search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:16
MENU CLOSE

Το μετέωρο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ

09.11.2009 17:09

Με τα μούτρα στο πολυδαίδαλο οργανωτικό ζήτημα έχουν πέσει οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στις 27-29 Νοεμβρίου.

Με τα μούτρα στο πολυδαίδαλο οργανωτικό ζήτημα έχουν πέσει οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στις 27-29 Νοεμβρίου. Το… ματς φαίνεται ότι θα κριθεί στις καθυστερήσεις, αφού ο ΣΥΝ, του οποίου η συμβολή στην όλη συζήτηση είναι καθοριστικής σημασίας, θα τοποθετηθεί επισήμως το Σαββατοκύριακο 14-15 Νοεμβρίου, οπότε συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή προκειμένου να αποφανθεί επί της πρότασης με την οποία θα πάει ο ΣΥΝ στην Πανελλαδική.

Μέχρι τότε η ημερήσια διάταξη στην καθημερινότητα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει διαβουλεύσεις – ή «παζαρέματα», σύμφωνα με ορισμένους –, διεργασίες και ζυμώσεις γύρω από το δίλημμα «ενιαίος πολιτικός φορέας» ή «πολιτική κι εκλογική συμμαχία», στη λογική που κινείται δηλαδή το πράγμα σήμερα. Προς το παρόν τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Οι συνιστώσες από τη μία θέτουν έντονα ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας στη βάση, κυρίως μέσω της θέσπισης της ιδιότητας του «μέλους ΣΥΡΙΖΑ», που να επιτρέπει συμμετοχή όλων στις λειτουργίες του κόμματος σε επίπεδο τοπικό και κλαδικό, και βέβαια συμμετοχή των ανένταχτων, κοινή οικονομική διαχείριση με «ταμείο ΣΥΡΙΖΑ», όπου τα λεφτά δεν πηγαίνουν ξεχωριστά σε κάθε συνιστώσα κ.λπ.

Από πλευράς ΣΥΝ αναγνωρίζεται καταρχήν ότι το σχήμα δεν μπορεί να συνεχίσει να σέρνεται με τα προβλήματα που έχει σήμερα και χρειάζεται αντιμετώπιση του ελλείμματος δημοκρατικής λειτουργίας του. Από την παραδοχή αυτή, στην οποία συγκλίνουν και ορισμένοι της Ανανεωτικής Πτέρυγας, έως τη σκέψη για συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα υπάρχει μια έντονη διακύμανση απόψεων στην ηγεσία και τα κομμάτια της πλειοψηφίας. Στην προχθεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ ο Τσίπρας έστειλε προς τους συμμάχους μηνύματα λέγοντας ότι:

◆ Είτε θα πάμε σε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα που θα συγκροτηθεί με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο, και στη βάση και στα όργανα, και θα συμφωνηθεί το πολιτικό πλαίσιο προχωρώντας με πλειοψηφίες και μειοψηφίες.

◆ Είτε θα παραμείνει το σχήμα «πολιτική συμμαχία» κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές που απαιτούνται για τη δημοκρατικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Σύμφωνα με συνεργάτες του, το πρώτο σκέλος του διλήμματος ουσιαστικά αποτελεί μήνυμα προς όσους ζητούν δημοκρατία στη βάση αλλά δεν θέλουν αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί η γραμματεία σήμερα, δηλαδή δεν είναι έτοιμοι για συμμετοχή των μελών τους στις αποφάσεις.

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει σήμερα τις συζητήσεις της, που προς το παρόν έχουν ως ύλη κυρίως την πρόταση Φλαμπουράρη από πλευράς ΣΥΝ, την πρόταση της ΚΟΕ κι ενδεχομένως κάποιες τοποθετήσεις σε επιμέρους ζητήματα από πλευράς των άλλων συνιστωσών. Πάντως από τις τελευταίες ακούγεται κριτική προς τον ΣΥΝ για παρελκυστική κριτική, αφού ο χρόνος αναλώνεται με συζητήσεις πάνω σε πρόταση που δεν είναι η τελική (να σημειωθεί όμως ότι το κείμενο Φλαμπουράρη πλειοψήφησε στη συνεδρίαση της Π.Γ., όπου έγινε συζήτηση επί τεσσάρων συνολικά κειμένων, άρα η τελική πρόταση ενδεχομένως να μην διαφέρει πολύ).

Κάποιοι ερμηνεύουν τη στάση του ΣΥΝ και ως στάση αναμονής απέναντι στον απρόβλεπτο παράγοντα που ακούει στο όνομα Αλαβάνος, ο οποίος θα κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ύστερα από καιρό σήμερα σε παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Νάντιας Βαλαβάνη στη Στοά του Βιβλίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:16