search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:03
MENU CLOSE

Αντίθετος στην στέρηση της ψήφου στην ΕΕ ο Παπανδρέου

29.10.2010 13:30
Αντίθετος στην στέρηση της ψήφου στην ΕΕ ο Παπανδρέου - Media

Αντίθετος εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στην πρόταση για στέρηση του δικαιώματος ψήφου των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους χαρακτηρίζοντας την «απαράδεκτη» και τόνισε ότι η Ελλάδα έδωσε μάχη για το θέμα και κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα.

Αντίθετος εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου στην πρόταση για στέρηση του δικαιώματος ψήφου των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους χαρακτηρίζοντας την «απαράδεκτη» και τόνισε ότι η Ελλάδα έδωσε μάχη για το θέμα και κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα.

Ο Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι «η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των κυρώσεων εις βάρος των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους»

«Η λογική αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου είναι απαράδεκτη».

«Δώσαμε μάχη για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η αναστολή του δικαιώματος ψήφου θα σήμαινε ότι χώρες της ΕΕ δεν θα είχαν δικαίωμα να ψηφίζουν για κρίσιμα θέματα, όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η κοινή αγροτική πολιτική.

«Μια τέτοια πρόταση χτυπά το δημοκρατικό δικαίωμα των εθνών και των πολιτών μέσα στην ΕΕ» υποστηριξε, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια δημοκρατική παράδοση που η Ελλάδα θέλει να στηρίζει και όχι να υπονομεύει.

«Δεν δέχθηκα καν να τεθεί ως θέμα συζήτησης» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «με τη μάχη αυτή αποφύγαμε τα χειρότερα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο» και τόνισε ότι η Ελλάδα αποκαθιστά την αξιοπιστία της και μπορεί να διαπραγματεύεται ισότιμα. «Πείθονται οι εταίροι μας από τα έργα μας και όχι από τα λόγια μας» τόνισε.

«Ζήτησα ψήφο ευθύνης για να έχουμε συνέπεια και σταθερότητα στην πορεία των αλλαγών» δήλωσε ο πρωθυπουργός, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το δίλημμα που έθεσε περί πρόωρων εκλογών.

Αντιδράσεις μετά την συζήτηση υπήρξαν και από τα υπόλοιπα κόμματα.

«Η ελεγχόμενη χρεοκοπία έχει ξεκινήσει, είναι ανεξέλεγκτη κι αυτή ήταν η ουσία της συζήτησης στη Σύνοδο της ΕΕ» σχολίασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τις νέες οικονομικές κυρώσεις που προβλέπει το νέο αυστηροποιημένο Σύμφωνο Σταθερότητας που προωθεί η Γαλλία και η Γερμανία και χαρακτήρισε ανόητη την αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο υπήρξαν και δηλώσεις των ηγετών της Ε.Ε.

“Είμαι ευτυχής που το θέμα παραμένει στην ημερήσια διάταξη”, δήλωσε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελλα Μέρκελ, πριν από την επανάληψη της Συνόδου Κορυφής με τους ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες.

“Όταν μια χώρα παραβιάζει επανειλημμένα τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, η συμμετοχή της στις αποφάσεις πρέπει να μπορεί να περιορίζεται”, επέμεινε η καγκελάριος.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε πως θα εξετάσει “στη συνέχεια” το θέμα μιας ενδεχόμενης αναστολής του δικαιώματος ψήφου κατά τις ευρωπαϊκές συνόδους των κρατών της ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, το θέμα θα εξεταστεί αφού διευθετηθεί το ζήτημα της αλλαγής της συνθήκης της ΕΕ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:03