search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:19
MENU CLOSE

Όταν ο Χάρης έγινε υπουργός…

09.11.2009 17:03

Ποιο είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο με ταξύ των υπουργών; Η μόνιμη επωδός του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ανα φέρονται σε κάποιο πρόβλημα: «Βρες τα με τον Χάρη».

Ποιο είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο με ταξύ των υπουργών; Η μόνιμη επωδός του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ανα φέρονται σε κάποιο πρόβλημα: «Βρες τα με τον Χάρη».

Όπου «Χάρης» βέβαια, ο υπουργός Επικρατεί ας Χάρης Παμπούκης. Προσωπικός φίλος και στενός συνεργάτης, λαμπρός δικηγόρος, άρτι εκλεγείς ως καθηγητής στην έδρα του Διεθνούς Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθη νών, ο υπουργός Επικρατείας έχει μια αρχή την οποία εφαρμόζει συστηματικά εδώ και χρόνια: αποφεύγει τους δημοσιογράφους, όπως ο «διά ολος το λιβάνι».

Και με τους λίγους που μιλάει, τους δεσμεύει, ώστε να δημοσιοποιήσουν ελάχιστες σκέψεις του.

Παρ’ ότι αρχικά εμφανίστηκε να αναλαμβά νει τα ηνία του Μαξίμου ο Θόδωρος Πάγκα λος, ο οποίος ως αντιπρόεδρος έχει βαρύ νοντα ρόλο, όσο περνά ο καιρός οι υπουργοί συνειδητοποιούν ότι για να προχωρήσουν προς τον πρωθυπουργό πρέπει να περάσουν από τον Χάρη ή σ’ αυτόν πρέπει να καταλή ξουν μετά τη συνάντησή τους με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ενώ σε επίπεδο εντυπώσεων ο Χ. Παμπούκης μοιάζει να έχει αναλάβει την εκπόνηση μιας σει ράς ριζοσπαστικών μέτρων για τη λειτουργία του κράτους ως διοικητικού μηχανισμού, αλλά και τη λειτουργία της πολιτείας ως θεσμικού μορφώμα τος που αφορά ελεύθερους πολίτες, δεν απέχει από την άσκηση της καθημερινής πολιτικής και μάλιστα ασκεί καθήκοντα παραπλήσια – «κατά πολλούς» – του Θόδωρου Ρουσόπουλου.

Πολλοί περίμεναν έναν τέτοιο ρόλο να ασκή σει ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος συνεργάζεται άψογα μαζί του, αλλά μέχρι τώρα ασχολείται πιο πολύ με τον ίδιο τον Παπανδρέου και τις δραστηριότητές του παρά με τις κυβερνη τικές διαδικασίες.

Βέβαια και οι δύο ανέλαβαν να «τρέξουν» το θέμα των βιογραφικών των γενικών γραμματέων και να αντισταθούν στο «τσουνάμι» πιέσεων, διαμαρτυριών, παρεμβάσεων και «υποδείξεων» ενός αποσταθεροποιημένου συστήματος που ήλπιζε σ’ ένα τιμάριο εξουσίας με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Επίσης και οι δύο συμμετέχουν σ’ όλες τις συ σκέψεις σε κυβερνητικό επίπεδο και αποτελούν το μάτι και το αυτί του Γιώργου Παπανδρέου. Όμως ο Χάρης Παμπούκης έχει υπουργική ιδιότητα αφενός και όλο και περισσότερο εμπλέ κεται από τους υπουργούς στην άσκηση της εξουσίας αφού υποδεικνύεται από τον Παπαν δρέου ως «αντ’ αυτού».

Βέβαια όσοι ξέρουν, επισημαίνουν ότι ο πρω θυπουργός δεν πρόκειται να παραχωρήσει ούτε σταγόνα των αρμοδιοτήτων του, απλώς επιθυμεί να παρεμβαίνει όταν είναι ένα θέμα ώριμο και να μην «αναλώνεται» σε λεπτομερείς, διαδικαστικού τύπου επεξεργασίες.

Τις τελευταίες μέρες δεν πέρασαν απαρατή ρητες διάφορες βολές εναντίον των δικηγόρων του Μαξίμου. Με αφορμή τις επαγγελματικές δραστηριότητες της προσωπάρχη του Μεγάρου Μαξίμου Γλυκερίας Σιούτη ως δικηγόρου των Βρετανών στο θέμα των εκτάσεων της Μονής Τοπλού, πολλοί βλέπουν ότι νωρίς άρχισαν τα όργανα.

Πίσω από τις επιθέσεις είδαν αρκετοί προειδο ποιητικές βολές εναντίον του ισχυρού άνδρα του Μαξίμου, του Χάρη Παμπούκη.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι αν βρεθεί στο στό χαστρο επί μακρόν μπορεί και να «ξανασκεφτεί» την εμπλοκή του στην υπόθεση διακυβέρνησης, ενώ κάποιοι πιο έμπειροι βλέπουν πίσω από τις επιθέσεις «άσφαιρα πυρά» ενός διαταραγμένου συστήματος που επιθυμεί διαπραγμάτευση. Στο παιχνίδι αυτό θα αναμετρηθούν οι δυνά μεις του κυρίου καθηγητή, αλλά και η ικανότητά του να διαχειριστεί το κυβερνητικό επιτελείο και όσα του φορτώνει ο Γιώργος Παπανδρέου…

Προς το παρόν πολλοί έκαναν ότι δεν κατά λαβαν ότι οι δικηγόροι του Μαξίμου έκαναν κάποιες πατάτες τόσο στον τρόπο σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και στη σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος για τις αρμοδιότη τές τους.

Προχειρότητες που μαζεύτηκαν άρον άρον πριν από το μεγάλο ξεφωνητό. Ίσως να ήταν το άγχος και η πίεση του χρόνου, το μέλλον τους θα δείξει…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 16:18