search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:38
MENU CLOSE

Σε υποχώρηση η επιχειρηματικότητα για την Ελλάδα

04.11.2010 08:07
Σε υποχώρηση η επιχειρηματικότητα για την Ελλάδα - Media

Στην 97η θέση υποχώρησε η Ελλάδα έναντι της 109ης που βρισκόταν πέρσι στην παγκόσμια κατάσταση διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με την έκθεση «Doing Business 2011» που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην 97η θέση υποχώρησε η Ελλάδα έναντι της 109ης που βρισκόταν πέρσι στην παγκόσμια κατάσταση διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με την έκθεση «Doing Business 2011» που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Παγκόσμια Τράπεζα.

Στην έκθεση αναφέρεται πως η Ελλάδα καταλαμβάνει την 149η θέση για το ξεκίνημα μιας εταιρείας, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον 15 διαδικασίες και κατά μέσο όρο 19 ημέρες για την ίδρυση μιας εταιρείας.

Επίσης, η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των πέντε χωρών που αύξησαν κατά μέσο όρο κατά 4,2% τους φόρους μεταβίβαση ακινήτων, μαζί με το Μπαχρέιν, το Πακιστάν, τον Παναμά και την Ταϊλάνδη, ενώ παράλληλα, βρίσκεται και μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες διαδικασίες για να εγγράψεις μια νέα ιδιοκτησία, καθώς απαιτούνται 11 διαδικασίες περισσότερες από όσες απαιτούνται σε Ερυθραία, Αλγερία, Κατάρ, Λιβερία και Αιθιοπία.

«Η δυσμενής κατάταξη της Ελλάδας στην έκθεση Doing Business σύντομα θα αποτελεί παρελθόν» δήλωσε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων βρίσκεται ένα βήμα πριν την υλοποίησή της.

Στόχος του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι να περιοριστεί στο μισό ή και ακόμη περισσότερο ο αριθμός των 204 αδειών που απαιτούνται σήμερα.

Εντός του Νοεμβρίου ο σχετικός νόμος θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και το Δεκέμβρη θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Επίσης, έχει ήδη ξεκινήσει και η σύνταξη σχεδίου νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης της βιομηχανίας, ενώ η υλοποίηση και λειτουργία του ηλεκτρονικού Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του Ν. 3853/2010, έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί άμεσα.

Τόσο το ΓΕΜΗ όσο και οι υπηρεσίες μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2011, προκειμένου να προωθηθούν αλλαγές σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, από την έναρξη και την αδειοδότηση μιας επιχείρησης μέχρι τη διακοπή της λειτουργίας της.

Τέλος, εκτιμάται ότι με τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί και με όσες θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον, συμπεριλαμβανομένου του νέου αναπτυξιακού νόμου, θα επιτύχει η χώρα μας «στην επόμενη έκθεση Doing Business, όπως και στην αξιολόγηση των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων, ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων, να βελτιώσει αισθητά τη θέση της».

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:37