search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:25
MENU CLOSE

Μπαν Κι Μουν ή …άλλα λόγια να αγαπιόμαστε

19.10.2010 13:16
Μπαν Κι Μουν ή ...άλλα λόγια να αγαπιόμαστε - Media

Από τον «Ευρωπόντικα»

Μετά Βαΐων και κλάδων, έγινε δεκτός, σήμερα, στο Στρασβούργο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν όπου, ύστερα από σχετικές προσκλήσεις που του είχαν απευθύνει, ο Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Γερζί Μπούζεκ, θα απηύθυνε «βαρυσήμαντες» ομιλίες και από τα δύο ευρωπαϊκά, αυτά, όργανα.

Από τον «Ευρωπόντικα»

Μετά Βαΐων και κλάδων, έγινε δεκτός, σήμερα, στο Στρασβούργο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν όπου, ύστερα από σχετικές προσκλήσεις που του είχαν απευθύνει, ο Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Γερζί Μπούζεκ, θα απηύθυνε «βαρυσήμαντες» ομιλίες και από τα δύο ευρωπαϊκά, αυτά, όργανα.

Οποία απογοήτευση, όμως… Ο Γραμματέας είχε έλθει …αδιάβαστος, για το τι πραγματικά τρέχει στην Ευρώπη και εφηβικά προετοιμασμένος, να μιλήσει για τα θέματα που καίνε τον κοσμάκη (με την έννοια, του κόσμου όλου), όπως η πείνα, η φτώχεια, η ανεργία, οι διακρίσεις κατά των ευάλωτων ομάδων, η συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια ολίγων και εκλεκτών και δεν συμμαζεύεται.

Δανειζόμενος κάτι από τον …Λούθερ Κίνγκ, μίλησε για ένα «όραμα» που πρέπει να δώσουν στον κόσμο, από κοινού εργαζόμενοι, Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απηύθυνε έκκληση, στην ΕΕ, για αλληλεγγύη και ενίσχυση του ΟΗΕ, στην αποστολή του, ζητώντας, ουσιαστικά, λεφτά από τις κοινοτικές χορηγίες, για να τα βγάλει πέρα.

Έμπλεξε τα σώβρακα με τις γραβάτες, μιλώντας στον έναν Οργανισμό για την ανάγκη προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς διακρίσεις και στο Ευρωκοινοβούλιο, για την ανάγκη επίτευξης μιας παγκόσμιας αλληλεγγύης, για την αντιμετώπιση  των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο και την δημιουργία ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά.

Άφησε, βέβαια, κάτι αιχμές, για την πολιτική διακρίσεων που ακολουθούν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, υπονοώντας τη Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία, που έχουν λυσάξει με τα πογκρόμ διώξεων εναντίον των Ρομά, αλλά απέφυγε τα …ονόματα και τις συγκριμένες προτάσεις.

Για το όψιμο δε «όραμα» του, περί της δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά ( χρόνια την πιπιλάνε αυτή την καραμέλα στον ΟΗΕ), δεν είπε για το πως θα το κάνει πραγματικότητα, όταν το Ισραήλ αρνείται ότι έχει πυρηνικά όπλα και δεν επικυρώνει τις σχετικές συμβάσεις και όταν οι ΗΠΑ, τορπιλίζουν, συνεχώς, κάθε παγκόσμια διάσκεψη που έχει αυτό τον στόχο.

Συνεπαρμένος από την παρουσία του Μπαν Κι Μουν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Σώματος, Γερζί Μπούζεκ, έκανε το λάθος, να χαρακτηρίσει επίκαιρη την επίσκεψη του στο Στρασβούργο, δεδομένου ότι αυτή πραγματοποιήθηκε, δύο ημέρες μετά τον «εορτασμό» της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της φτώχειας και της πείνας.

Πρέπει να μας βοηθήσετε, είπε ο Γ.Γ του ΟΗΕ, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και στους παριστάμενους ευρωβουλευτές, για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τους στόχους της Χιλιετίας του Οργανισμού, για την εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας στον κόσμο.

Την κοιλιά τους (…που γουργουρίζει από την πείνα) θα κρατάει από τα γέλια, το ένα δισεκατομμύριο των πεινασμένων ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο και τα 85 εκατομμύρια ευρωπαίων, που ζούν ήδη σε συνθήκες απόλυτης ένδειας και φτώχειας.

Και για να γίνει απόλυτα κατανοητός ότι, ο μόνος λόγος της επίσκεψης του στην καρδιά της Ευρώπης και στην έδρα των κυριότερων ευρωπαϊκών οργανισμών, ήταν για να ζητήσει λεφτά, ο Μπαν Κι Μουν, είπε:

Μπορούμε να σφίξουμε το ζωνάρι χωρίς, όμως, να κλείσουμε τα μάτια στις σύγχρονες προκλήσεις.

Ο ΟΗΕ πρέπει να ενισχυθεί, για να μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους της Χιλιετίας, μέχρι το 2015, για τον περιορισμό της πείνας στον κόσμο, για την αντιμετώπιση των αλλαγών του κλίματος και για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Η νίκη, δεν θα είναι εύκολη αλλά τόνισε, τα 40 δις ευρώ που συγκεντρώθηκαν από την ΕΕ και άλλους χορηγούς, θα δώσουν τη δυνατότητα στον ΟΗΕ να σώσει τη ζωή 16 εκατομμυρίων παιδιών και γυναικών.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, δηλαδή, και ο Μπαν Κι Μουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 23:21