στρατηγική που έχει χαραχτεί άλλαξε τη δοσολογία κατεύθυνσης των πυρών που πλέον εκτοξεύονται μαζικά προς την κατεύθυνση της ΝΔ. 

Στο πλαίσιο αυτό, της εμφάνισης του Κινήματος Αλλαγής σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυρία Γεννηματά δεν αρκέστηκε στην υψηλών τόνων κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της αντιμετώπισης της νέας έξαρσης της πανδημίας. Εστίασε, στις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση και σε αυτές που προτείνει το Κίνημα Αλλαγής.

«Οι διαφορές μας με τις πολιτικές της ΝΔ είναι πια ορατές, μεγάλες και ουσιαστικές», τόνισε η κυρία Γεννηματά. «Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία, η ΝΔ μεριμνά μόνο για λίγους και ισχυρούς. Γκρεμίζει και ότι έμεινε όρθιο από τα μνημόνια, σε σχέση ιδιαίτερα με τους μικρομεσαίους και τους αδύναμους. Εμείς μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, η ΝΔ, αντιμετωπίζει τις ανισότητες ως φυσικό φαινόμενο. Εμείς μιλάμε για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία, η ΝΔ οδηγεί σε αδιέξοδο τις επιχειρήσεις και επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους το δόγμα μισός μισθός μισή δουλειά» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το σχέδιο για τη Νέα Αλλαγή

Το σχέδιο που παρουσίασε η κυρία Γεννηματά, έχει ως βασικούς στόχους, την ανασυγκρότηση της Οικονομίας, την ανασύνταξη του κράτους, την αναστήλωση του κοινωνικού κράτους και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων μέσα από πολιτικές αναδιανομής. Ως βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων αυτών αναφέρονται η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ, η κατάργηση των στόχων των δυσβάσταχτων πλεονασμάτων για τη χώρα μας και η επανάκτηση του ελέγχου του Υπερταμείου, το οποίο θα μετατραπεί σε Ταμείο Αξιοποίησης της Εθνικής Περιουσίας.

Προβλέπει ότι οι διαθέσιμοι πόροι, τα επόμενα χρόνια, θα κατευθυνθούν σε 4 βασικούς άξονες. Σε πρόσθετα μέτρα και παρεμβάσεις για να μείνει όρια η κοινωνία και οι επιχειρήσεις τα οποία θα ληφθούν άμεσα και στα οποία θα διατεθεί το 20% των πόρων. Σε μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με ορίζοντα διετίας, στα οποία θα διατεθεί το 10% των πόρων, σε δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία, με ορίζοντα τριετίας, στα οποία θα διατεθεί το 20% των πόρων και σε επενδύσεις ανασυγκρότησης, με ορίζοντα τετραετίας, στις οποίες θα διατεθεί το 50% των πόρων. Όπως επισημαίνεται, για τα πρόσθετα μέτρα και για τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθούν δαπάνες και από τα Ταμειακά Διαθέσιμα της χώρας. Η κυρία Γεννηματά θεωρεί ότι είναι ώρα να αξιοποιηθεί το σύνολο των διαθέσιμων, κατά το μέρος που προέρχεται από την υπερφορολόγηση.

Αναγέννηση και αναβάθμιση του ΕΣΥ

Αιχμή του δόρατος του προγράμματος στον τομέα των δημόσιων υποδομών και των συστημάτων προστασίας είναι η πολιτική αναγέννησης και αναβάθμισης του ΕΣΥ. Νέες υποδομές, περισσότερες τεχνολογικές δυνατότητες, πλήρης στελέχωση, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβές. Κάτι τέτοιο όπως επισημαίνεται στο σχέδιο απαιτεί γενναίες επενδύσεις τόσο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και αύξηση χρηματοδότησης του ΕΣΥ, σε πρώτη φάση, στο 6% του ΑΕΠ. Μεγάλη προτεραιότητα αποτελούν οι επενδύσεις στο ψηφιακό κράτος και στην πολιτική προστασία. Για όλες τις δημόσιες συμβάσεις που θα υπογραφούν με ιδιώτες προτείνεται να έχουν ως βασικό στοιχείο ρήτρες που θα αφορούν τον σεβασμό της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων, την προστασία του περιβάλλοντος και την στήριξη των τοπικών κοινωνιών που θα αφορά η επένδυση.

Στις προτεραιότητες και τις πολιτικές για το νέο παραγωγικό μοντέλο και της επίτευξης του στόχου, το μέσο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (με όρους αγοραστικής δύναμης)από το 67% σήμερα, σε 5 χρόνια τουλάχιστον στο 80% τουλάχιστον του μέσου κοινοτικού όρου, είναι η ενίσχυση της μεταποίησης, του τουρισμού, ενώ ειδική λεπτομερής αναφορά γίνεται στην Επένδυση στην Πρωτογενή Παραγωγή, τον βασικό πυλώνα κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:39