search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:49
MENU CLOSE

Ομόλογα: Μια από τα ίδια

24.10.2010 00:24
Ομόλογα: Μια από τα ίδια - Media

Στον αδιέξοδο δρόμο που ακολούθησαν οι εξεταστικές επιτροπές της Siemens και του Βατοπεδίου φαίνεται ότι βαδίζει και η τρίτη εξεταστική επιτροπή, αυτή που ασχολείται με το σκάνδαλο των ομολόγων. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κληθούν για να καταθέσουν ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι πρώην υπουργοί Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιώργος Βουλγαράκης.

Στον αδιέξοδο δρόμο που ακολούθησαν οι εξεταστικές επιτροπές της Siemens και του Βατοπεδίου φαίνεται ότι βαδίζει και η τρίτη εξεταστική επιτροπή, αυτή που ασχολείται με το σκάνδαλο των ομολόγων. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κληθούν για να καταθέσουν ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι πρώην υπουργοί Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιώργος Βουλγαράκης.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να παραστεί ούτε σε αυτήν την επιτροπή και η τακτική που θα ακολουθήσει είναι αυτή του υπομνήματος. Άλλωστε ο τέως πρωθυπουργός, μετά την εξέλιξη που είχε η υπόθεση Βατοπεδίου με την παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών των κυβερνήσεών του, αισθάνεται δικαιωμένος για τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα.

«Η άποψη του Κ. Καραμανλή ήταν ότι στις εξεταστικές επιτροπές οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν αναζητούν την αλήθεια απλώς… δίνουν αίμα στον λαό, που αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξ αιτίας των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση Παπανδρέου» έλεγαν οι στενοί συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού. Κανείς τους δεν θέλει να ακούσει την αλήθεια, κανείς τους δεν θέλει να τη βρει. Όλα όσα έγιναν στην προανακριτική επιτροπή του Βατοπεδίου ήταν προαποφασισμένα, το ίδιο λοιπόν θα γίνει και στην επιτροπή που ασχολείται με τα ομόλογα».

«Όλα αυτά είναι αθλιότητες, πρόκειται για πολιτική δίωξη» φέρεται να είπε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο τέως πρωθυπουργός όταν άκουσε την απόφαση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην προανακριτική επιτροπή.

Και μ’ αυτήν την άποψη φαίνεται να συμφωνεί, ύστερα από πολύ καιρό, και ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει αποφασίσει να βοηθήσει πολιτικά τους πρώην υπουργούς του κόμματός του που παραπέμφθηκαν. Πώς θα γίνει αυτό, αναρωτιούνται αρκετοί, αφού μόνος του πριν από λίγο καιρό έριξε στην πυρά τον Θ. Ρουσόπουλο και τον Γ. Βουλγαράκη.

«Η αλήθεια είναι ότι η τότε δήλωση του προέδρου ήταν μάλλον ατυχής και σήμερα περιπλέκει τα πράγματα» λένε στελέχη της Ν.Δ. «Τώρα ο πρόεδρος θα πρέπει να βρει μια πειστική επιχειρηματολογία για να ανασκευάσει τα όσα είχε πει, δεδομένου ότι είναι καθαρό ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη».

Οι ίδιοι άνθρωποι μάλιστα αναφέρονται και στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή λίγο πριν δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Βρόμικο χρήμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί η στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου Ρεγγίνα Βάρτζελη αλλά και ο σύμβουλός του σε θέματα Τύπου Νίκος Αθανασάκης επέμειναν ότι θα έπρεπε να παραπεμφθούν και οι πέντε υπουργοί, βάζοντας μάλιστα μέσα την κατηγορία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Την άποψη αυτήν είχε υποστηρίξει και ο υπουργός Επικρατείας Γιάννης Ραγκούσης σε άλλη σύσκεψη και μάλιστα είχε καταφέρει να πείσει τους συναδέλφους του, αφού αρκετοί από αυτούς είχαν νομικές ενστάσεις.

Μάλιστα στελέχη της Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτήν την κατηγορία «περί βρόμικου χρήματος» κρύβεται ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Γιώργος Ζορμπάς, ο οποίος αναζητώντας ρόλο εισηγήθηκε σε κυβερνητικά στελέχη αυτήν την άποψη, η οποία και τελικά υιοθετήθηκε.

Η κατηγορία αυτή πάντως, σύμφωνα με τα στελέχη της Ν.Δ., δεν ευσταθεί και γι’ αυτό μάλιστα επικαλούνται και σχετικές δηλώσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην επιτροπή και οι οποίοι είχαν πει ότι δεν προκύπτει θέμα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αλλά ζημίας του Δημοσίου από τις ενέργειες των υπουργών της Ν.Δ.

Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε τρεις από τους πέντε πρώην υπουργούς της Ν.Δ. έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν νομικά κάνοντας αγωγές για «δόλια έκθεση αθώου σε ποινική δίωξη» εναντίον των βουλευτών που τους παρέπεμψαν, εάν και εφόσον το Δικαστικό Συμβούλιο αποφανθεί ότι για τα αδικήματα τα οποία κατηγορούνται έχει επέλθει παραγραφή. «Θέλουμε η υπόθεση να πάει στη Δικαιοσύνη γιατί πιστεύουμε ότι μόνο τότε θα βρεθεί η αλήθεια» ανέφεραν στις επιστολές τους οι παραπεφθέντες υπουργοί.

Η αρχική σκέψη των πρώην υπουργών της Ν.Δ. ήταν να κάνουν χρήση του άρθρου 86 παράγραφος 5 του Συντάγματος που αναφέρεται στη δίωξη υπουργών υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κακοδικία και να ζητήσουν να συσταθεί μια νέα επιτροπή που θα εξετάσει την υπόθεση. Στην περίπτωση όμως αυτήν ο πρόεδρος της Βουλής θα μπορούσε να συστήσει μια άλλη επιτροπή με πολιτικά πρόσωπα – το κυβερνών κόμμα θα είχε την πλειοψηφία – και το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

«Στο ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή γνωρίζουν ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί» έλεγαν στελέχη της Ν.Δ. «Όλη η υπόθεση έχει ψηφοθηρικό χαρακτήρα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:48