search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 04:57
MENU CLOSE

Χρηστικά, έξυπνα, βιώσιμα!

10.10.2010 12:53
Χρηστικά, έξυπνα, βιώσιμα! - Media

Φανταστείτε ένα πολύπριζο από καλαμπόκι ή ζαχαροκάλαμο, που παράλληλα σας δείχνει ανά μία ώρα πόσο ρεύμα έχετε καταναλώσει και από ποιες συσκευές…

Φανταστείτε ένα πολύπριζο από καλαμπόκι ή ζαχαροκάλαμο, που παράλληλα σας δείχνει ανά μία ώρα πόσο ρεύμα έχετε καταναλώσει και από ποιες συσκευές… Και ακόμα ένα μοντέρνο σπιτάκι για πιτσιρικάδες, κατασκευασμένο από ένα και μόνο ανακυκλωμένο χαρτόνι, το οποίο αντέχει στον χρόνο αφού και πάλι μπορεί να ανακυκλωθεί.

Και αυτές είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις των βιομηχανικών σχεδιαστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που συμμετέχουν στο Green Design Festival παρουσιάζοντας καθημερινά χρηστικά αντικείμενα, μικροέπιπλα ή παιχνίδια. Επικεντρωμένοι στη χρήση ενός υλικού, αναδεικνύουν τις ιδιότητές του και εξηγούν στους επισκέπτες τα θετικά προς το περιβάλλον γνωρίσματά του.

Μερικά από τα ειδικά σχεδιασμένα για την έκθεση αντικείμενα είναι:

-Το Aurora Craft (Σέργιος Φωτιάδης / We|design), ένα χαρτονένιο ανακυκλώσιμο σπιτάκι για παιδιά, σχεδιασμένο και κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, με εγχώρια υλικά, και είναι πιστοποιημένο από τον ΕΛΟΤ με CE για την ασφάλειά του. Έχει μία πόρτα και πολλά ανοίγματα για εξαερισμό και παιχνίδι. Ενδείκνυται για να καλλιεργήσουν τα παιδιά τις κινητικές τους δεξιότητες, καθώς και την αισθητική τους καλλιέργεια, ζωγραφίζοντάς το, και να δημιουργήσουν τη δική τους «γωνιά» όπως εκείνα θέλουν. Ανακυκλώνεται εύκολα, ενώ η συσκευασία χρησιμοποιείται ως ένα από τα πέντε τμήματα του Aurora Craft, για να ελαχιστοποιηθεί το πεταμένο υλικό.

– The Y plug (Αλέξανδρος Διδασκάλου / edg designlab).                                                                                                            Πολύπριζο, κατασκευασμένο από το οικολογικό PLA, με ενσωματωμένες ιδιότητες για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Το PLA είναι ένα διαφανές και βιοδιασπώμενο συνθετικό υλικό που προέρχεται από ανανεώσιμους πόρους, όπως το καλαμπόκι ή το ζαχαροκάλαμο. Στην έκθεση παρουσιάζονται δύο παραλλαγές:

Στην πρώτη, το διαφανές πολύπριζο λάμπει ολόκληρο μέσω μιας μικρής λυχνίας LED όσο οι συνδεδεμένες συσκευές καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό βοηθάει τον χρήστη να συνειδητοποιήσει ότι πολλές συσκευές καταναλώνουν ρεύμα ακόμη κι αν αυτές βρίσκονται σε στάδιο αναμονής (stand-by). Η λάμψη θυμίζει στον χρήστη και τον προτρέπει να απενεργοποιήσει πλήρως όποια συσκευή δεν χρησιμοποιεί, είτε από τον κεντρικό της διακόπτη ή και από τον διακόπτη του πολύπριζου. Μειώνοντας τον χρόνο που οι συσκευές βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, εξοικονομείται ένα σημαντικό ποσό ενέργειας.

Η δεύτερη παραλλαγή είναι πιο «έξυπνη», καθώς συμπεριλαμβάνει μια οθόνη, η οποία δείχνει την ενέργεια που καταναλώνεται ανά ώρα από τις συνδεδεμένες συσκευές σε καθεμία από τις δύο εξόδους της.

Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης συνειδητοποιεί τις ενεργοβόρες συνήθειές του και καλείται να τις προσαρμόσει καλύτερα για να συνεισφέρει στην προσπάθεια μείωσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να δει την κατανάλωση χωριστά για καθεμία από τις δύο εξόδους του πολύπριζου, πιέζοντας την ίδια την οθόνη.

– 1.000cc (Φοάντ Ασούρ, Αλίκη Ροβίθη / DEDE DextrousDesign).                                                                                                 Επιτραπέζια κεραμική καράφα νερού του ενός λίτρου, με αποσπώμενη παγοκύστη κράματος αλουμινίου. Έλκει την καταγωγή της από την πανάρχαια τέχνη της κεραμικής, αλλά λειτουργικά και αισθητικά ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα.

Tα πήλινα προϊόντα αποτελούν μια αειφόρο επιλογή με συγκριτικά μικρή περιβαλλοντική επίδραση. Το αλουμίνιο ως ανακυκλώσιμο ικανοποιεί τις τεχνολογικές και οικολογικές απαιτήσεις των καιρών μας.

-Lime Studio / Πάνος Βασιλείου, Oscar Tonge.                                                                                                                         Χαμηλό τραπέζι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από ένα και μόνο μεταλλικό φύλο που με απλές διπλώσεις και τομές αποκτά μορφή και όγκο χωρίς αποβαλλόμενη πρώτη ύλη ή άλλα στοιχεία.

Το αντικείμενο είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να κατασκευαστεί από αλουμίνιο, χαρτί ή πλαστικό. Ένα κομμάτι, μια λύση, τρία υλικά.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Χριστόφορος Μπρέλλης, τον συντονισμό και τον σχεδιασμό η antidot design studio, ενώ συμμετέχουν οι Lime Studio, Αλέξις Γεωργακόπουλος, Σέργιος Φωτιάδης / We|design, Αλέξανδρος Διδασκάλου / edg designlab, Φοάντ Ασούρ, Αλίκη Ροβίθη / DEDE DextrousDesign, Ζάχος Σταθόπουλος / zound systems studio, Δημήτρης Διάφας, Κωνσταντίνος Οικονομίδης, Brian Ward / wedid-i, Ευάγγελος και Βαλεντίνη Καϊμάκη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15