search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:51
MENU CLOSE

Οι βαρονίες, τα παλαιά γραμμάτια και οι νέες υποσχετικές!

09.11.2009 16:42

Η μάχη για τον θρόνο της Ρηγίλλης γκρέμισε και τα τείχη της Ν.Δ. Ισοπέδωσε παλαιές βεντέτες και εμφάνισε νέες – ερμαφρόδιτες – πολιτικές συμφωνίες παλαιών ιστορικών οικο γενειών της Νέας Δημοκρατίας. Αν ο Σαμαράς παλεύει – όπως λέει – για να εξουδετερώσει την ιδιοκτησιακή αντίληψη στη Ν.Δ., αυτή επιβε βαιώνεται με τον πιο ηχηρό τρόπο. Αυτό το κόμ μα έχει εξαρτήσεις, δουλείες και στο εσωτερικό του η ιδιοκτησιακή αντίληψη κυριαρχεί.

Η μάχη για τον θρόνο της Ρηγίλλης γκρέμισε και τα τείχη της Ν.Δ. Ισοπέδωσε παλαιές βεντέτες και εμφάνισε νέες – ερμαφρόδιτες – πολιτικές συμφωνίες παλαιών ιστορικών οικο γενειών της Νέας Δημοκρατίας. Αν ο Σαμαράς παλεύει – όπως λέει – για να εξουδετερώσει την ιδιοκτησιακή αντίληψη στη Ν.Δ., αυτή επιβε βαιώνεται με τον πιο ηχηρό τρόπο. Αυτό το κόμ μα έχει εξαρτήσεις, δουλείες και στο εσωτερικό του η ιδιοκτησιακή αντίληψη κυριαρχεί.

Οι βαρόνοι – βασικά οι… δημογέροντες, αφού οι άλλοι είναι οι νέοι βαρόνοι – έδωσαν δαχτυλίδια διαδοχής στην Ντορούλα. Της δώ σανε προικιά που τα χρωστάγανε από παλαιά και γραμμάτια του παρελθόντος σβήνουν, αλλά και υποσχετικές υπογράφονται για το μέλλον.

Η πιο ηχηρή πα ρέμβαση ήταν αυτή του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Μιλτιάδη Έβερτ, που δήλωσε δημοσίως τη στήριξή του στην Ντόρα. Η κίνηση αυτή δεν ε ξέπληξε πολλούς. Οι δεσμοί είναι παλαιοί για όσους δεν ξέρουν, παρ’ ότι οι σχέσεις Μη τσοτάκη Έβερτ πέρασαν από σαράντα κύματα.

Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, παλαιά αλεπού της Ν.Δ., το είπε δημόσια και καθαρά στον δημοσι ογράφο Παύλο Τσίμα πριν από μερικές ημέρες στην εκπομπή του Mega «Έρευνα». Αποκάλυψε ότι ο Μητσοτάκης στήριξε τον Έβερτ για πρόε δρο κόντρα σ’ αυτόν και ότι με τις κινήσεις του προσεταιρίστηκε (ωραία λέξη και ανώδυνη) τους υποστηρικτές του.


Ιστορικές αναμνήσεις του Γρυλλάκη

Ο Έβερτ χρωστάει και δεν το ξέχασε, αν και ρόλο για τη στάση του έπαιξε και η κόρη του Αλεξία – αντιδήμαρχος στον Δήμο Αθηναίων – που έχει άριστες σχέσεις με την Μπακογιάννη. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Πέτρος Δούκας, υφυπουργός επί Ντόρας στο υπουρ γείο Εξωτερικών. Ο Δούκας πάντα συνομιλούσε και διατηρεί άριστη σχέση με τον Κ. Μητσοτά κη, που τον είχε (μην το ξεχνάτε) και υφυπουργό Οικονομικών την περίοδο που ήταν πρωθυ πουργός. Άρα είναι λογικό ο Δούκας, με την α ντιμετώπιση που είχε από στελέχη του Μαξίμου (τα περισσότερα με τον Σαμαρά), να καταλήξει στην αγκαλιά της Ντόρας, στην οποία δίνει και τις επιχειρηματικές φιλίες του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τι αναφέρει ο άλλο τε στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη στρατη γός ε.α. Νίκος Γρυλλάκης στο βιβλίο του «Από πρώτο χέρι» (Εκδόσεις Κάκτος, 2005):

«…Μια άλλη μεθόδευση που ακολούθησε η εσωκομματική αντιπολίτευση και οι υπερατ λαντικοί σύμμαχοί μας ήταν να διατηρηθεί με κάθε μέσο αγεφύρωτο το χάσμα που είχε δημι ουργηθεί μεταξύ Μητσοτάκη Σαμαρά, ώστε να αποκλεισθεί η επάνοδος του τελευταίου στη Ν.Δ. Υπόψη ότι από πλευράς Σαμαρά η επάνο δός του στο κόμμα ήταν και απόλυτα εφικτή και πανεύκολη. Αντιδρούσαν όμως και έβαζαν συνεχώς φυτίλια οι εγκάθετοι της εσωκομ ματικής αντιπολίτευσης στο περιβάλλον του Μητσοτάκη.

Η δημιουργία της Πολιτικής Άνοιξης ήταν κυρίως αποτέλεσμα των μηχανορραφιών του Έβερτ και των πρόωρων ηγετικών φιλοδοξιών της Ντόρας Μπακογιάννη, που “έστησαν” ο καθένας για δικούς του λόγους το χάσμα Μη τσοτάκη Σαμαρά… Ο παράγων που άλλαξε σε βάρος του Μητσοτάκη εκείνη την ισορροπία δυνάμεων ήταν δυστυχώς οι ηγετικές φιλοδοξί ες της κόρης του, Ντόρας Μπακογιάννη.

Ύστερα από τη δολοφονία του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη από τη 17Ν και την υ πουργοποίησή της, η Ντόρα μπήκε και η ίδια στον παρασκηνιακό αγώνα διαδοχής επειδή ή ταν θυγατέρα του Πρωθυπουργού και στη χώρα μας ισχύει ακόμα ο “κοτσαμπασισμός”. Για την ανέλιξη όμως της Ντόρας Μπακογιάννη στην ηγεσία της μητσοτακικής πτέρυγας της Ν.Δ., το πρώτο εμπόδιο που έπρεπε να εξαλειφθεί ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. Και ο μόνος τρόπος για την παράκαμψη του Σαμαρά από την Ντόρα ήταν η δημιουργία σοβαρών τριβών στις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό πατέρα της, ώστε διά της πρωθυπουργικής δυσμένειας να οδηγηθεί ο πα νίσχυρος τότε υπουργός Εξωτερικών στην πολι τική αποδυνάμωση και τον παραγκωνισμό…

Ο Σαμαράς δεν έφυγε μόνος του από τη Ν.Δ.: Τον έδιωξαν από κοινού ο Μητσοτάκης με τον Έβερτ… Τον έδιωξε, κυρίως, ο Έβερτ με την καλά στημένη εξαπάτηση, τον Οκτώβριο του 1992. Ο Έβερτ έπεισε τότε τον Σαμαρά να παραιτηθούν τάχα και οι δύο ταυτόχρονα από βουλευτές. Τον άφησε μετά να παραιτηθεί μόνος του και να τεθεί σχεδόν αυτόματα εκτός εξελίξεων στη Ν.Δ. Ο Έβερτ εξελέγη μετά αρ χηγός της Ν.Δ. σχεδόν χωρίς αντίπαλο μετά την ήττα του Οκτωβρίου 1993».

 

Βαρβιτσιώτης-Κεφαλογιάννης

Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης μπορεί να μιλάει δημοσίως και να παίρνει θέση, αν και είπε ότι ο Μητσοτάκης στήριξε Έβερτ, όμως βλέπει τον γιο του Μιλτιάδη βασικό υποστηρικτή της Ντόρας, με την οποία συμμάχησε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο μικρός είχε ξεγράψει τον Καρα μανλή από καιρό και η σχέση του με την Ντόρα ενδυναμώθηκε όταν έγινε υφιστάμενός της, ως υφυπουργός Εξωτερικών. Ο Μ. Βαρβιτσιώτης έλεγε ότι ο Καραμανλής δεν φέρθηκε καλά στον πατέρα του, παρ’ ότι είχε πρωτοστατήσει το 1997 για να εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ.

Μια άλλη βεντέτα που έληξε, ένα ακόμα γραμμάτιο που ξεχρεώθηκε και μια νέα υποσχε τική που υπογράφηκε, ήταν των οικογενειών Μητσοτάκη και Κεφαλογιάννη.

Η Ντόρα κατάφερε να σπάσει μια διαμάχη δεκαετιών και να κερδίσει την Όλγα, κόρη του Γιάννη Κεφαλογιάννη, εχθρού χρόνια του Μη τσοτάκη. Μπορεί ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης που στήριξαν τον κα ραμανλισμό να μην μιλάνε, αλλά τα παιδιά τους δίνουν μάχη για την Ντόρα, την οποία στηρίζει και ένας άλλος Κεφαλογιάννης, ο Μανώλης, πρώην υπουργός και βουλευτής Ηρακλείου.


Η σχέση Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη

Παλαιά γραμμάτια με την οικογένεια Μητσο τάκη έχει και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που έχει πλέον τον ρόλο του «εκτελεστή» για την Μπακογιάννη. Ο Μεϊμαράκης έχει αναγορευ θεί – με υπόδειξη ή αυτοβούλως; – σε δημόσιο εκτελεστή του Σαμαρά, θυμίζοντας το παρελ θόν του, όταν ήταν στην ηγεσία της ΟΝΝΕΔ, επί ηγεσίας Κ. Μητσοτάκη στη Ν.Δ.

Μην ξεχνάτε ότι πήρε χαρτοφυλάκιο όταν ο Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός και έτσι σφυρηλατήθηκε η πολιτική τους σχέση και α ναπτύχθηκε συμμαχία με την Ντόρα, την οποία βοηθάει με πρωτοφανές πάθος. Ο Μεϊμαράκης ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος εννέα μήνες, από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 1992, και από τότε μέχρι την πτώση της κυβέρ νησης ήταν υφυπουργός Πολιτισμού (αρμόδιος για τον αθλητισμό).

Ο Βαγγέλας, αν και ήθελε να προτείνει στον Σαμαρά, όπως διαρρέεται, αντιντορικό μέτωπο στον δεύτερο γύρο των εκλογών, η άρνηση του Καλαματιανού να τον δεχθεί τον εξόργισε. Ήταν η τέλεια αφορμή για να βγει ο πρώην υπουργός Άμυνας στην κόντρα και να στηρίξει την Ντόρα θυμίζοντας στους παλαιότερους ιστορίες νεο δημοκρατικές άλλων εποχών για την κίνηση της Βόλβης, που θεωρήθηκε διασπαστική για την τότε ηγεσία της Ν.Δ.

Για την ιστορία ο Μεϊμαράκης, το 1974, ως μέλος της ΟΝΝΕΔ, βρέθηκε εκτός κόμματος. Αφορμή ήταν η ονομαζόμενη «Κίνηση της Βόλ βης», στην οποία συμμετείχε και η οποία είχε σύνθημα: «Δημοκρατία Αξιοκρατία Ανανέω ση». Ο Μεϊμαράκης και οι άλλοι ζήτησαν τότε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλαγές στη Ν.Δ., ενώ και το 1997 είχε στηρίξει τον Γ. Σου φλιά για την προεδρία του κόμματος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:51