search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:35
MENU CLOSE

Ο Καραμανλής πιέζεται για να μην παραδώσει το μαγαζί στη Ντόρα

26.09.2009 06:45

Διαχείριση ήττας σχεδιάζει ο Καραμανλής για την επόμενη ημέρα των εκλογών, μετά την αναμενόμενη ήττα της Ν.Δ. στις 4 Οκτώβρη. Ο Καραμανλής πιέζεται να μην κάνει πίσω και να μην αποχωρήσει, αλλά να παραμείνει στο τιμόνι της Ν.Δ. Οι καραμανλικοί αντιστέκονται για να μην παραδώσει στην Ντόρα το μαγαζί. Ο ίδιος φρόντισε να στείλει μήνυμα για όσους διαβάζουν πίσω από τις γραμμές.

Διαχείριση ήττας σχεδιάζει ο Καραμανλής για την επόμενη ημέρα των εκλογών, μετά την αναμενόμενη ήττα της Ν.Δ. στις 4 Οκτώβρη. Ο Καραμανλής πιέζεται να μην κάνει πίσω και να μην αποχωρήσει, αλλά να παραμείνει στο τιμόνι της Ν.Δ. Οι καραμανλικοί αντιστέκονται για να μην παραδώσει στην Ντόρα το μαγαζί. Ο ίδιος φρόντισε να στείλει μήνυμα για όσους διαβάζουν πίσω από τις γραμμές.

Προ ημερών είπε ότι δεν δίνει δαχτυλίδια διαδοχής και ουσιαστικά προέτρεψε τους δελφίνους να μη βιάζονται. Αυτή η στάση του δείχνει ότι ο ίδιος ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει την επόμενη ημέρα των εκλογών. Όλα θα εξαρτηθούν από τη διαφορά στις εκλογές: άλλες θα είναι οι κινήσεις του εάν είναι η διαφορά τέσσερις μονάδες από το ΠΑΣΟΚ και άλλες εάν ηττηθεί με μεγαλύτερο ποσοστό.

Όλα ανοιχτά

Οι καραμανλικοί στέλνουν μήνυμα σε όλα τα εσωκομματικά στρατόπεδα να μη βιάζονται, καθώς τα βασικά ερωτήματα της επόμενης μέρας παραμένουν αναπάντητα:

Θα φύγει στις ΗΠΑ και θα τα βροντήξει όλα;

Θα μείνει να ελέγξει το παιχνίδι της διαδοχής;

Θα παραμείνει στην ηγεσία;

Όλα είναι ανοιχτά. Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με σαφήνεια ποια θα είναι η στάση του. Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ίδιος παίζει με τσαμπουκά αυτή την εκλογική αναμέτρηση, που μπορεί να είναι η τελευταία του.

Αρκετά «φτιαγμένος» πολιτικά τα δίνει όλα, κυριολεκτικά μόνος του, χωρίς τη βοήθεια των κορυφαίων υπουργών που καλοβλέπουν τη φυγή του, ως λύτρωση για τις δικές τους κινήσεις και κυρίως για την έναρξη των διαδικασιών της διαδοχής.

Η επόμενη μέρα απασχολεί προφανώς και τον πρωθυπουργό, ο οποίος όπως φάνηκε από τα debate  προσπαθεί  να «μαζέψει»  την εκλογική του βάση. Τον ενδιαφέρει ο σκληρός πυρήνας των δεξιών. Τους θέλει στο μαντρί και πλέον δεν έχει εθνικό ακροατήριο, αλλά μόνο κομματικό.

Η συγκράτηση των δυνάμεων της Ν.Δ. είναι το μεγάλο του βάσανο. Γιατί διαφορά της τάξεως του 4% θα του επιτρέψει το βράδυ των εκλογών να γυρίσει στους δελφίνους και να τους πει ευθέως: «Μάγκες, εγώ έδωσα τον προσωπικό μου αγώνα. Πάλεψα μόνος μου και δεν είχα το μυαλό μου στη διαδοχή. Εσείς ήσασταν απόντες». Και τότε θα γίνει ο λογαριασμός…

Χώνεψε την ήττα

Ο Καραμανλής φαίνεται ότι δεν πιστεύει πλέον στη νίκη. Έχει αποδεχθεί την ήττα και επιμένει ότι με τη στρατηγική που ακολουθεί θα εμφανιστεί ως ο υπεύθυνος ηγέτης που δεν έγινε λαϊκιστής και δεν υπέκυψε στις σειρήνες των υποσχέσεων. Παλεύει μόνο για την τιμή και την υπόληψη των καραμανλήδων και δεν  είναι εύκολο κάποιος να τον σπρώξει προς την έξοδο.

Ο ίδιος είναι έτοιμος να αναλάβει το προσωπικό κόστος το βράδυ των εκλογών. Το είπε στη Λάρισα την περασμένη Κυριακή και οι καραμανλικοί φρόντισαν να στείλουν σε όλους το μήνυμα. Λίγοι το κατάλαβαν. Το δεδομένο είναι ότι δεν έχει κάνει συμφωνία με κανέναν για να παραδώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής. Πολλοί όμως αρνούνται να το δεχθούν και επιμένουν στα περί συμφωνίας Καραμανλή και Ντόρας, που αδημονεί για την κομματική εξουσία.

Η διαδοχολογία έχει φουντώσει για τα καλά, αλλά ο πρωθυπουργός δεν ακούει και γι’ αυτό αποφάσισε να ρίξει στην πολιτική αγορά τον όρο προσωπικό κόστος για πρώτη φορά. Με αυτό τον τρόπο τα άφησε όλα ανοιχτά. Είτε θα αναλάβει την ευθύνη για τις πρόωρες εκλογές, άρα και για την επερχόμενη ήττα, και θα απαντήσει στους αμφισβητίες του ή θα τα βροντήξει όλα και θα αποχωρήσει, ανοίγοντας ο ίδιος τις διαδικασίες της διαδοχής.

Λαβύρινθος διαδοχής

Όποια και να είναι η εξέλιξη, πολλοί αναγνωρίζουν ότι η Ν.Δ. μπαίνει σε ένα λαβύρινθο που δύσκολα θα βγει. Η ιδεολογική και δομική κρίση θα είναι μεγάλη και θα συμπαρασύρει τα πάντα και κυρίως θα ξεφύγει από την προσωπική αντιπαράθεση των δελφίνων.

Οι δελφίνοι, Ντόρα, Σαμαράς και Αβραμόπουλος έχουν αρχίσει τις διεργασίες στο παρασκήνιο και οργανώνονται για την επόμενη ημέρα, θεωρώντας -αν και δεν το παραδέχονται- ότι ο Καραμανλής θα φύγει. Γι’ αυτό μην ακούτε τα δημόσια λόγια και όσους αρνούνται να δούνε το πρόβλημα κατάματα. Και τι θα έλεγαν; Ότι υπάρχει θέμα διαδοχής;

Ο πρωθυπουργός τους αγνοεί και τσαντισμένος παλεύει για την πάρτη του και ως όπλο του έχει τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων τον προτιμά στο τιμόνι του κόμματος, ακόμα και μετά από μια ήττα στις εκλογές.

«Ο Καραμανλής δίνει μια προσωπική πολιτική μάχη και ξέρει ότι είναι μόνος», λένε όσοι μιλάνε μαζί του και επιμένουν ότι δεν θα φύγει από την ηγεσία και θα παραμείνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν και στην αρχή της προεκλογικής περιόδου πίστευε ότι μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι, τώρα αναπροσάρμοσε την τακτική του και πάει να χάσει με μικρή διαφορά. Ο ίδιος είχε ζητήσει από τους υπουργούς να είναι στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης, αλλά ο σχεδιασμός της Ν.Δ. έχει τον Καραμανλή σε πρώτο πλάνο.

Πολλοί «απόντες»

Ο πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι πολλά από τα στελέχη της Ν.Δ. είναι απόντα από την προεκλογική μάχη. Όλοι περιμένουν το μοιραίο και δεν είναι λίγοι όσοι επιμένουν ότι η μετεκλογική κρίση θα είναι πάνω απ’ όλα πολιτική.

Το στοιχείο των εκλογών είναι ότι ο Καραμανλής για την πλειοψηφία των στελεχών της Ν.Δ. έχει απομυθοποιηθεί ως αρχηγός. Η απώλεια της εξουσίας για τη ΝΔ, η μη έμπνευση της βάσης από τη σημερινή ηγεσία, η έλλειψη πολιτικού οράματος για το μέλλον, η κόπωση μιας 12ετούς προεδρίας, ενισχύει την προεδρική αμφισβήτηση. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι κοιτάνε και συζητάνε για την επόμενη ημέρα.

Οι Σαμαράς, Μπακογιάννη και Αβραμόπουλος κινούνται και έχουν το μέγα θέμα πώς θα προσπαθήσουν να ενώσουν τα κομμάτια της Ν.Δ. την επόμενη των εκλογών και να δώσουν προοπτική και πολιτικό μέλλον στην κεντροδεξιά παράταξη. Οι περισσότεροι έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα και οι ομαδάρχες επιχειρούν τον προσεταιρισμό διαφόρων στελεχών. Οι συνάξεις πυκνώνουν και οι γραμμές δίνονται για τη σταυροδοσία και για υποψηφίους. Η σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επόμενη ημέρα. Και δεν παραλείπεται ότι μπορεί η αλλαγή ηγεσίας να γίνει και μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, μετά από παραίτηση του Καραμανλή.

Το ζητούμενο για τον πρωθυπουργό είναι να χάσει τις εκλογές με τη μικρότερη δυνατή διαφορά. Και αυτό για να μην αμφισβητηθεί από τους δελφίνους και να επιδιώξει την επαναβεβαίωσή του από ένα έκτακτο συνέδριο, που προωθεί η σκληρή ομάδα των καραμανλικών.

Ένα ακόμα ερώτημα που θέτουν πολλοί είναι εάν ο ίδιος το βράδυ των εκλογών θα θέσει το ζήτημα της ηγεσίας. Πολλοί στοιχηματίζουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Γι’ αυτό δεν είναι λίγα τα κομματικά στελέχη που αναζητούν ήδη πολιτική στέγη και βρίσκονται σε συνεννοήσεις με τους ομαδάρχες του Αβραμόπουλου, της Ντόρας και του Σαμαρά. Όλοι δίνουν ραντεβού το βράδυ της επερχόμενης ήττας.

Οι δελφίνοι καραδοκούν και πολλοί επιθυμούν να επιταχυνθούν οι εξελίξεις, ώστε να έρθει η επόμενη ημέρα στη Ν.Δ. όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Η εποχή που ο Καραμανλής, που διανύει τον 13ο χρόνο από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ. δεν αμφισβητούταν, πέρασε οριστικά. Η κάλπη θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον της Ν.Δ., τις πολιτικές εξελίξεις, την πορεία των δελφίνων, αλλά κυρίως το τι θα πράξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μια ήττα της Ν.Δ. άνω του 4% θα δημιουργήσει συνθήκες εσωτερικής γκρίνιας που θα επιδεινώσουν το ήδη βαρύ κλίμα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:34