24/07/2019 06:22:12
26.9.2009

Η «ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ» ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ

Τα μαντάτα για τον κόσμο της εργασίας στην Ελλάδα και διεθνώς δεν είναι καλά. Κανένα λεκτικό πυροτέχνημα απ’ όσα ακούγονται στην προεκλογική περίοδο δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσει αισιοδοξία. Μελέτες του ΟΟΣΑ διαπιστώνουν την τάση παγίωσης υψηλών δεικτών ανεργίας που σε κάποιες περιπτώσεις – όπως μεταξύ των νέων – φτάνουν και το 40%. Την ίδια στιγμή ωστόσο στις προηγμένες βιομηχανικά χώρες οι δείκτες δημιουργούν την εικόνα ότι οι οικονομίες βγαίνουν σταδιακά από την ύφεση.

Από τον συνδυασμό των παραπάνω είναι προφανές ότι ο κόσμος της εργασίας είναι αυτός που πληρώνει σε κάθε περίπτωση. Πληρώνει επειδή δανείστηκε και δημιουργήθηκαν οι φούσκες, πληρώνει με τη φορολογία για να σωθεί το τραπεζικό σύστημα, πληρώνει ως χαμηλόμισθος, ανασφάλιστος ή άνεργος το κόστος για να είναι χαμηλός ο πληθωρισμός, για να ανασάνουν οι δείκτες και να ξανακινηθεί η οικονομία.

Οι 1.400 εργαζόμενοι στα (γερμανικά) ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, τα οποία η ιδιοκτησία απειλεί πως θα κλείσει, οι 700 εργαζόμενοι των ασφαλιστικών του ομίλου Aspis που βάρεσε κανόνι, οι ναυτεργάτες στα κατασχεμένα πλοία του Αγούδημου μαζί με τους χιλιάδες άλλους ανέργους της χώρας ακούνε στα ντιμπέιτ τους δύο καταλληλότερους να μιλούν για τους... δείκτες.

Όμως στους δείκτες αυτούς που η οικονομία της χώρας «οφείλει» να προσαρμοστεί, αξίζει να σημειωθεί ότι η παράμετρος ανεργία δεν λαμβάνεται υπόψη. Οι... Αλμούνιες θα δώσουν πιστοποιητικό επιτυχίας, αρκεί να  περιοριστεί το έλλειμμα, ακόμη κι αν η ανεργία φτάσει το 50%... Οι άνεργοι, ως γνωστόν, αντιμετωπίζονται απλώς ως κοινωνικοπολιτικό πρόβλημα των κατά τόπους διαχειριστών...

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.