search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 19:35
MENU CLOSE

Η εξωτερική πολιτική ενώνει!

23.10.2010 21:02
Η εξωτερική πολιτική ενώνει!  - Media

Ο ακαδημαϊκός σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης έδωσε την περασμένη Τρίτη 19 Οκτωβρίου διάλεξη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», στην πλατεία Συντάγματος, με θέμα «Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα».

Ο ακαδημαϊκός σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης έδωσε την περασμένη Τρίτη 19 Οκτωβρίου διάλεξη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», στην πλατεία Συντάγματος, με θέμα «Μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα». Την οργανωτική φροντίδα της διάλεξης είχε το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη». Έως εδώ όλα μοιάζουν και είναι προβλέψιμα και θα κατέληγαν απλώς σε μια ακόμα διάλεξη με ενδιαφέρον, το οποίο άλλωστε ο υιός Μαρκεζίνης, τέκνο της διαπρεπούς διασποράς, γνωρίζει να διατηρεί σε κάθε του εμφάνιση.

Ωστόσο η έκπληξη αυτήν τη φορά ήρθε από τη σύνθεση του κοινού. Σπάνια – με μια τόσο ισχυρή και συγκροτημένη προσωπικότητα στο βήμα – το κοινό καταφέρνει να κάνει τη… διαφορά· μια διαφορά αγεφύρωτη (ακόμα και για τον Άκτορα), αν αναλογιστεί κανείς το αδιανόητο να κάθονται επιδεικνύοντας το ίδιο ενδιαφέρον για το μέλλον της εξωτερικής μας πολιτικής ο Γιώργος Καραμπελιάς και ο Γιώργος, επίσης, Μπόμπολας.

Ωστόσο οι αντιθέσεις δεν σταματούν εδώ: μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο παρακολουθούσε με περισσή… ευλάβεια και ο κινηματικός αριστερός καθηγητής Β. Πισσίας (μέλος του πληρώματος της αποστολής στη Γάζα). Μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά Β. Μιχαλολιάκο, ο διαπρεπής

δημοσιογράφος Γ. Δελαστίκ.

Και η επιχειρηματική παρουσία από πολλούς χώρους επίσης έντονη (Γιάννα Αγγελοπούλου, Αν. Καλλιτσάντσης, Ν. Νανόπουλος), όπως και αυτή των πανεπιστημιακών που είχαν κατακλύσει την αίθουσα.

Τελικά, στη «Μεγάλη Βρετανία», ξενοδοχείο που ανακαλεί μνήμες από ένα παρελθόν βίαιου χωρισμού της Ελλάδας σε δυο πολιτικά στρατόπεδα, συντελέστηκε ένας ελληνικός «ιστορικός συμβιβασμός», ο οποίος εστέφθη από έναν… sir, άνδρα δαφνοστεφή εκ της Αυτού Μεγαλειοτάτης Βασιλίσσης Ελισάβετ της Αγγλίας.

Συναίνεση

Οι συμβολισμοί και μόνο αναδεικνύουν τη σοβαρότητα των εξελίξεων στη χώρα. Μια χώρα εγκλωβισμένη σε ψευδοδιλήμματα, καθώς περίτρανα αποδεικνύουν οι καταιγιστικές εξελίξεις. Μια νέα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται υπό το βάρος των καταιγιστικών οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, φαίνεται πώς αλλάζει όλο εκείνο το μεταπολιτευτικό σκηνικό που ήταν δέσμιο προκαταλήψεων αλλά και πολιτικών στερεότυπων συμπεριφορών υπαγορευμένων από κομματικές νοοτροπίες που ζητούσαν σε κάθε περίσταση κομματικά διαπιστευτήρια.

Δέσμιο χρόνιων αγκυλώσεων, το πολιτικό μας σύστημα δεν άντεχε στην ανεξαρτησία αλλά και στην ποικιλότητα των απόψεων. Το ότι ένας Μαρκεζίνης θα προκαλούσε με την παρουσία του τέτοιας εκτάσεως… εθνική συναίνεση, ώστε στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου να συρρεύσουν περίπου 2.000 από τους πλέον επώνυμους πολίτες της χώρας, δεν θα μπορούσε να το προβλέψει ούτε ο πιο ευφάνταστος νους.

Τι είναι όμως εκείνο που ενώνει τους «ταξικά εχθρούς», ώστε να κάθονται με περισσή ζέση και να παρακολουθούν έναν sir; Μήπως κατέπεσε η πάλη των τάξεων και δεν το πληροφορηθήκαμε; Τι είδους γοητεία είναι αυτή που εκπέμπει ο υιός Μαρκεζίνης έτσι που να καταλύει τις ακατάλυτες αυτές αντιθέσεις;

Πολύ απλά ο sir διατυπώνει μια ιδιαιτέρως συγκροτημένη άποψη – αντίθεση προς στο δόγμα Νταβούτογλου, με έναν από τους άξονές του την αξιοποίηση της ιστορικής θέσης της χώρας ως γεφυροποιού ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση και στην αξιοποίηση της ενεργειακής και γεωπολιτικής ευκαιρίας που προσφέρουν η Ρωσία και η ανατολική πλευρά του ημισφαιρίου…

Απαράδεκτη απόφαση για Vodafone και Ericsson

Πρωτοφανή και απαράδεκτη για τα ελληνικά δεδομένα χαρακτήρισαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει τα πρόστιμα ύψους 76 εκατ. και 7,3 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αντιστοίχως στις εταιρείες Vodafone και Ericsson για την υπόθεση των υποκλοπών.

Οι βουλευτές όλων των κομμάτων, που συζήτησαν το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, συμφώνησαν στο ότι η ΑΔΑΕ θα πρέπει να ξανασυνεδριάσει προκειμένου να μην τη σκαπουλάρουν οι εταιρείες και να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους αναλογούν.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη έθεσε το θέμα στην αρμόδια επιτροπή με οξύτητα, ενώ ο πρόεδρος Μιλτιάδης Παπαϊωάννου έκανε λόγο για «πρωτοφανή απόφαση, που αποδυναμώνει τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών και συνιστά μείζον θεσμικό ζήτημα».

Η απόφαση του Συμβουλίου ελήφθη με το σκεπτικό ότι η ΑΔΑΕ δεν πήρε τις αποφάσεις της σε δημόσια συνεδρίαση. Ο Μ. Παπαϊωάννου υποστήριξε πάντως ότι ορθά έπραξε η ΑΔΑΕ, αφού στόχος της ήταν να αποφευχθούν οι πιέσεις από συμφέροντα.

Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα καυστικός για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ο Α. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι «το σύστημα κατόρθωσε να τινάξει στον αέρα ένα τεράστιο έργο, σε αντίθεση με όλη την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών».

Ο Κακλαμάνης εξέφρασε ακόμα την απορία γιατί, ενώ η απόφαση είχε ληφθεί ενάμιση χρόνο πριν, ανακοινώνεται τώρα και πρόσθεσε: «Πολλά από τα εκατομμύρια αυτά πήγαν σε όσους έχουν την αρμοδιότητα να αποκαλύπτουν, οι οποίοι βεβαίως πώς θα αποκάλυπταν με μπουκωμένο στόμα».

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος απέφευγε να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επεσήμανε πάντως ότι «η Αρχή μπορεί να συνέλθει εκ νέου και να πάρει την ίδια απόφαση», θέση με την οποία συμφώνησε και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. «Η ΑΔΑΕ έβγαλε πολύ σύντομα πόρισμα επειδή το ήθελε, ενώ δεν το ήθελε η Δικαιοσύνη»…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 19:31