search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:58
MENU CLOSE

Πέντε υπουργοί αναζητούν υφυπουργό

09.11.2009 16:58

Έναν μήνα μετά τον εκλογικό θρίαμβο και τις διακηρύξεις περί μικρής και ευέλικτης κυβέρνησης και αφού το Προεδρικό Διάταγμα με τις αρμοδιό τητες των νέων υπουργείων που προέκυψαν από συγχωνεύσεις άλλων πήγε επιτέλους χτες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες από το νέο σύστημα. Πέντε υπουργοί έχουν ήδη – έστω και σεμνά – αρχίσει να θέτουν θέμα ενίσχυσής τους με υφυπουργούς, πιέζοντας έτσι για διόγκωση του κυβερνητικού σχήματος.

Έναν μήνα μετά τον εκλογικό θρίαμβο και τις διακηρύξεις περί μικρής και ευέλικτης κυβέρνησης και αφού το Προεδρικό Διάταγμα με τις αρμοδιό τητες των νέων υπουργείων που προέκυψαν από συγχωνεύσεις άλλων πήγε επιτέλους χτες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες από το νέο σύστημα. Πέντε υπουργοί έχουν ήδη – έστω και σεμνά – αρχίσει να θέτουν θέμα ενίσχυσής τους με υφυπουργούς, πιέζοντας έτσι για διόγκωση του κυβερνητικού σχήματος.

Ήδη στο συγχωνευμένο υπουργείο Πολι τισμού Τουρισμού έχει διαφανεί η έλλειψη στον τομέα του Αθλητισμού, έναν πολύ μεγάλο χώρο, με ομοσπονδίες, σωματεία και πολλούς εμπλεκόμενους, με ιδιαίτερη παρακολούθηση και επίβλεψη και κυρίως προσοχή.

Η υπουργός Οικονομίας Ναυτιλίας «τα έχει παίξει» εντελώς, αφού μοιράζεται σε τρία υπουργεία μέσα στην εβδομάδα, και οι ρυθμοί είναι εξοντωτικοί, ενώ πτυχές των αρμοδιοτήτων της θεωρείται σχεδόν αδύνατον να έχουν πλήρη κάλυψη με το σχήμα που υπάρχει ώς τώρα. Υφυπουργό λέει ότι χρειάζεται και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφού κι αυτός επισημαίνει σε συνεργάτες του ότι η ύλη είναι τόσο μεγάλη, που δεν μπορεί να καλυφτεί με τον μοναδικό υφυπουργό, τον Φίλιππο Σαχινίδη.

Όμως και στο υπουργείο Εξωτερικών υπηρε σιακοί παράγοντες κρίνουν ότι τομείς όπως το εξωτερικό εμπόριο και οι απόδημοι μένουν ουσιαστικά ακά λυπτοι, με τον Σπύρο Κουβέλη να ασχολείται περισσότερο με τις κλι ματικές αλλαγές και τα διεθνή φόρα.

Τέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος στο υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι ο όγκος εργασίας είναι τέτοιος, που χρειά ζεται υποστήριξη.

Η ενδοκυβερνητική μουρμούρα δεν έχει ακόμα ενταθεί, αν και μια σχετική συζήτηση γίνεται. Ο Γιώργος Παπανδρέου, που «λαμ βάνει» τα μηνύματα, επιχειρεί να καθη συχάσει τους πάντες λέγοντας μόλις προχτές στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδι άρθρωση του υπουργικού σχήμα τος και μοντέλου, και προφανώς θα εμφανιστούν προβλήματα.

Σε κάποια φάση θα διορθωθούν, αν και η λογική του Γιώργου Πα πανδρέου είναι η δημιουργία ενός Υπουργικού Συμβουλίου που θα εποπτεύει, θα σχεδιάζει, θα προγραμματίζει και δεν θα δι οικεί, αφού θα έχει συντελεστεί η αποκέντρωση των νέων αρμο διοτήτων στις περιφέρειες και μια δημόσια διοίκηση που θα εργάζεται αποτελεσματικά.

Μέχρι όμως να συμβούν όλα αυτά, θα πε ράσουν φάσεις με σοβαρά προβλήματα και αρρυθμίες.


Εκκρεμότητες

Προς το παρόν η μεγαλύτερη εκκρεμότητα είναι η ανακοί νωση και η κάλυψη των θέσεων των γενικών γραμματέων. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πάντες να «κλείσουν μάτια και αυτιά» στα σχόλια και τα δημοσιεύματα περί καθυστε ρήσεων, αφού το ζήτημα είναι σοβαρό και πρέπει να εξεταστεί με προσοχή.

Αυτό επανέλαβε και στο Υπουργικό Συμβούλιο, και το μήνυμα που στέλνει σε δυ σφορούντες υπουργούς που έχουν μπλέξει σ’ ένα τεράστιο χαρτοβασίλειο, με μια σειρά αποφάσεων και κινήσεων να βρίσκονται στον αέρα, είναι να κάνουν υπομονή, αφού η πρώτη εφαρμογή της δημόσιας προκήρυξης χρειάζεται προσοχή.

Ωστόσο είναι πολλά τα ζητήματα που προκύ πτουν, αφού όλο το θέμα έγινε γρήγορα, πρό χειρα και χωρίς σοβαρό σχεδιασμό.

Η αναγνώριση των προβλημάτων αυτών είναι ότι ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου ανέθεσε στον υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Πανάρετο να αναλάβει εφεξής να τρέξει τα ζητήματα κάλυ ψης κρατικών θέσεων μέσω του διαδικτύου.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι όσοι υπουργοί έχουν ισχυρή πρό σβαση στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επιβάλει τις απόψεις τους και όσοι θα επιλεγούν θα είναι άνθρωποι της εμπιστοσύνης τους, ενώ οι «εξωτικοί», αυτοί δηλαδή που ουδείς γνωρίζει, θα πάνε στους υπουργούς αδύνα μους κρίκους.

«Κάποιοι έχουν τα προσόντα και τις δυνατότητες να πάνε ως γραμματείς σε περισσότερα του ενός υπουργεία» επισημαίνει στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου. Με άλλα λόγια, κάποια πρό σωπα έχουν γίνει μπαλάκι από υπουργείο σε υπουργείο προκει μένου να σωθούν τα προσχήματα και να υλοποιηθεί έστω και εν μέρει το άνοιγμα στην κοινωνία.

 

Το υπουργικό μπρα ντε φερ…

Το ιδιότυπο αυτό μπρα ντε φερ μεταξύ υπουργείων και υπουργών προκαλεί αυτή την καθυστέρηση και τη συνεχή αναβολή, αν και σήμερα υπάρχει πιθανότητα να διαψευστούμε όλοι, γιατί κυβερνητικοί παράγοντες επισημαί νουν ότι θα ανακοινωθούν τα ονόματα γενικών και ειδικών γραμματέων σε τουλάχιστον 6 υπουργεία.

Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι σε κρίσιμα πό στα, όπως οι εξοπλισμοί, οι υγειονομικές δαπά νες, το γενικό λογιστήριο και άλλα αντίστοιχα, οι θέσεις των γραμματέων θα πληρωθούν από άτομα με κομματική διαδρομή και «χημεία» με τους υπουργούς.

Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως επισημαί νουν ότι, παρά το δημοσιογραφικό κλίμα πρε μούρας, γκρίνιας και καχυποψίας, ήδη δεσμεύ σεις για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης υλοποιούνται, όπως η δημόσια διαβούλευση των νομοσχεδίων, ώστε οι πολίτες να εκφρά ζουν εγκαίρως τις απόψεις τους και η επεξεργα σία των νομοσχεδίων να γίνεται πρώτα από τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα αναφέρουν ότι η προχτεσινή «πρε μιέρα» στο ΚΤΕ Οικονομίας με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση ήταν απολύτως επιτυ χημένη, με τους βουλευτές να κάνουν επί της ουσίας παρατηρήσεις για πτυχές του νομοσχε δίου και τον υπουργό να δεσμεύεται να τις εξε τάσει πριν καταθέσει το τελικό σχέδιο.

Παρατηρήσεις και διαφωνίες ακούστηκαν – με προεξάρχοντα τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο – για το θέμα της κατάρ γησης της απόσυρσης των αυτοκινήτων. «Οι πρώτες κινήσεις μας σε νομοθετικό επίπεδο διέψευσαν τις Κασσάνδρες που μιλάνε για μονολιθικό κόμμα με απόλυτο αρχηγισμό, αφού ο Γιώργος Παπανδρέ ου ενθαρρύνει σε κάθε ευκαιρία τους βουλευτές να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην πορεία της κυβέρνησης» τονίζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξί μου, που προσθέτουν ότι και η κοινωνία «αγκάλιασε» τον θεσμό της δημόσιας διαβούλευσης, όπως και της πλήρω σης υψηλών κυβερνητικών θέσεων με αίτηση στο διαδίκτυο.

Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι πώς θα υποδεχτεί η κοινή γνώμη το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αν και η κυβέρνηση ελεεινολογώντας και διεκτραγωδώντας την κατάστα ση της ελληνικής οικονομίας φρόντισε να κόψει τον βήχα των υψηλών προσδοκιών και να προ σγειώσει τους πάντες στο κλίμα λιτότητας. Ωστόσο αναμένεται να υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για αυξήσεις στις δημόσιες επενδύσεις στους τομείς της Έρευνας και της Τεχνολογίας και το 1 δισ. ευρώ παραπάνω στα κονδύλια για το υπουργείο Παιδείας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:57