06/12/2019 15:17:24
9.11.2009

Τα παραπολιτικά μας

Η κατάσταση στα επιτελεία των υπουργών θυμίζει 1981 μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ… Η διαφορά είναι ότι τότε οι πράσινοι είχαν άγνοια του τρόπου άσκησης της εξουσίας, ενώ τώρα έχουν επιπλέον και άγνοια του κινδύνου… από την άσκηση της εξουσίας.

☛Mια επιτροπή με βασικά μέλη τούς Κ. Θέο και Ν. Παρασκευόπουλο από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν αυτή που ανέλαβε να φέρει σε πέρας την αξιολόγηση των βιογραφικών για τις θέσεις των γενικών γραμματέων και θα φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το μπάχαλο που ακολούθησε.

Οι short lists (λίστες 10 ώς 40 ατόμων) που έστειλαν στους υπουργούς, είχαν «σημεία και τέρατα», όπως λένε οι γνωρίζοντας. Μάλλον στον οίστρο της νεωτερικότητας κανένας δεν φρόντισε να προφυλάξει τον Γ. Παπανδρέου από κακοτοπιές.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων προχώρησε μηχανιστικά, με κριτήρια την ηλικία και τις σπουδές, χωρίς να μετράνε, όπως λένε οι επικριτές της διαδικασίας, την πολιτική εμπειρία.

Αποτέλεσμα: στις λίστες κυριαρχούν καθηγητές και άλλοι που δεν έχουν ιδέα της καθημερινότητας ούτε πλήρη γνώση του αντικειμένου για το οποίο υπέβαλαν αιτήσεις, όπως διαπίστωσαν πολλοί υπουργοί που έκαναν κάποια τεστ…

Και όμως, όπως λένε καλά γνωρίζοντες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δώσει σαφείς οδηγίες να επιλέγουν άτομα που να πιστεύουν και να μπορούν να υλοποιήσουν την πολιτική τη δική του και του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, κάποια στελέχη του γραφείου του, αντί να κάνουν τη δουλειά τους όπως έπρεπε, τα θαλάσσωσαν και τώρα ρίχνουν τις ευθύνες στον Παπαναδρέου και στον Πανάρετο που λέγεται ότι τα εισηγήθηκε. Το ερώτημα είναι τα ξέρει αυτά ο Παπανδρέου ή τον κρατούν στο σκοτάδι; Μάλλον αγνοεί λεπτομέρειες...

☛Μια παρέμβαση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Εσωτερικών, τους άνοιξε τα μάτια και πρόλαβαν τελευταία στιγμή για να φτιάξουν τις αποφάσεις για τη μεταφορά πόρων στην Αυτοδιοίκηση… Μία μέρα να καθυστερούσαν ακόμη, θα έμεναν απλήρωτοι στις γιορτές χιλιάδες εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση.

☛ Επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων ορίστηκε ο Γ. Ζαννιάς, στενός φίλος του Ν. Χριστοδουλάκη. Είναι τυχαίο ότι δύο μέρες νωρίτερα Παπακωνσταντίνου και Χριστοδουλάκης τα είπαν από κοντά;

Ορισμένοι στην Ιπποκράτους διερωτώνται τι μπορεί να σημαίνει αυτή η εξέλιξη; Μήπως – λένε – εισηγήσεις πολιτικής σαν κι αυτές που εφαρμόστηκαν επί υπουργίας Χριστοδουλάκη;

Στους κύκλους του ΠΑΣΟΚ πάντως αρκετοί θυμήθηκαν και συζητούν άρθρο που δημοσιεύτηκε σε μεγάλη εφημερίδα της Κυριακής την άνοιξη του 2008, μετά την επικράτηση Παπανδρέου, το οποίο υπέγραφαν, μεταξύ άλλων, Χριστοδουλάκης και Ζαννιάς και στο οποίο ασκούσαν κριτική στην πολιτική που υποστήριζε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα πώς δένουν όλα αυτά, μόνο ο Παπακωνσταντίνου ξέρει…

☛ Θα μου πείτε, στον υπέροχο κόσμο της πολιτικής όλα τα θαύματα κρατάνε τρεις μέρες. Εδώ «κοτζαμάν» καθηγητής με διεθνές κύρος, ο Δημήτρης Τσάτσος, που πριν από τέσσερις μήνες κατηγορούσε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι «εργαλειοποιεί » τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έγινε σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, σε άρθρα κριτικής θα κολλήσουμε…

Πάντως ο κ Τσάτσος φαίνεται να συμβουλεύει τον Ραγκούση κατά μόνας και να μην συμμετέχει στην Επιτροπή ειδικών που έχει αναλάβει τη σύνταξη των βασικών αρχών του νομοσχεδίου για τον Καποδίστρια 2 και για τον νέο εκλογικό νόμο….

Το σίγουρο είναι ότι καμία σοβαρή πληροφορία δεν θέλει ο υπουργός Εσωτερικών να διαρρεύσει για τον τρόπο που θα κινηθεί η κυβέρνηση πριν από την εκλογή του νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία.

Άλλωστε, με δεδομένη την άρνηση των μικρών κομμάτων να συμπράξουν, για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος χρειάζεται η στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Ντόρα πολιορκείται από στελέχη της λαϊκής Δεξιάς που τη στηρίζουν, να πει το «μεγάλο όχι» απομονώνοντας πολιτικά το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Σαμαράς δεν καλοβλέπει τις όποιες αλλαγές, συνεχίζοντας το δεξιό φοβικό τροπάρι απέναντι σε μεγάλες τομές.

Η ίδια πάντως είναι επιφυλακτική. Στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι το εύρος της νίκης και η επόμενη μέρα της Νουδούλας θα κρίνει και τη στάση της…

☛ Αναγκάστηκε, λόγω της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών και της καταβαράθρωσης της Νέας Δημοκρατίας, να διακόψει τον... Μαραθώνιο – στον οποίο έτρεχε... μόνη της – για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Δεν μπόρεσε, για τους ίδιους λόγους, ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ, να ολοκληρώσει το... έργο της και να συμβάλει στην ανάδειξη του ρόλου τής Ελλάδας ως έγκυρου μεσολαβητή στη διένεξη Ρωσίας - Γεωργίας.

Δεν κατάφερε, παρά τα ακριβοπληρωμένα σούρτα - φέρτα στις ΗΠΑ και τα φωτογραφικά ενσταντανέ με τη... Χίλαρι, να απαλλάξει τους Έλληνες πολίτες από την υποχρέωση της έκδοσης βίζας για τις επισκέψεις τους στη χώρα της... ελευθερίας.

Επιχείρησε, εις μάτην, να φλομώσει τους ιθαγενείς της Ψωροκώσταινας ότι βρίσκεται πρώτη στη λίστα μεταξύ εκείνων που διεκδικούν τη θέση του υπερ-υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έβαλε την υπογραφή της σε κείμενα του ΘέμαΣυμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συναινώντας στο φακέλωμα των απανταχού της γης «υπόπτων» ως συνεργατών των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.

Πήρε το πρόβλημα με τα Σκόπια από το μηδέν και το πήγε στο μείον άπειρο, προχώρησε – με τη συνεργασία «κολλητών» της βουλευτών στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης – στην αναγνώριση «τουρκικής μειονότητας σε Κω και Ρόδο» αφήνοντας στο έλεος της Άγκυρας τους λιγοστούς εναπομείναντες Έλληνες σε Ίμβρο και Τένεδο.

Τώρα έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις φίλων και συγγενών της Νουδούλας στην κούρσα της διαδοχής. Αν εισπράξει πάλι την άρνηση, μπορεί να χάσει το παγομένο της αμόγελο, αλλά θα παραμείνει, λέει, απλός στρατιώτης - βουλευτής της παράταξης.

Άλλος ψηφίζει, άλλος πληρώνει – πάντως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σε ευθεία αντιστοιχία με το παραδοσιακό γνωμικό, «άλλος γα…ει, άλλος πληρώνει»…

☛ O ήλιος έμεινε πολλές μέρες κρυμμένος, η θερμοκρασία σημείωσε σημαντική πτώση και ο ιός Η1Ν1 που θάλλει σε χειμωνιάτικα κυρίως περιβάλλοντα, ήρθε για τα καλά στο προσκήνιο. Η καριέρα του στην Ελλάδα ξεκίνησε ως επί το πλείστον από τα βόρεια, γεγονός που σχετίζεται, ακριβώς, με τις καιρικές συνθήκες και τις κλιμακώσεις τους.

Οι συνεδριάσεις της Εθνικής Επιτροπής για τη γρίπη – χοροστατούσης της υπουργού Υγείας – έδωσαν και πήραν αυτές τις μέρες και η απόφαση για έναρξη των εμβολιασμών από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου είναι πλέον οριστική.

Σύμφωνα με το πιο δυσοίωνο σενάριο, πρόκειται να νοσήσει, το αμέσως επόμενο διάστημα, το 20% του ελληνικού πληθυσμού, πράγμα που σημαίνει ότι, παρά τα ήπια χαρακτηριστικά της νέας γρίπης, οφείλουμε να διαθέτουμε ως χώρα 400 κρεβάτια ΜΕΘ, έτοιμα να εξυπηρετήσουν τυχόν σοβαρά περιστατικά. Και δεν τα διαθέτουμε.

☛ Υπό αμφισβήτηση φαίνεται να βρίσκεται η γραμμή της αριστερής προγραμματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού για την Πανελλαδική είναι υπό διαμόρφωση κείμενο για την αντιπολιτευτική τακτική.

Στην πρότασή της για την πολιτική και οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ η ΚΟΕ αναφέρει ότι «ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε να προφητεύει την αντιλαϊκή πολιτική ούτε όμως να δημιουργεί εφησυχασμό περιμένοντας να δούμε “πού το πάει το ΠΑΣΟΚ”

Σύμφωνα με την ΚΟΕ, ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προετοιμάζει το λαϊκό κίνημα για τους αγώνες που δεν μπορεί παρά να ξεσπάσουν, ασκώντας «αριστερή αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ», που θα το εμποδίσει να εφαρμόσει τον νεοφιλελευθερισμό και να καρπωθεί η Ν.Δ. τη φθορά.

Προς το παρόν οι συζητήσεις, όσο μπορούμε να ξέρουμε, γίνονται σε σχετικά κόσμιο κλίμα. Όμως η καχυποψία και οι ανταγωνισμοί δεν εξαφανίζονται εύκολα, επομένως τίποτε δεν αποκλείει ότι μέχρι την Πανελλαδική θα ξαναβγούν τα μαχαίρια...

☛ Αθίγγανος έκλεψε τζιπ της ΕΛ.ΑΣ. Αυτό είναι γνωστό. Ξέρετε, όμως, πότε το εγκατέλειψε; Όταν τελείωσε το cd του Μάκη Χριστοδουλόπουλου που άκουγαν οι αστυφύλακες μέσα στο περιπολικό…

☛ Η Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου και η «Συντονιστική Επιτροπή Υποστήριξης Αγώνα για Ελεύθερη Κύπρο» διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «1959-2009: 50 Χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας – Όχι στη διάλυσή της με νέο Σχέδιο Ανάν», στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου (Β. Σοφίας και Ριζάρη 2).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ώρα 7.00 μ.μ., με ομιλητές τους Βάσο Λυσσαρίδη, Γ. Λιλλήκα, πρ. ΥΠΕΞ Κύπρου, Γ. Κασιμάτη, ομ. καθηγητή Παν. Αθηνών, Μ. Μεγαλοκονόμο, πρέσβη ε.τ., και συντονιστή τον Μανώλη Μηλιαράκη.

☛ Είκοσι χρόνια από το «βρόμικο ’89» αλλά και από την πρώτη έκδοσή του, ο «Ανθρωπόλυκος» του δικού μας κομίστα - σκιτσογράφου Soloup κυκλοφορεί ξανά σε μια προσεγμένη έκδοση, σε 500 μόνο αριθμημένα αντίτυπα.

☛ Στην Αθήνα η παρουσίαση της επετειακής έκδοσης θα γίνει το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, στις 8.00 μ.μ., στη «Λέσχη Φίλων Κόμικς», Αγ. Ειρήνης 5 στο Μοναστηράκι.

Για τον «Ανθρωπόλυκο» θα μιλήσουν ο Γιάννης Κουκουλάς (συγγραφέας -δημοσιογράφος), ο Δημήτρης Γραμμέλης των εκδόσεων «ΚΨΜ» και ο ίδιος ο δημιουργός. Για περισσότερες πληροφορίες, στο τηλέφωνο 210 3318168.

☛Αδέλφια, συγγνώμη λάθος. Εγκαλέσαμε στο προηγούμενο φύλλο τον Δήμο Αθηναίων για τον σημαιοστολισμό παραμονή εθνικής εορτής της πόλης με την ελληνική και την καναδική σημαία, αγνοώντας ότι αφορούσε τη λαμπαδηδρομία της φλόγας για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που έγινε την επομένη, 29 Οκτωβρίου…

Η «χοντράδα» μας στάθηκε αφορμή για παρανοήσεις από ορισμένους, ειδικά στην Πλατεία Κοτζιά. Λάθος ήταν, στη φούρια της δουλειάς μας ξεφεύγει και τίποτα…

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.