search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:34
MENU CLOSE

Το ΚΚΕ περνά στην αντεπίθεση

23.10.2010 08:41
Το ΚΚΕ περνά στην αντεπίθεση - Media

Η ανάδειξη της κρίσης ως κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και το «μαύρισμα» του δικομματισμού που ακολουθεί τις επιταγές του συστήματος είναι τα στοιχεία που διατρέχουν την προεκλογική εκστρατεία του ΚΚΕ, ο μηχανισμός του οποίου κινείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, με τους υποψηφίους του να οργώνουν την επαρχία και τους εργασιακούς χώρους.

Η ανάδειξη της κρίσης ως κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και το «μαύρισμα» του δικομματισμού που ακολουθεί τις επιταγές του συστήματος είναι τα στοιχεία που διατρέχουν την προεκλογική εκστρατεία του ΚΚΕ, ο μηχανισμός του οποίου κινείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, με τους υποψηφίους του να οργώνουν την επαρχία και τους εργασιακούς χώρους.

Κεντρικό στοιχείο επίσης είναι η ανάδειξη του ΚΚΕ ως του μόνου φιλολαϊκού πόλου μεταξύ των «αντιμνημονιακών» ψηφοδελτίων που διεκδικούν την ψήφο διαμαρτυρίας της κοινωνίας. Ο ανταγωνισμός, ειδικά στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, Αττική και Κεντρική Μακεδονία, είναι σκληρός, όπως παραδέχονται τα στελέχη του κόμματος, και το ΚΚΕ, όσο περνούν οι μέρες, σηκώνει τους τόνους όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιχειρώντας να αποδομήσει την «αντιμνημονιακή» τους φυσιογνωμία, αφού, όπως λέει, όσοι αμφισβητούν το μνημόνιο δεν αμφισβητούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη στρατηγική της οποίας εντάσσονται τα σημερινά μέτρα. Από την άλλη καταγγέλλει «κόλπα» με δύο και τρία ψηφοδέλτια από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., τα οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κόμματος, έχουν σκοπό να λειτουργήσουν ως αναχώματα και να ανακόψουν τη ροή των ψηφοφόρων σε πιο ριζοσπαστικές λύσεις.

Στόχος του Περισσού, που όπως έχουμε ξαναπεί αισιοδοξεί συγκρατημένα αναφορικά με τη δυναμική που μπορεί να καταγράψει το κόμμα στις εκλογές, είναι να περάσει στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων ότι η κρίση είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα και πως τα χρέη και τα ελλείμματα τα δημιουργούν οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν και όχι ο λαός, άρα δεν είναι υποχρεωμένος να το πληρώσει.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του ΚΚΕ για το χρέος, αυτό αποτελεί σύμπτωμα της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος και της καπιταλιστικής συσσώρευσης κεφαλαίων και όχι αιτία. Επομένως η λύση βρίσκεται στη συνολική αλλαγή του συστήματος εξουσίας, σύμφωνα με την αντίληψή του.

Οι κανόνες

Τις τελευταίες μέρες με αφορμή τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση, η οποία επισήμως αποκαλείται «επιμήκυνση αποπληρωμής» και προβάλλεται ως «επιβράβευση» της κυβέρνησης από τους επιτηρητές, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι, πρώτον, η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί το ζήτημα με τους κανόνες του παιχνιδιού που επιβάλλει η τρόικα και, δεύτερον, ότι όλες αυτές οι ενέργειες θα συνοδεύονται από σκληρά μέτρα εναντίον των εργαζομένων. Σε ομιλία της στο Αιγάλεω η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ ετοιμάζεται για προεκλογικό δάνειο επενδύει στην τρομοκρατία με το δίλημμα «εάν δεν κάναμε το μνημόνιο, δεν θα ’χαμε να πληρώσουμε τις συντάξεις». «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα», είπε τονίζοντας πως «κάθε μέτρο που θα κάνουν, θα το πληρώνει ο λαός».

Εξάλλου, όπως είχε επισημάνει και την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή η Αλέκα, το ΚΚΕ δεν δέχεται το δίλημμα «μνημόνιο ή χρεοκοπία της χώρας», γιατί είναι ψευδές εφόσον ήδη έχει χρεοκοπήσει ο λαός, καθώς πρώτη η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει στάση πληρωμών του κράτους είτε με τη μορφή συντάξεων είτε με τη μορφή επιδομάτων, με τη μορφή μη επιστροφής του ΦΠΑ, είτε «με τις περικοπές στη χρηματοδότηση στην παιδεία, την υγεία κ.λπ.». Και αναρωτήθηκε: «Όταν λέμε εμείς ότι πρέπει να πάψει ο λαός να πληρώνει έχουμε άδικο;».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:33