search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 05:12
MENU CLOSE

Η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα

26.10.2010 10:58
Η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα - Media

Στην 78η θέση ανάμεσα σε 178 χώρες και τελευταία ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας σύμφωνα με τη βαθμολογία στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (Corruption Perception Index ) για το 2010.

Στην 78η θέση ανάμεσα σε 178 χώρες και τελευταία ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας σύμφωνα με τη βαθμολογία στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (Corruption Perception Index ) για το 2010.

Παράλληλα η χώρα μας παρουσίασε την τρίτη μεγαλύτερη επιδείνωση στην κατάταξη, καθώς υποχώρησε επτά θέσεις, από την 71η στην οποία βρισκόταν το 2009.

Η χώρα μας βαθμολογήθηκε με 3,5 στην κλίμακα από 0 (άκρως διεφθαρμένες χώρες) έως 10 (χαμηλά επίπεδα διαφθοράς). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, «μεταξύ των χωρών που σημείωσαν επιδείνωση ξεχωρίζουν εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, η οποία επισπεύσθηκε λόγω της ύπαρξης ελλείμματος διαφάνειας και ακεραιότητας – η Ελλάδα δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση».

Σύμφωνα με το CPI 2010, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη μοιράζονται την πρώτη θέση με βαθμολογία 9.3. Εντούτοις, ασταθείς κυβερνήσεις, με παρελθόν συγκρούσεων, εξακολουθούν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ μοιράζονται την προτελευταία θέση με βαθμολογία 1.4, ενώ η Σομαλία, έρχεται τελευταία με βαθμολογία 1.1. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, βγήκαν έξω από την καλύτερη 20άδα και πλέον βρίσκεται στην 22η θέση από την 19η πέρυσι.

Εντωμεταξύ ο πρόεδρος της « Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς»κ. Κώστα Μπακούρης, τονίζει ότι, η δυσάρεστη αυτή κατάσταση για την Ελλάδα, διαμορφώθηκε παρά τις προσπάθειες της πολιτείας με θετικές νομοθετικές παρεμβάσεις (προστασία πληροφοριοδοτών, παρεμβάσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, «διαύγεια», νέος νόμος για τον έλεγχο των δαπανών στις περιφερειακές εκλογές, παρεμβάσεις με τον Καλλικράτη κλπ). Η προσπάθεια δεν είναι αρκετή καθώς οι ενέργειες αυτές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να επηρεάσουν την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρηματιών.

Η χρονιά που πέρασε κατέδειξε ότι υπάρχει ανάγκη συνολικής παρέμβασης, πιο θαρραλέας αντιμετώπισης των προβλημάτων και φυσικά εφαρμογής αποτελεσματικότερων μηχανισμών διακυβέρνησης, αν θέλουμε να πλήξουμε τη διαφθορά. Επιλογές της κυβέρνησης όπως η περαίωση και η εξαγγελία της πρόθεσης για νομιμοποίηση αυθαιρέτων / ημί-υπαίθριων οδηγούν σε διαφορετική κατεύθυνση και στέλνουν λάθος μηνύματα».

Για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, πρόσθεσε, οι καλές προθέσεις της κυβέρνησης για εδραίωση της διαφάνειας πρέπει να γίνουν πράξη το συντομότερο δυνατόν. Η καταπολέμηση της διαφθοράς και η βελτίωση της χώρας στο δείκτη θα συμβάλλει αποφασιστικά και στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την προσέλκυση νέων επενδυτών.

Το μήνυμα είναι σαφές: στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι καταλυτικές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανατροπή της διαφθοράς. Χωρίς αυτές τις αρχές, κάθε παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης βρίσκεται σε κίνδυνο.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15