search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:08
MENU CLOSE

Νέες εκδόσεις

01.11.2010 11:56
Νέες εκδόσεις - Media

Τζόναθαν Σουίφτ  / Τα Αγρίμια / Συνωμοσίες και θεωρίες συνωμοσίας / Η ακολουθία της Οξφόρδης / Το Βιβλίο των Νεκρών / Foco d’ amor / Τα χαρούμενα αγόρια της Ατζαβάρα

Δημοσθένης Κορδοπάτης

Τζόναθαν Σουίφτ

Ο βίος και η πολιτεία του

Εκδόσεις: Μελάνι

Σελ.: 230

Το ενδιαφέρον σε μια βιογραφία είναι διττό: πρωτίστως επικεντρώνεται στην προσωπικότητα του βιογραφούμενου και κατόπιν σε αυτή του βιογράφου! Στην περίπτωσή μας έχουμε να κάνουμε με έναν ευτυχή συνδυασμό: η προσωπικότητα του Τζόναθαν Σουίφτ συνθέτει όλο το αποκρουστικό μεγαλείο της μεγαλοφυΐας και έναν σπάνιο χάρτη της ανθρώπινης ψυχοσύστασης. Από την άλλη, ο βιογράφος αποδεικνύεται άνθρωπος έτοιμος και ικανός να σηκώσει το βάρος αυτής της τόσο απεχθούς προσωπικότητας με αξιοζήλευτη προθυμία. Ο Τζόναθαν Σουίφτ δεν ήταν καθόλου δημοφιλής στους συγχρόνους του, πράγμα λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι είχε κηρύξει πόλεμο ενάντια στη «Δημοκρατία των Ανόητων»… και με «όπλο του τον ορθό λόγο στηλίτευσε όλες τις ανθρώπινες επιδιώξεις για τις οποίες ένιωθε βαθιά αποστροφή», όπως εύστοχα και γλαφυρά σημειώνει ο βιογράφος του, Δημοσθένης Κορδοπάτης. Πράγματι, όλες οι μαρτυρίες που έχουμε για το πρόσωπο του Σουίφτ μιλούν για έναν καθόλου ελκυστικό άνδρα, του οποίου ο χαρακτήρας θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ήταν άθλιος! Αυτά βέβαια επισημαίνονται σε μια εποχή των αρχών του 18ου αιώνα, όπου η ανοχή απέναντι στις ιδιαίτερες προσωπικότητες, σαν κι αυτή του πάστορα Τζόναθαν Σουίφτ, ήταν ελάχιστη, όχι μόνο από τους απλούς ανθρώπους, αλλά και από τα εξέχοντα πνεύματα της εποχής. Στον βίο και την πολιτεία ενός κορυφαίου για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό συγγραφέα διεισδύει ο βιογράφος με τόλμη, κατανόηση, κυνικότητα και σαρκασμό – όπως δηλαδή του αρμόζει –, φιλοτεχνώντας ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πορτρέτο μιας πολύ ιδιαίτερης και πολυσήμαντης μεγαλοφυΐας.

Ντέιβ Έγκερ

Τα Αγρίμια

Μετάφραση: Μαρίνα Τουλγαρίδου

Εκδόσεις: Τόπος

Σελ.: 278

Αλληγορικό μυθιστόρημα που καταπιάνεται με τον ευαίσθητο και πολύπλοκο παιδικό ψυχισμό. Στην προσπάθειά του να εξερευνήσει τον τρυφερό κόσμο της παιδικής ηλικίας, ο συγγραφέας βασίστηκε στο διάσημο εικονογραφημένο βιβλίο «Where the Wild Things Are» (1963) του Maurice Sendak και στο ομότιτλο σενάριο που έγραψε ο ίδιος με τον Spike Jonze, σκηνοθέτη τού «Being John Malkovich». Η ταινία προβλήθηκε στον κινηματογράφο με τίτλο «Στη χώρα των μαγικών πλασμάτων». Αναφέρεται σ’ έναν πιτσιρικά, τον Μαξ, ο οποίος στα εφτά του χρόνια τα έχει παίξει και πραγματοποιεί όλες τις ζαβολιές που περνάνε από το μυαλό του. Φυσικά, ο Μαξ είναι παιδί χωρισμένων γονιών. Συγκεκριμένα, ο πατέρας του – αν και ρομαντικός – δεν δίνει την προσήκουσα σημασία στο παιδί, τού λείπει και η ωριμότητα και περισσότερο μοιάζει χαμένος στον κόσμο τού κέντρου της πόλης όπου και ζει. Αλλά και με τη μάνα του το παιδί δεν έχει καλύτερη τύχη. Φέρνει στο σπίτι τον μικρότερο σε ηλικία εραστή της, ο οποίος κάθε φορά που φεύγει περνώντας από το χολ αποσπά και μερικά κέρματα από το πιατάκι που έχουν για να ρίχνουν τα ψιλά τους. Τέλος, η αδελφή του, με την οποία διατηρούσε μιαν επαφή, έχει μπει στον δύσκολο κόσμο της εφηβείας και δεν έχει ώρα να ασχολείται με το νιάνιαρο. Έτσι κι ο Μαξ αποφασίζει να «κοιτάξει τη ζωή του» και παίρνει των ομματιών του. Αφού εγκαταλείπει το σπίτι του, μπαίνει σε ένα πλοίο και περνά τον ωκεανό ξεμπαρκάροντας σε ένα μυστήριο νησί, του οποίου οι κάτοικοι είναι κάτι τεράστια σε μέγεθος χνουδωτά τέρατα. Εκεί, ο μικρός Μαξ προσπαθεί να τα καταφέρει και να επιβληθεί ως… ηγετική φυσιογνωμία!

Γιώργος Στάμκος

Συνωμοσίες και θεωρίες συνωμοσίας

Εκδόσεις: Άγνωστο

Σελ.: 288

Το ότι μερικές φορές ιστορικά έχουν αποκαλυφθεί εντυπωσιακές περιπτώσεις συνωμοσιών δεν καθιστά την εξαίρεση κανόνα, που θέλει πίσω από κάθε ενέργεια να κρύβεται κι ένα απίθανο μυστικό το οποίο επιβουλεύεται τις τύχες της ανθρωπότητας. Κατά καιρούς και διαχρονικά έχουν αναπτυχθεί διάφορες απόψεις που ανακαλύπτουν παντού διαβολικές πλεκτάνες και πανίσχυρα ιερατεία, τα οποία ελέγχουν την ανθρωπότητα και τις ζωές μας, και των οποίων το κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι ότι παραμένουν εικασίες. Ο συγγραφέας στην ενδιαφέρουσα περιδιάβασή του στον ομιχλώδη κόσμο των συνωμοσιών και των θεωριών τους μας επισημαίνει ότι αρκετές φορές πίσω από την κατάχρηση και την υπερβολή αυτών των θεωριών κρύβεται η διάθεση να καλυφθούν πραγματικές συνωμοσίες. Το δίχως άλλο υπάρχουν μια σειρά ενεργειών, οι οποίες λαμβάνουν χώρα πίσω από το ιστορικό προσκήνιο και που εξυπηρετούν σκοπούς που κάθε άλλο παρά για δημοσιοποίηση είναι… Αυτό, ωστόσο, πρέπει να εκτιμάται μέσα σε λογικά πλαίσια, έτσι ώστε ο χώρος που θα καταλάβει η… δημιουργική φαντασία να μην είναι κυρίαρχος εξαλείφοντας κάθε ορθολογισμό. Μέσα από μια σειρά προκαταλήψεων που θέλει πίσω από κάθε καταστροφή, ακόμα και λόγω φυσικών αιτιών, να βρίσκονται οι σιωνιστές, ο ιμπεριαλισμός, η CΙΑ, οι μασόνοι ή μια σειρά απίθανων αιρέσεων, ταγμάτων, χαμένων στην αχλύ της ιστορίας, και ό,τι άλλο φανταστεί ο νους, κρύβεται η προσπάθεια του ανθρώπου να ρίξει φως και να εκλογικεύσει αυτό που τον ξεπερνά, δικαιολογώντας έτσι την αδυναμία του, ενώ ταυτόχρονα δίνει διέξοδο και στη φιλέρευνη φύση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Γκιγέρμο Μαρτίνες

Η ακολουθία της Οξφόρδης

Αστυνομικό μυθιστόρημα

Μετάφραση: Ελισώ Λογοθέτη

Εκδόσεις: Πατάκη

Σελ.: 238

 

Πατρίσια Κόρνγουελ

Το Βιβλίο των Νεκρών

Αστυνομικό μυθιστόρημα

Μετάφραση: Έφη Καλλιφατίδη

Εκδόσεις: Ωκεανίδα

Σελ.: 437

 

Βασίλης Βασιλικός

Foco d’ amor

Μυθιστόρημα

Εκδόσεις: Τόπος

Σελ.: 323

 

Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν

Τα χαρούμενα αγόρια της Ατζαβάρα

Μυθιστόρημα

Μετάφραση: Τάσος Ψαρρής

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Σελ.: 314

Ξενοφών Μπρουντζάκης [[email protected]]

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:06