search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:42
MENU CLOSE

Τέλος το τσιγάρο και με πρόστιμο…

01.10.2010 08:14
Τέλος το τσιγάρο και με πρόστιμο... - Media

Έληξε ο μήνας προσαρμογής και προειδοποιήσεων κι από 1η Οκτώβρη απαγορεύεται καθολικά το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους επιβάλλοντας σκληρά πρόστιμα έως και αυτόφωρο στους «παραβάτες του νόμου».

Έληξε ο μήνας προσαρμογής και προειδοποιήσεων κι από 1η Οκτώβρη απαγορεύεται καθολικά το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους επιβάλλοντας σκληρά πρόστιμα έως και αυτόφωρο στους «παραβάτες του νόμου».

Πιο συγκεκριμένα, 50 ευρώ θα κοστίζει σε έναν καπνιστή να ανάψει τσιγάρο στο γραφείο του, 100 ευρώ σε χώρους ευαίσθητους για τη δημόσια υγεία, όπως σε ένα νοσοκομείο και 500 ευρώ στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, ενώ στα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ.μ. θα δοθεί «παράταση συμμόρφωσης» μέχρι την 31η Μαΐου 2011.

Τα πρόστιμα θα πρέπει να πληρώνονται στις κατά τόπους υπηρεσίες κι εάν η εξόφληση γίνεται μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες, τότε θα είναι μειωμένο κατά 50%.

Τα χρήματα σε ποσοστό άνω του 80% θα επιστρέφονται στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και θα αξιοποιούνται για να καλυφθούν ανάγκες, όπως οι αμοιβές για υπερωρίες και νυχτερινά.

Όσον αφορά δε την πιθανή απαγόρευση του καπνίσματος ακόμη και στα αυτοκίνητα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνονται και συστάσεις όσων καπνίζουν στο αυτοκίνητο τους, όταν σε αυτό επιβαίνουν παιδιά».

Τέλος, έρευνα της MRB, για λογαριασμό της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης, έδειξε πως το ένα τρίτο των καπνιστών δήλωσε πως θα περιορίσει τις εξόδους του αν απαγορευθεί πλήρως το κάπνισμα στα εστιατόρια και τους υπόλοιπους χώρους διασκέδασης, ενώ το 75% απάντησε  ότι συμφωνεί με το να διατηρηθούν ξεχωριστοί και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για καπνιστές σε καφέ, εστιατόρια κ.λπ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:42