search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:30
MENU CLOSE

Ο Μητσοτάκης που αγνοεί το Μητσοτακαίικο

24.10.2010 00:14
Ο Μητσοτάκης που αγνοεί το Μητσοτακαίικο - Media

Κυριάκος Μητσοτάκης σούπερ σταρ. Από τα χαμηλά της ιεραρχίας στη Ν.Δ. μάλλον θα βρεθεί στα ψηλά ο μοναδικός Μητσοτάκης που έχει το σθένος να διατηρεί φιλική σχέση με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

Κυριάκος Μητσοτάκης σούπερ σταρ. Από τα χαμηλά της ιεραρχίας στη Ν.Δ. μάλλον θα βρεθεί στα ψηλά ο μοναδικός Μητσοτάκης που έχει το σθένος να διατηρεί φιλική σχέση με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά. Αυτή είναι η σκέψη που επικρατεί στο επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ., δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη στάση που κράτησε μετά την επίθεση του πατέρα του στον πρόεδρο της Ν.Δ. έδειξε ότι και θέλει να αυτονομηθεί και δεν υπολογίζει… οικογενειακά προβλήματα.

Δεδομένου δε ότι το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη είναι μια καθαρά οικογενειακή υπόθεση αφού, εκτός από τη στήριξη του πατέρα της, η ίδια επέλεξε να ανακοινώσει τη δημιουργία τού κόμματός της στις 21 Νοεμβρίου, που είναι τα Εισόδεια της Θεοτόκου, ημέρα που γιορτάζει η Μαρίκα Μητσοτάκη (!!!), τα πράγματα για τον Βενιαμίν της οικογένειας Μητσοτάκη είναι μάλλον δύσκολα.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από τους στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά τού εισηγούνται να εκμεταλλευτεί το χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο γίνεται περισσότερο, τη στιγμή μάλιστα που η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη πρόκειται να εξαγγείλει τη δημιουργία του δικού της κόμματος, κάνοντας δώρο στη… μαμά της.

Κυριάκος από το… Χάρβαρντ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τους εμπνευστές αυτής της ιδέας, έχει όλα τα προσόντα για να αποτελέσει τον αντίπαλο πόλο της φιλελεύθερης μητσοτακικής αντίληψης.

Στόχος τους είναι να εκμεταλλευθούν ακόμα και τις σπουδές του – στα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Στάφορντ – και το γεγονός ότι έχει εργαστεί στη ζωή του – στην Εθνική Τράπεζα επί κυβερνήσεως Σημίτη. Οι απόψεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς στα θέματα της οικονομίας, της παιδείας και του περιβάλλοντος είναι σαφώς διαφοροποιημένες από αυτές της Ν.Δ. «Ο Κυριάκος, μαζί με κάποιους άλλους βουλευτές που έχουν τις ίδιες απόψεις, μπορεί να εκφράσει ένα κομμάτι νεοδημοκρατών που έχουν πιο φιλελεύθερες απόψεις σε πολλά θέματα και οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν στη Ν.Δ.», έλεγαν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

«Είναι ένας νέος, μοντέρνος πολιτικός, με απόψεις και λόγο, που πάντα όμως ζούσε στη σκιά του πατέρα του και της Ντόρας. Μέχρι πριν από λίγες μέρες όλοι τον καταμετρούσαν στην ομάδα της πρώην υπουργού. Με αυτό που έκανε δείχνει ότι και θέλει και μπορεί να αφήσει τη δική του σφραγίδα στην πολιτική».

Οικογενειακές ισορροπίες

Η αλήθεια είναι ότι η πρόσφατη διαφοροποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απ’ όσα είπε ο πατέρας του για τον Αντώνη Σαμαρά – τον χαρακτήρισε λαϊκιστή – έχει φέρει τους δυο άνδρες πιο κοντά. Όπως λένε στελέχη της Ν.Δ., και για τους δυο η σχέση αυτή είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει αυτός πρόβλημα με την οικογένεια Μητσοτάκη και ότι δεν ευθύνεται αυτός που η Ντόρα Μπακογιάννη αποχώρησε από τη Ν.Δ., κάνοντας δικό της κόμμα. Από την άλλη, ο Κυριάκος, ακροβατώντας ανάμεσα στην οικογένεια και το κόμμα, θα πρέπει να αποδείξει στους νεοδημοκράτες πως ό,τι λέει το εννοεί. «Δεν μπορώ να πετάξω στα σκουπίδια την ψήφο των νεοδημοκρατών που με τίμησαν στη Β’ περιφέρεια Αττικής», είπε όταν τον ρώτησαν τι σκέπτεται να κάνει.

Ψυχολογική πίεση

Η αλήθεια πάντως είναι ότι στη Ν.Δ. δεν σκέπτονται όλοι το ίδιο, πώς δηλαδή θα ανελιχτεί κομματικά ο Κυριάκος. Ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει τον προβληματισμό του κατά πόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντέξει την ψυχολογική πίεση που θα του ασκήσει η οικογένεια και θα παραμείνει μέχρι τέλους στη Ν.Δ. Κανείς δεν ξεχνά ότι ο πατέρας του, ο οποίος είναι 92 χρονών , είναι ορκισμένος εχθρός του Αντώνη Σαμαρά και θα ήθελε με κάθε τρόπο να τον δει να εξαφανίζεται από την πολιτική ζωή του τόπου.

Όμως οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι πολύ σύντομα το πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ντόρα και τον Κυριάκο θα αλλάξει, αφού στο πολιτικό παιχνίδι μπήκε και ο γιος της πρώην υπουργού Κώστας Μπακογιάννης ως υποψήφιος δήμαρχος στο Καρπενήσι. «Το εγχείρημα της Ντόρας πολύ σύντομα θα ναυαγήσει», έλεγε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. Τότε η ίδια θα αναγκαστεί να αποχωρήσει δίνοντας προβάδισμα στον γιο της. Ο αγώνας στην οικογένεια μάλλον θα κριθεί από τη μάχη Κυριάκου Μητσοτάκη και Κώστα Μπακογιάννη και όχι ανάμεσα στα δυο αδέλφια.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24