search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:33
MENU CLOSE

Παπαρήγα: Σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτοκριτική…

09.11.2009 03:43
Παπαρήγα: Σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτοκριτική... - Media

Σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτοκριτική για τη λειτουργία του κόμματος από τη γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε στον «Ριζοσπάστη» και στο οποίο καταγγέλλει ότι βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι «να τσακίσει κυριολεκτικά, το εργατικό, το λαϊκό κίνημα με το καρότο και το μαστίγιο, εναλλάξ με την εξαγορά και τη χειραγώγηση, με το εμπόριο φόβου και ελπίδων» και επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί αυτή η ικανότητα της σοσιαλδημοκρατίας που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας.

Σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτοκριτική για τη λειτουργία του κόμματος από τη γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε στον «Ριζοσπάστη» και στο οποίο καταγγέλλει ότι βασικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι «να τσακίσει κυριολεκτικά, το εργατικό, το λαϊκό κίνημα με το καρότο και το μαστίγιο, εναλλάξ με την εξαγορά και τη χειραγώγηση, με το εμπόριο φόβου και ελπίδων» και επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υποτιμηθεί αυτή η ικανότητα της σοσιαλδημοκρατίας που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ στην χώρα μας.

Η γ.γ. του ΚΚΕ σημειώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ κατάφερε για μια σειρά λόγους, εν μέρει και από δική μας ευθύνη, στη 10ετία του ’80, να επιβάλει ως μέτρο σύγκρισης της πολιτικής του την άμιλλα με τη Ν.Δ., με το δεξιό παρελθόν, παραμερίζοντας συνειδητά τις σύγχρονες, πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, τις εγχώριες δυνατότητες ανάπτυξης προς όφελος του λαού, έτσι ώστε να μένει σχετικά στο απυρόβλητο το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα».

Ως εκ τούτου οδηγείται στο συμπέρασμα ότι «δεν πρέπει να παραβλέψουμε ένα πλεονέκτημα, που είχε και ώς ένα βαθμό έχει και σήμερα το ΠΑΣΟΚ, που του επιτρέπει να αυτοδιαφημίζεται ως σύγχρονο ευαίσθητο κοινωνικά κόμμα, χωρίς βεβαίως κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα στη ζωή του λαού, ή καλύτερα να πούμε με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τα δικαιώματα του λαού».

Με αναφορές σε επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, η Αλέκα Παπαρήγα υποστηρίζει ότι την κρίσιμη περίοδο της δεκαετίας του ’90 και διεθνώς και για την ελληνική Αριστερά «το ΠΑΣΟΚ καπηλεύθηκε και εκμεταλλεύθηκε την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη. Πιο ανοικτά και καθαρά επέτρεψε στον εαυτό του την υιοθέτηση όλης της συκοφαντίας κατά του σοσιαλισμού, τον αντικομμουνισμό, που προϋπήρχε μεν στις ιδεολογικές του θέσεις και στην πρακτική πολιτική του, όμως δεν αποκαλυπτόταν τόσο ανοικτά και επιθετικά την περίοδο, που τα Βαλκάνια ήταν σοσιαλιστικά, την περίοδο της ύπαρξης και δράσης της ΕΣΣΔ».

Επίσης διαπιστώνει ότι «τα πλεονεκτήματα του ΠΑΣΟΚ είναι στην πραγματικότητα πλεονεκτήματα προς όφελος της αστικής ιδεολογίας, των συμφερόντων της αστικής τάξης. Η τελευταία ανταπέδωσε τις διευκολύνσεις, που της παρείχε το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της διακυβέρνησής του με τη γνωστή στήριξη, που απόλαυσε. Πρόσφατα, γίναμε μάρτυρες με ποιον τρόπο, μέσα σε ένα βράδυ, απέσυρε τη στήριξη, που παρείχε στη Ν.Δ., διαμορφώνοντας κλίμα υπέρ της νίκης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο έδαφος πάντα της δικαιολογημένης λαϊκής δυσαρέσκειας».

Αναφερόμενη στην σημερινή περίοδο η Αλέκα Παπαρήγα τονίζει ότι «ακόμη και σήμερα, το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί εντυπώσεις, να διαμορφώνει κάποιες επιλεκτικές συμμαχίες σε κοινωνικό επίπεδο, προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να καθηλώσει το εργατικό, το λαϊκό κίνημα, το κίνημα της νεολαίας, ώστε να περάσουν τα μέτρα του με τη λιγότερη αντίσταση, αν όχι με μηδενική αντίσταση, πλασάροντας ένα μείγμα εμπορίου ελπίδας και φόβου».

Ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, αναφέρει «το ζήτημα της κατάργησης των Stage στο Δημόσιο, στο όνομα της αξιοκρατίας, της πάταξης της ρουσφετολογίας, της αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα, με την επιλογή αυτή απαλλάσσει τα κρατικά ταμεία από την πληρωμή των εργαζομένων, ενώ βολεύει τους επιχειρηματίες να χρησιμοποιούν με χειρότερους όρους εργατοϋπαλληλικό δυναμικό. Εναρμονίζεται η κυβέρνηση με την κοινοτική κατεύθυνση να χρησιμοποιηθεί το καθεστώς της μαθητείας με ακόμα πιο κακοπληρωμένο εργατικό δυναμικό».

Άλλο παράδειγμα που επικαλείται «είναι η διαφημιζόμενη νεωτεριστική διαδικασία (που και αυτή χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης) με την επιλογή μέσω βιογραφικών στελεχών για υπεύθυνες πολιτικές θέσεις στα υπουργεία και στις πρώην ΔΕΚΟ. Με τον τρόπο αυτό πλασάρεται, και μάλιστα εντελώς ανέξοδα, η άποψη ότι δουλειά βρίσκουν οι καλύτεροι, οι αξιότεροι, αυτοί που έχουν πλούσια βιογραφικά, ενώ όλοι οι άλλοι καταδικάζονται να μένουν άνεργοι, ή να ετεροαπασχολούνται μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν τα απαιτούμενα προσόντα. Πίσω από αυτές τις επιδερμικές αλλαγές διαφαίνεται ο βαθύτερος και πιο ουσιαστικός στόχος, αυτός του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, γενικότερα των μηχανισμών του κράτους».

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρεται στη δράση του κόμματός της με παραπομπές στις αποφάσεις του 18ου συνεδρίου, τονίζοντας ότι «τα Ντοκουμέντα και η Πολιτική Απόφαση του 18ου Συνεδρίου θέτουν το σοβαρό πολιτικό καθήκον να αντιστοιχηθεί η καθοδηγητική μας δουλειά, η οργανωτική μας πολιτική, η βοήθεια προς τις ΚΟΒ με τα πολιτικά στρατηγικά καθήκοντα του Κόμματος, δηλαδή με τη στρατηγική μας».

Διαπιστώνει ότι «υπάρχει αναντιστοιχία και υστέρηση, που δυσκολεύει την όσο γίνεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη δουλειά μας και κυρίως, το ατσάλωμα και την ισχυροποίηση του Κόμματος και κατά συνέπεια αδυνατίζει την αποτελεσματική στήριξη της προσπάθειας της ΚΝΕ» και προσθέτει πως «χρειάζεται να ξαναδιαβαστεί και να μελετηθεί ακόμα καλύτερα η Πολιτική Απόφαση του 18ου Συνεδρίου, που καθορίζει τι και πώς πρέπει να γίνει».

Επίσης, τονίζει ότι «δεν έχουμε καταφέρει όλοι οι κρίκοι του Κόμματος, από την Κ.Ε. έως την ΚΟΒ, και ο ενεργητικός περίγυρος του Κόμματος, να χτυπάμε ενιαία στον ίδιο στόχο, μέσα από την όποια ευθύνη και ιδιαιτερότητα αντιμετωπίζει το κάθε όργανο, η κάθε οργάνωση στο χώρο της. Την ενιαία προγραμματισμένη δράση την πετυχαίνουμε κυρίως στις γενικές πολιτικές αναμετρήσεις, στις εκλογικές μάχες».

Υπογραμμίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεδριάζουν όργανα, ΚΟΒ, και να μην έχουν αφετηρία ελέγχου, σχεδιασμού, γενίκευσης της πείρας με βάση πώς δουλεύουμε και τι συμβαίνει στους χώρους δουλειάς, πώς σκέπτονται οι εργαζόμενοι κατά κλάδο απασχόλησης, τι συμβαίνει στα εργοστάσια, ακόμα και στον περίγυρο και ευρύτερα» και προσθέτει:

«Επιτέλους, πρέπει να λυθεί ένα πρόβλημα, που επιδρά στον προσανατολισμό δράσης μας, καθώς είναι φανερό ότι διατηρούμε σοβαρές ελλείψεις στην προσαρμογή και εξειδίκευση της παρέμβασης και οργανωμένης δράσης μας στη νεολαία και τις γυναίκες» και καλεί τα κομματικά όργανα πρέπει να εντείνουν την δουλειά τους με οδηγό τις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος για τη νεολαία και τις γυναίκες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 08:33