search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:06
MENU CLOSE

Εγκρίθηκε από το υπουργικό το νομοσχέδιο για την περαίωση

27.09.2010 14:30

Βελτιωμένο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την περαίωση, το οποίο εισάγεται άμεσα στη Βουλή για να ψηφιστεί την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Βελτιωμένο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την περαίωση, το οποίο εισάγεται άμεσα στη Βουλή για να ψηφιστεί την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «κληρονομιά από τις αμαρτίες του παρελθόντος»
και τόνισε πως θα ληφθεί μέριμνα να μην υπάρξουν περαιώσεις στο μέλλον, ενώ το σύνολο των μελών του υπουργικού συμβουλίου χαρακτήρισε την περαίωση «αναγκαίο κακό».

Όπως επεσήμανε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2,5 εκατ. ανέλεγκτες χρήσεις, φαινόμενο για το οποίο απέδωσε την ευθύνη σχεδόν αποκλειστικά στην Πολιτεία.

Αυτός είναι ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, για τον οποίο πρέπει να γίνει μια νέα αρχή, να διαμορφωθεί μια νέα φορολογική συνείδηση και να υπάρξει μια νέα φορολογική αντίληψη.

Αναφερόμενος στη δυσκολία εκκαθάρισης όλων αυτών των υποθέσεων, τόνισε ότι κανένας φορολογικός μηχανισμός, ούτε ο πιο άρτιος δεν θα μπορούσε να εκκαθαρίσει αποτελεσματικά και με διαφανή τρόπο τόσες πολλές υποθέσεις σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως οι βασικότερες προσαρμογές σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο αφορούν:

-Στην μείωση της προκαταβολής φόρου από το 25%, στο 20%.

-Στην αύξηση των δόσεων αποπληρωμής του φόρου με τον μέγιστο χρόνο εξοφλήσεως να αναπροσαρμόζεται από τους 12 μήνες στους 24 μήνες.

Παράλληλα, θα εξαιρούνται από την περαίωση όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση έως το 2007 με εξαίρεση το δείγμα ελέγχου ενώ για τα έτη 2008 και 2009 στις περιπτώσεις αυτοπεραίωσης θα προβλέπεται περαίωση με την καταβολή του 50% από τα ελάχιστα προβλεπόμενα ποσά.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 20 εκ. ευρώ παραμένουν εκτός περαίωσης, ωστόσο διατυπώθηκαν απόψεις από υπουργούς σύμφωνα με τις οποίες οι μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να ενταχθούν στο μέτρο αυτό, καθώς, όπως ειπώθηκε, διαφορετικά θα μείνουν έρμαια των εφοριακών.

Διατυπώθηκε ακόμη η άποψη για υπαγωγή στην περαίωση των μη εισηγμένων επιχειρήσεων με τζίρο πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Αναφέρθηκε, τέλος, πως επιχειρήσεις με μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν πρόκειται να υπαχθούν στο μέτρο της περαίωσης.

Από την περαίωση αναμένονται για φέτος έσοδα 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και 2 δισεκατομμυρίων το 2011 και το 2012.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:05