search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:20
MENU CLOSE

Παραφράζοντας τον Σεγκελά

07.11.2010 14:53
Παραφράζοντας τον Σεγκελά - Media

Της Βάλιας Μπαζού

«Μην πείτε στην μητέρα μου ότι κάνω πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα, νομίζει ότι είμαι πιανίστας σε μπορντέλο». Ο παραπάνω τίτλος παραφράζει το βιβλίο του Ζακ Σεγκελά σε μια προσπάθεια να αναλύσει τον ρόλο της πράσινης ανάπτυξης ως έμπλαστρου στη χώρα της αχρωματοψίας.

Της Βάλιας Μπαζού

«Μην πείτε στην μητέρα μου ότι κάνω πράσινες επενδύσεις στην Ελλάδα, νομίζει ότι είμαι πιανίστας σε μπορντέλο».

Ο παραπάνω τίτλος παραφράζει το βιβλίο του Ζακ Σεγκελά σε μια προσπάθεια να αναλύσει τον ρόλο της πράσινης ανάπτυξης ως έμπλαστρου στη χώρα της αχρωματοψίας.

Τον τελευταίο καιρό, όποτε ακούω – και την ακούω συχνά – τη φράση «πράσινη ανάπτυξη», μου έρχεται στο μυαλό το έμπλαστρο… το παραδοσιακό, για πάσα νόσο, φαρμακευτικό παρασκεύασμα, το οποίο επικολλάται «σε πάσχοντα μέρη του σώματος επάνω στο δέρμα, συνήθως για να καταπραΰνει πόνους».

Και μου έρχεται στο μυαλό, γιατί τελευταία ζούμε μεγάλες στιγμές με την αποθέωση της «πράσινης» ανάπτυξης και την «αγιοποίηση» των «πράσινων» επενδύσεων, ζούμε μεγάλες στιγμές με την «πράσινη» ανάπτυξη να παρουσιάζεται ως το απόλυτο «φάρμακο» για πάσα νόσο της χώρας.

Για ποια «πράσινη» ανάπτυξη, όμως, μιλάμε στη χώρα της αχρωματοψίας; Με ποια «πράσινα» έργα και προς ποια «πράσινη» κατεύθυνση; Για ποιους «πράσινους» επενδυτές;

Την απάντηση την έδωσε πριν από λίγες ημέρες ο John Andrews, σύμβουλος έκδοσης του «Economist», στο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με θέμα την κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας το «έλλειμμα διεθνούς οράματος για την πράσινη ανάπτυξη» και παρουσιάζοντας στοιχεία του Economist Intelligence Unit, σύμφωνα με τα οποία «το 34% των ερωτηθέντων εκπροσώπων επιχειρήσεων θεωρεί πιο σημαντικούς από την αειφορία τους άμεσους οικονομικούς στόχους και μόνο το 24% διαβλέπει βραχυπρόθεσμο οικονομικό κέρδος μέσα από ‘‘πράσινες’’ δράσεις».

Η κατάσταση είναι λίγο χειρότερη στη χώρα μας, όπου οι επενδύσεις βαφτίζονται «πράσινες» κατά το δοκούν ακόμα κι όταν δεν πληρούν καμιά «πράσινη» προϋπόθεση, αφού υπάρχουν πάντοτε διαθέσιμοι σε θέσεις – κλειδιά, που δεν θεωρούν την τήρηση των νόμων προαπαιτούμενο για τη διακυβέρνηση όταν το «ζεστό» χρήμα χτυπάει την πόρτα. Και όσοι εκφράσουν διαφορετική γνώμη, όσοι επικαλεστούν τη νομοθεσία, ρίχνονται στην «πυρά» και στοχοποιούνται ως «εχθροί» της ανάκαμψης, της επιχειρηματικότητας και της ίδιας της κυβέρνησης.

Τα παραδείγματα είναι πολλά.

Η σφαλιάρα του Αστακού

Η ακύρωση της επένδυσης στον Αστακό από τον ίδιο τον επιχειρηματικό όμιλο, αντί να φέρει δάκρυα χαράς στα κυβερνητικά στελέχη, προκάλεσε πολλαπλές κόντρες και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Αντίδραση κατανοητή εάν σκεφτεί κανείς ότι ορισμένοι είχαν δώσει τα ρέστα τους για να στρώσουν κόκκινο χαλί στους Καταριανούς. Έτσι στη χώρα που ποντάρει στην πράσινη ανάπτυξη, στη χώρα που, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως επισήμανε στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, «οι επενδύσεις σε υποδομές που δεν αλλοιώνουν το περιβάλλον, η εναλλακτική ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες, τα νέα μεταφορικά μέσα και συστήματα, ο επανασχεδιασμός των κτιρίων, ο αειφόρος τουρισμός, η αειφόρος γεωργία, θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο για την αναδιάταξη των οικονομιών μας, την ενίσχυση των οικονομιών μας, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», ρίχνουν μαύρο δάκρυ για την ακύρωση μιας άκρως επικίνδυνης επένδυσης για την υγεία, την ασφάλεια των πολιτών και του περιβάλλοντος, όπως αυτή που σχεδιαζόταν, ερήμην της «πράσινης» ανάπτυξης στον Αστακό. Και ρίχνουν μαύρο δάκρυ για μια επένδυση που οι ίδιοι οι επιχειρηματίες απέρριψαν όταν διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσε να τους εγγυηθεί «γρήγορο» και «ζεστό» χρήμα.

Τα «πράσινο» Ελληνικό

Η τελευταία λέξη της μόδας μετά την αποχώρηση των Καταριανών από τον Αστακό είναι το Ελληνικό, με διάφορους κυβερνητικούς αξιωματούχους να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι οι φίλοι μας οι Σαουδάραβες δεν αποχωρούν από τις βλέψεις τους για την αξιοποίηση της μεγαλύτερης σε έκταση και αξία δημόσιας γης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και σε αυτή την περίπτωση το όποιο σχέδιο τελικά προωθηθεί, θα πλασαριστεί σαν η τελευταία λέξη της πράσινης οικιστικής ανάπτυξης, που θα δένει αρμονικά με την τελευταία λέξη της πράσινης πολεοδομικής ανασυγκρότησης της κακοποιημένης Αττικής και της παραλιακής της ζώνης. Μόνο που για να επιμείνουν οι Καταριανοί ή οι όποιοι επενδυτές οποιασδήποτε εθνικότητας στην επένδυση αυτή, θα πρέπει να είναι σίγουροι για την άμεση και υψηλή απόδοση της επένδυσής τους, διαφορετικά δεν τους καίγεται καρφάκι ούτε για την ανάπλαση της παραλιακής ούτε για την αναγέννηση του Λεκανοπεδίου. Και για να είναι αποδοτική η επένδυσή τους θα πρέπει να λάβει άλλα χαρακτηριστικά, τελείως διαφορετικά από αυτά της «πράσινης» οικιστικής ανάπτυξης.

Το ψάρι… κρέας

Πριν από περίπου έναν μήνα το «Π» είχε αποκαλύψει τις πρώτες 25 προτάσεις για επενδύσεις ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, προτάσεις του τύπου «ό,τι και όπου κάτσει» χωρίς κανέναν κεντρικό σχεδιασμό, αλλά ένα ασυνάρτητο παζλ από προτάσεις των ίδιων των επενδυτών. Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει 12 προτάσεις για ανάπτυξη τουριστικών μονάδων, 8 προτάσεις για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, 3 προτάσεις για επενδύσεις στον τομέα του εμπορίου και 1 πρόταση στον τομέα των υποδομών. Προτάσεις για επενδύσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις, σε δημόσια γη – χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς πέρασε σε χέρια ιδιωτών –, επενδύσεις μέσα σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Natura 2000 ή επάνω στον αιγιαλό. Επενδύσεις που και αυτές σχεδιάστηκαν και προσπαθούν κάποιοι να τις προωθήσουν ερήμην της «πράσινης» ανάπτυξης, αλλά κυρίως των νόμων του κράτους.

Αλλά πάλι, όπως είχε πει και ο βετεράνος Αμερικανός πολιτικός Andrew Young, «τίποτα δεν είναι παράνομο εάν καμιά εκατοστή επιχειρηματίες αποφασίσουν να το κάνουν, και αυτή είναι μια αλήθεια που ισχύει σε ολόκληρο τον κόσμο».

[email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:20