search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:20
MENU CLOSE

Εθνικός διχασμός για το εμβόλιο

09.11.2009 16:00
Εθνικός διχασμός για το εμβόλιο    - Media

Στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και σε «εξουσιοδοτημένα» εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούν, από τις 23 Νοεμβρίου και μετά, οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες -αλλά και όσοι από τους υπόλοιπους έχουν πειστεί για τη σκοπιμότητα του πράγματος-,  να «κάνουν χρήση» των σωτήριων δόσεων κατά της Η1Ν1.

Στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και σε «εξουσιοδοτημένα» εμβολιαστικά κέντρα θα μπορούν, από τις 23 Νοεμβρίου και μετά, οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες -αλλά και όσοι από τους υπόλοιπους έχουν πειστεί για τη σκοπιμότητα του πράγματος-,  να «κάνουν χρήση» των σωτήριων δόσεων κατά της Η1Ν1. Η στάση του Υπουργείου Υγείας είναι μάλλον ενθαρρυντική σ’ αυτήν την κατεύθυνση, δεδομένου ότι οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών ευνοούν από τούδε και εφεξής την ταχύτερη εξάπλωση της Νέας Γρίπης και η υπόθεση της αναχαίτισής της μοιάζει περισσότερο επείγουσα.

Στο ευρύ κοινό όμως, ο σκεπτικισμός είναι ακόμα έντονος. Τον συμμερίζονται μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι εργαζόμενοι του τομέα της Υγείας (γιατροί και νοσηλευτές) οι οποίοι δείχνουν απρόθυμοι να «μεταβολίσουν» τις διαβεβαιώσεις περί απόλυτης ασφάλειας και να αποτελέσουν το πρώτο παρθένο τάργκετ γκρουπ για τα αδοκίμαστα σκευάσματα. Φαίνεται ότι οι αναλύσεις, οι συζητήσεις, η πολιτική και ιατρική φιλολογία που αναπτύχθηκε όλους αυτούς τους μήνες γύρω από τη συγκεκριμένη γρίπη και το ρόλο των φαρμακευτικών εταιριών, οικοδόμησαν ένα πυρήνα αντίδρασης στο ελληνικό συλλογικό συνειδητό και ασυνείδητο που δύσκολα ανασκολοπίζεται πλέον.

Εκτός…, αν η μέχρι σήμερα ήπια πορεία της νόσου, γίνει περισσότερο κακοτράχαλη κι αν η πληθώρα των κρουσμάτων δημιουργήσει νέα φιλοσυριγγική τάση… Προς το παρόν πάντως, όλα βαίνουν καλώς. Τα «γριπωμένα» σχολικά τμήματα ή και ολόκληρες οι μητρικές σχολικές μονάδες, κλείνουν εφόσον δοθεί η ανάλογη εντολή από το ΥΥΚΑ και ύστερα από την πάροδο του διαστήματος ασφαλείας, ξανανοίγουν χωρίς παράπλευρες συνέπειες και απώλειες. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ( κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα) το εν λόγω μέτρο έχει εφαρμοστεί ομαλότατα σε πολλές δεκάδες περιπτώσεις.

Αυτό που έχει σημασία είναι να αποδειχτεί πως οι υπηρεσίες Υγείας της χώρας είναι σε θέση, έστω και σπασμωδικά, να «σηκώσουν» την υψηλή τάση μιας σύγχρονης πανδημίας. Και βέβαια, με βάση αυτή την εμπειρία, να στηθούν οι κατάλληλοι υγειονομικοί πυλώνες για τη στήριξη της δημόσιας περίθαλψης ό,τι κι αν ενσκήψει…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10