search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:14
MENU CLOSE

Για μια μέρα δήμαρχος

06.11.2010 15:48
Για μια μέρα δήμαρχος - Media

Τέσσερις ομάδες που διεκδικούν τη συμμετοχή μας και όχι την ψήφο μας, αναλαμβάνουν για λογαριασμό του «Πράσινου Ποντικιού» τη δημαρχία της Αθήνας για μια μέρα

 

Τέσσερις ομάδες που διεκδικούν τη συμμετοχή μας και όχι την ψήφο μας, αναλαμβάνουν για λογαριασμό του «Πράσινου Ποντικιού» τη δημαρχία της Αθήνας για μια μέρα

Βρισκόµαστε, αισίως, τρεις µέρες πριν από τον πρώτο γύρο των δηµοτικών και περιφερειακών εκλογών και είπαµε ως «Πράσινο Ποντίκι» να µην περιηγηθούµε σε ιλουστρασιόν προγράµµατα µε ωραίες ή φρικαλέες, ναφθαλινέ ή πρωτοποριακές, ιδέες και προτάσεις, οράµατα, οπτασίες και εφιάλτες. Σκεφτήκαµε να µην µπλέξουµε µε εκείνους που διεκδικούν την ψήφο µας ή την αποδοκιµασία µας. Σκεφτήκαµε να µην ασχοληθούµε µε εκείνους που, όπως και να το κάνουµε, είναι εξαιρετικά προβλέψιµοι και πριν και µετά τις εκλογές, αλλά ούτε και µε εκείνους που ως πρωτάρηδες µπορεί να διαθέτουν το πλεονέκτηµα του αιφνιδιασµού, που η ζωή θα δείξει εάν είναι καλός, κακός, µέτριος, αδιάφορος ή υπερεκτιµηµένος. Έτσι αποφασίσαµε να δώσουµε τον λόγο σε τέσσερις οµάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, πραγµατοποιώντας δράσεις. Τέσσερις οµάδες πολιτών που βγαίνουν στον δρόµο και τα πεζοδρόµια, ανακαλύπτουν ελεύθερους χώρους, βάφουν, ζωγραφίζουν, σκαλίζουν και φυτεύουν. Καταθέτουν προτάσεις και ιδέες και δεν διεκδικούν την ψήφο µας, αλλά τη συµµετοχή µας. Και τις επιλέξαµε να αναλάβουν για µια µέρα τη δηµαρχία της πόλης. Με απόλυτη εξουσία, χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς «παραθυράκια», χωρίς δεσµεύσεις, χωρίς «φιλίες», χωρίς «σηµειωµατάκια». Και σε αυτήν τη µια µέρα να κάνουν µια δράση για την πόλη, να εκτελέσουν ένα µικρό ή µεγάλο έργο. Σε αυτές τις λιγότερο από 24 ώρες να δώσουν ένα δείγµα γραφής για το τι µπορεί να κάνει ο «άρχοντας των δακτυλιδιών» εάν βγει από το γραφείο του στην πλατεία Κοραή και στρέψει τη µατιά του προς την πόλη, αφού πρώτα µετατρέψει το ασπρόµαυρο βλέµµα του σε έγχρωµο, 3D και HD. Ιδού η «ταυτότητα» των δηµάρχων της µιας µέρας.

Atenistas

Μια ανοιχτή κοινότητα πολιτών της Αθήνας που αγαπούν την πόλη τους και πιστεύουν ότι ο συµβιβασµός µε τις πιο προβληµατικές της πλευρές διαιωνίζει έναν φαύλο κύκλο ανορθολογισµού, στασιµότητας, δυσφήµησης, υπανάπτυξης και τελικά αυτοϋπονόµευσης των προοπτικών της. «∆εν είµαστε κοµµατικός οργανισµός ούτε δηµοτική παράταξη, αλλά µια ζωντανή κοινότητα που θέλει να µοιραστεί την πίστη της για µια πολύ καλύτερη Αθήνα πιστεύοντας στη αναζωογονητική δύναµη της δράσης. Κουραστήκαµε να γκρινιάζουµε, να µας φταίνε πάντα οι άλλοι ή το “κράτος”. Είµαστε εδώ µόνο για να κάνουµε. Επτά ηµέρες την εβδοµάδα, 365 ηµέρες τον χρόνο». Οι Atenistas κάνουν καθαρισµούς χώρων πρασίνου, δρόµων, λεωφόρων, δηµόσιων χώρων, άδειων οικοπέδων, βαψίµατα, υιοθέτηση µικρότερων ή µεγαλύτερων σηµείων σε όλη την πόλη. Υπερασπίζονται δηµόσιους χώρους από παρκαρισµένα αυτοκίνητα, µηχανάκια, τραπεζοκαθίσµατα. Οργανώνουν καµπάνιες σε συνδυασµό µε δράσεις, όπως για παράδειγµα για την Οµόνοια.

ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά

Ανοικτή πλατφόρµα επικοινωνίας, δράσης και προβληµατισµού, που σκοπό έχει την προστασία και ανάδειξη της περιοχής του Κεραµεικού -Μεταξουργείου (ΚΜ) µέσα από τη συλλογή και ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ιδεών. Ο µη κερδοσκοπικός οργανισµός, που ιδρύθηκε το 2008 από επτά κατοίκους και επαγγελµατίες του ΚΜ, σκοπό έχει να διαµορφωθεί µία πρότυπη γειτονιά στο κέντρο της πόλης, προωθώντας µία νέα αστική κουλτούρα, η οποία να λειτουργήσει υποδειγµατικά για άλλες γειτονιές, άλλων πόλεων. Η οµάδα µέχρι στιγµής έχει µετατρέψει 3 κενά οικόπεδα, γεµάτα σκουπίδια και µπάζα, σε πρότυπους κήπους, ενώ ξεκίνησε και δράση για την ανακύκλωση, µε το «πείραµα πόρτα – πόρτα», που έχει στόχο την εκπαίδευση των κατοίκων στο το πώς πρέπει να γίνεται σωστά η ανακύκλωση.

ΜΟnuMENTA

Οµάδα εννέα ατόµων από την Ελλάδα και την Κύπρο, που ασχολείται άµεσα ή έµµεσα µε τη φυσική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονοµιά, ένωσε τις σκόρπιες δυνάµεις της και ξεκίνησε την έκδοση ενός ηλεκτρονικού περιοδικού µε θέµα την προστασία, την ορθή διαχείριση και την ανάδειξη της φυσικής και αρχιτεκτονικής κληρονοµιάς. Το πρώτο τεύχος του ελεύθερης πρόσβασης ηλεκτρονικού περιοδικού ΜΟnuMENTA «κυκλοφόρησε» τον Μάρτιο του 2007. Η ανταπόκριση των αναγνωστών ήταν πρωτοφανής και έδωσε ώθηση στην οµάδα προκειµένου να ξεκινήσει και συγκεκριµένες δράσεις. Η οµάδα ΜΟnuMENTA αγωνίζεται για τη διάσωση κτηρίων και µνηµείων αλλά και για την ανακήρυξη ως διατηρητέων σηµαντικών κτηρίων που είχαν µείνει απροστάτευτα από την πολιτεία, όπως το 401 πρώην Στρατιωτικό Νοσοκοµείο πίσω από το Πάρκο Ελευθερίας, ο κινηµατογράφος «Άστρον» στους Αµπελόκηπους και σηµαντικά βιοµηχανικά κτήρια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Οµάδα Μπλάνκο

Μη κερδοσκοπική ∆εξαµενή Σκέψης µε σκοπό την παραγωγή και την υιοθέτηση ιδεών για τη βελτίωση του αθηναϊκού περιβάλλοντος, που ευελπιστεί πως οι προτάσεις της θα συζητηθούν, θα αξιολογηθούν και θα αναδειχθούν από τους πολίτες ή και τις αρχές, ως εφαρµόσιµες, επιτυγχάνοντας έτσι τον σκοπό της. Η κυριότερη επιδίωξη της Οµάδας είναι η διεύρυνση του διαλόγου µε συµµετοχή όλων, τόσο ατόµων όσο και συλλογικών υποκειµένων. Οι σχέσεις της µε τις αρχές, τους συλλόγους, τα κόµµατα, τα άτοµα είναι σχέσεις συνοµιλητή και συνεργάτη. Η Οµάδα επιδιώκει την κοινή προσπάθεια όλων και γι’ αυτό παραµένει διακριτική µε µία µόνο φιλοδοξία: την ατοµική συµµετοχή στον προβληµατισµό για τη βελτίωση του χώρου όπου συνυπάρχουµε όλοι µας.

Οι Atenistas δήµαρχος

κατά τη γνώµη µας, το πρόβληµα της Αθήνας δεν είναι τόσο θέµα αισθητικής. Είναι ένα παράδοξο µείγµα ανορθολογισµού και αδιαφορίας που δηµιουργεί συχνά αφόρητες συνθήκες σε επίπεδο καθηµερινότητας, κυριολεκτικά στον δρόµο. Έχοντας πει αυτό, πιστεύουµε ότι η πραγµατική «µάχη» (ορισµένες φορές κι εκτός εισαγωγικών) δίνεται στην υπεράσπιση και στη διεύρυνση του δηµόσιου χώρου.

Έτσι, αν ήµασταν για 24 ώρες ∆ήµαρχοι, θα ρίχναµε όλες µας τις δυνάµεις σε δράσεις που θα αναδείκνυαν το πρόβληµα της καταπάτησης αυτονόητων δικαιωµάτων των πεζών, των ατόµων µε ειδικές ανάγκες, των ηλικιωµένων, των µαµάδων µε καρότσια. Προτείνοντας, ταυτόχρονα, εφικτές λύσεις για την ανάκτηση του δηµόσιου χώρου. Η λογική των atenistas δεν είναι ποτέ γκρίνια και διαµαρτυρία, αλλά δράση, εποµένως ό,τι κάναµε θα πήγαινε ένα βήµα παρακάτω. Τα πεζοδρόµια, οι πεζόδροµοι, οι πλατείες της πόλης µπορούν πολύ εύκολα να γίνουν φιλικές προς τους πεζούς µε τρεις προϋποθέσεις. Να υπάρξει πολιτική βούληση από τους αρµόδιους για την εφαρµογή της νοµοθεσίας και της κοινής λογικής. Να εκπαιδεύσουµε τους εαυτούς µας σε λιγότερο αντικοινωνικές συµπεριφορές γιατί µεγάλο µερίδιο της ευθύνης δεν ανήκει σε κανένα «κράτος» (τα παρανόµως σταθµευµένα Ι.Χ. στους πεζόδροµους δεν είναι κρατικά, αλλά εντελώς δικά µας). Να αντιληφθούµε τον ρόλο µας ως πολίτες και να πιέσουµε προς κάθε κατεύθυνση. Οι atenistas προγραµµατίζουν σχετικές δράσεις, µε τις οποίες φιλοδοξούµε, µε πρωτότυπο και δηµιουργικό τρόπο, να ευαισθητοποιήσουµε κράτος, συµπολίτες και τους εαυτούς µας σε µία νέα λογική συνύπαρξης στο κέντρο της πόλης, όπου η χρήση Ι.Χ. θα πρέπει να είναι εξαιρετικά περιορισµένη. Αντίθετα, υπάρχουν τεράστια περιθώρια για την αναβάθµιση των υποδοµών για τους πεζούς (διευρυµένα πεζοδρόµια, προστασία πεζόδροµων κ.λπ.) και την εισαγωγή αντίστοιχων για τους εντελώς απροστάτευτους ποδηλάτες. Η προστασία και η ανάδειξη του δηµόσιου χώρου δεν είναι πάντα αποτελεσµατική όταν γίνεται µε βίαιο ή «διδακτικό» τρόπο, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουµε ξεκινήσει σειρά δράσεων µε σηµειακές παρεµβάσεις σε εγκαταλελειµµένα οικόπεδα και ζαρντινιέρες, καθαρίζοντας, βάφοντας ή και φυτεύοντας. Αν δείξουµε στον κόσµο ότι ο δηµόσιος χώρος είναι µια κοινή αξία που καλούµαστε να υπερασπιστούµε, θα σκεφτεί διπλά να τον καταλάβει παρκάροντας εκεί το αυτοκίνητό του και αγνοώντας το γενικό καλό.

ηµήτρης Ρηγόπουλος, www.atenistas.gr

 

Η ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά δήμαρχος

Η ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, ιδρύθηκε το 2008 από κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής Κεραμεικού – Μεταξουργείου, όπως αυτή οριοθετείται από τις οδούς Πειραιώς, Ιερά Οδό, Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως και Δεληγιώργη. Όραμά μας είναι η δημιουργία μίας σύγχρονης, πρότυπης, οικολογικής γειτονιάς στο κέντρο της Αθήνας, που θα ενσωματώνει παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία της αρχιτεκτονικής, του πολιτισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας, σε ένα πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης που βασίζεται στην ποιότητα, την καινοτομία, την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα, τη διαφορετικότητα, τη συνεργασία και τη γνώση. Οι άμεσοι στόχοι μας συνοψίζονται στα ακόλουθα:

1Σχεδιασμός και άμεση υλοποίηση στρατηγικής για την ασφάλεια στη γειτονιά σε συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς.

2Επανασχεδιασμός του δικτύου δρόμων του ΚΜ, με σκοπό τη δημιουργία περισσότερου και ποιοτικότερου κοινόχρηστου, κοινωφελούς χώρου.

3Σύνδεση της περιοχής με το υπόλοιπο κέντρο.

4Πρόγραμμα διαχείρισης εγκαταλειμμένων κτηρίων και οικοπέδων.

5Άμεση δημιουργία παιδικών χαρών και χώρων άθλησης.

6Διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης – προώθηση προγραμμάτων προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος.

7Ορθολογική εφαρμογή χρήσεων γης: μεικτή χρήση με κύρια αυτή της κατοικίας.

8Απομάκρυνση αφετηριών λεωφορείων περιφερειακά της περιοχής και μετεγκατάστασή τους στους σταθμούς μετρό, εκτροπή δρομολογίων λεωφορείων προς τις κεντρικές οδούς.

9Καθαριότητα στην περιοχή – συχνές πλύσεις πεζοδρομίων

10Εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης και περιορισμός παρατεταμένης στάθμευσης οχημάτων εμπορικής χρήσης.

Για την υλοποίησή τους, μέχρι σήμερα έχουμε προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

Στόχος 1: Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον διευθυντή της Α’ Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών και ενημερώνουμε για τα συμβάντα στην γειτονιά. Έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους επικεφαλείς της ΓΑΔΑ και κατοίκους και επαγγελματίες στη γειτονιά.

Στόχος 2: Έχουμε παρουσιάσει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2010, στο πλαίσιο αρχιτεκτονικού workshop που διοργανώσαμε, για την ποιοτική αναβάθμιση των οδών Κεραμεικού και Σαλαμίνος σε άξονες πολιτισμού που θα συνδέουν το Εθνικό Θέατρο με την Τεχνόπολη μέσω της νέας Δημοτικής Πινακοθήκης και του αρχαιολογικού χώρου Κεραμεικού με την Ακαδημία Πλάτωνος μέσω του Δημοσίου Σήματος.

Στόχος 3: Έχουμε υποβάλει πρόταση στην ΕΑΧΑ για τη διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη σύνδεση της περιοχής.

Στόχος 4 & 6: Προχωρήσαμε στη διαμόρφωση 3 οικοπέδων στην περιοχή (τα 2 εγκαταλειμμένα) σε προσωρινούς κήπους έως ότου αξιοποιηθούν διαφορετικά.

Στόχος 4 & 5: Σχεδιάζουμε στο πλαίσιο αρχιτεκτονικού workshop τη διαμόρφωση χώρων για παιδιά και αθλητισμό σε κενά οικόπεδα της περιοχής. Και συνεχίζουμε. Αν ήμασταν δήμαρχος για μία ημέρα, σήμερα, θα επικοινωνούσαμε ένα νέο όραμα για την Αθήνα, πλαισιωμένο από ένα συνολικό σχέδιο αναζωογόνησης του κέντρου με σκοπό τη δημιουργία σύγχρονου ιδιωτικού και δημόσιου χώρου, τόσο ως προς την αισθητική όσο και ως προς τη χρήση, που να ανταποκρίνεται δημιουργικά στις νέες κοινωνικές ισορροπίες θέτοντας την Αθήνα σε μία νέα δημιουργική τροχιά για τις επόμενες δεκαετίες.

Αλεξία Μυλωνά, www.kmprotypigeitonia.org

 

Η MOnuMENTA δήµαρχος

Μια φορά και µια µέρα ο δήµαρχος της Αθήνας περπατούσε στις γειτονιές της πόλης του. Όσο προχωρούσε, τόσο απορούσε µε αυτά που έβλεπε και άκουγε. Αυτοκίνητα, θόρυβος, τραπεζοκαθίσµατα, σκουπίδια, πινακίδες παντού, εγκαταλειµµένα κτήρια, ελεύθερος χώρος και πράσινο πουθενά, κέντρα διασκέδασης, άστεγοι… Η απαξίωση της πόλης τού έκανε µεγάλη εντύπωση. Συνειδητοποίησε ότι οι δικές του ενέργειες για βελτίωση των συνθηκών ζωής στην πόλη δεν επαρκούσαν και πριν µπει στο δηµαρχείο είπε «Σήµερα θα κάνω κάτι καλό για την πόλη, θα δώσω τη δηµαρχία σε µια πρωτοβουλία πολιτών, σε έναν σύλλογο που δρα και για την πόλη». Έβαλε σε ένα µεγάλο κουτί κλήρους µε τα ονόµατα όλων των φορέων, τράβηξε ένα χαρτάκι και διάβασε MOnuMENTA, www.monumenta.org. Τι ήταν πάλι αυτοί; Τους είχε ξανακούσει; Κάτι του θύµιζε το όνοµα. Έκανε εύρεση στο διαδίκτυο και βρήκε το όνοµά τους στο Άλσος Παγκρατίου, στα κτήρια της δεκαετίας του 1920 στις οδούς Ραβινέ, Παστέρ, στα ιστορικά κτήρια πίσω από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, στον κινηµατογράφο «Άστρον», στο κτήριο ∆οξιάδη, στο πρώην 401 στρατιωτικό νοσοκοµείο, στη Μαράσλειο Ακαδηµία, στο ιστορικό κέντρο µε έναν σύλλογο «Παναθήναια» και σε πολλά άλλα. Μέσα σε µία ώρα 23 αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, περιβαλλοντολόγοι, πολιτικοί µηχανικοί, χηµικοί µηχανικοί, εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στο τιµόνι του δήµου! Σκέφθηκαν αρκετά και αποφάσισαν, σύµφωνα µε τα όσα ασχολείται η MOnuMENTA, τι δεν θα και τι θα πράξουν:

1Προστασία της νεότερης και σύγχρονης αρχιτεκτονικής της πόλης. Λίγοι γνωρίζουν ότι η Αθήνα διαθέτει ένα σπουδαίο σύνολο κτηρίων του µοντέρνου κινήµατος της δεκαετίας του 1930 και µεταπολεµικών. Η καταγραφή όλων των κτηρίων, διατηρητέων και µη, είναι η πρώτη ενέργεια. Συνεργασία µε τους αρµόδιους φορείς προστασίας για την κήρυξη διατηρητέων µνηµείων, τη δηµιουργία κινήτρων για τους ιδιοκτήτες (εκχώρηση των δικαιωµάτων χρήσης των εγκαταλειµµένων κτηρίων για κάποια χρόνια στον δήµο που θα µεριµνά για την επισκευή και διατήρησή τους για να αποδοθούν σε χρήση κοινωφελή ή ενοικίαση προκειµένου τα έσοδα να στηρίζουν τέτοιου τύπου επισκευές – οι ιδιοκτήτες θα παίρνουν στο τέλος επισκευασµένο το ακίνητό τους και για όλο το διάστηµα θα έχουν φοροαπαλλαγές). Προβολή των κτηρίων µε την ανάρτηση ενηµερωτικών πινακίδων, διανοµή χαρτών και εντύπων. Αποκατάσταση και χρήση κτηρίων για την ανακούφιση ευπαθών οµάδων, όπως στέγες αστέγων και υποδοχής προσφύγων, µονάδες κοινωνικής µέριµνας και ένταξης στην εργασία για τους µετανάστες, στέγες υποδοχής, αγωγής και επανένταξης εξαρτηµένων ατόµων.

2Εκµετάλλευση κάθε µικρού ή µεγάλου ελεύθερου χώρου, δηµιουργία νέων ελεύθερων χώρων για πράσινο, νερό, παιδικές χαρές, άθληση, ενοποίηση ακάλυπτων πολυκατοικιών, πεζοδρόµηση του «σταυρού» ανάµεσα σε οικοδοµικά τετράγωνα, άδεια οικόπεδα ανάµεσα σε πολυκατοικίες, αύξηση ελκυστικότητας και προσβασιµότητας υφιστάµενων ελεύθερων χώρων.

3Άσκηση ολοκληρωµένης διαχείρισης απορριµµάτων κατά την ιεραρχία: αποτροπή δηµιουργίας απορριµµάτων – επαναχρησιµοποίηση – ανακύκλωση – ανάκτηση ενέργειας -ταφή. ∆ηµοτικά Κέντρα Υλικών, όπου οι δηµότες θα µπορούν να φέρνουν πράγµατα προς επιδιόρθωση ή ανακύκλωση. Κοµποστοποίηση. Αλεπάλληλες ενηµερωτικές καµπάνιες. Οικονοµική αξιοποίηση της ανακύκλωσης για τη στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής του δήµου.

4∆υναµική στήριξη του τρίπτυχου της βιώσιµης κινητικότητας περπάτηµα -ποδήλατο – ΜΜΜ. Απελευθέρωση πεζοδροµίων και πεζοδρόµων από κάθε λογής εµπόδια και διαρκής έλεγχος της προσβασιµότητάς τους από τη ∆ηµοτική Αστυνοµία. ∆ηµιουργία επαρκούς δικτύου ποδηλατοδρόµων και θέσεων ασφαλούς στάθµευσης ποδηλάτων, κυρίως σε κεντρικές αρτηρίες. Στήριξη των διατροπικών µετακινήσεων, π.χ. park & ride, bike & ride. Συνεργασία µε υπουργείο Υποδοµών για γενναία ενίσχυση των ΜΜΜ, π.χ. αστυνόµευση και αύξηση λεωφορειολωρίδων, επεκτάσεις του τραµ σε κέντρο.

5Αυστηρή απαγόρευση σε ταµπέλες παντός είδους -καταστηµάτων, διαφηµίσεων, κυρίως αναρτώµενων από κτήρια κ.λπ. Οι ταµπέλες θα σχεδιάζονται µε συγκεκριµένες προδιαγραφές.

6Αναγνώριση πολιτικής υπόστασης στην πολυκατοικία ως χώρου κατοικίας, κάθε πολυκατοικία να έχει δικαιώµατα και υποχρεώσεις απέναντι στον δήµο, µέσω ενός σχήµατος που θα παρέχει ανταποδοτικά οφέλη στην κοινωνική και περιβαλλοντική – πολιτιστική δραστηριότητα κάθε πολυκατοικίας (µείωση δηµοτικών τελών, αναγνώριση status µέσω πρωτοποριακών λύσεων σε προβλήµατα της πόλης κ.λπ.).

7Επικοινωνία µε τους πολίτες. Καθιέρωση συχνών δηµόσιων συζητήσεων στις γειτονιές και στα διαµερίσµατα για να µπορούν οι πολίτες να εκφράζουν τις απόψεις τους και να συµβάλλουν στη διαχείριση της πόλης τους. Η κοινωνία των πολιτών είναι παντού παρούσα. Η πρώτη και τελευταία µας πράξη θα ήταν η αποτροπή της κατεδάφισης ενός κτηρίου του µοντέρνου κινήµατος, ακόµα κι αν ήταν να γίνει πλατεία στη θέση του. Η κατεδάφιση των ιστορικών κτηρίων αλλοιώνει την ιστορία της πόλης.

www.monumenta.org

Η Ομάδα Blanco δήμαρχος

Μια μέρα Δήμαρχος δεν αρκεί. Όχι γιατί δεν είναι αρκετός ο χρόνος. Πολλά μπορούν να συμβούν σε μια μέρα. Αλλά γιατί δεν αρκεί ο Δήμαρχος.

Οι περισσότερες δυσλειτουργίες του λεκανοπεδίου θέλουν συνολική ρύθμιση. Απαιτούν ρυθμιστικό σχέδιο που να απαντά σε βασικά θέματα για την ταυτότητα, το μέγεθος και τις αναλογίες αυτής της πόλης. Ως εκ τούτου, ο Δήμαρχος, ίσως και ολόκληρος ο θεσμός του Δήμου Αθηναίων, κρίνεται εν μέρει αναρμόδιος. Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για απραξία από την πλευρά του Δημάρχου ή για παραίτηση από την πλευρά των ανήσυχων και δημιουργικών πολιτών. Διότι τίποτα καλό δεν θα γίνει σ’ αυτήν τη πόλη αν δεν το ζητήσουν οι πολίτες, όσο γίνεται περισσότεροι.

Αν υπήρχε, για παράδειγμα, έτοιμο σχέδιο και ισχυρή βούληση για δράση της δημοτικής αστυνομίας σε θέματα καθαριότητας, τότε όντως σε μια μέρα, με μια απλή εντολή, θα μπορούσε να αλλάξει η εικόνα.

Έστω όμως ότι η ομάδα μπλάνκο καλείται μια μέρα να δημαρχεύσει, δεδομένων και των σημερινών δυσχερών οικονομικών συνθηκών. Γνωρίζουμε, κι αν δεν το γνωρίζουμε τους καλούμε να τους ακούσουμε, ότι μια κοινότητα πολιτών που ζουν και αγαπούν την πόλη τους, οι Atenistas, έχουν κάνει θέμα – και δικαίως – την παρουσία ογκώδους – κατά τα άλλα χρήσιμου – κάδου ανακύκλωσης στην πλατεία Κοραή, μεταξύ Σταδίου και Πανεπιστημίου. Είναι γεγονός ότι η κατασκευή αυτή, όπως και μία παρόμοια μπροστά της, εμποδίζει τη θέαση του διαβάτη, του οδηγού, του επιβάτη δημόσιου μέσου μεταφοράς προς την εξαιρετική νεοκλασική κτιριακή τριλογία της Πανεπιστημίου, κάτι που ήταν ο αντικειμενικός σχεδιαστικός σκοπός της πλατείας. Παρακάμπτοντας οποιαδήποτε γραφειοκρατία, με το κύρος του δημάρχου Αθηναίων που υπάρχει ακόμα, κάνουμε τα σχετικά τηλεφωνήματα, δίνεται η ανάλογη εντολή και στέλνεται το κατάλληλο συνεργείο. Η προσωρινή κατασκευή απομακρύνεται και τοποθετείται την ίδια μέρα κάπου αλλού για να συνεχίσει εκεί να εκπληρώνει τον δικό της σκοπό. Αν μέσα σ’ αυτήν τη διαδικασία δεν ενημερωθεί και κάποιος από τους πολλούς – φοβόμαστε – αρμόδιους του κάδου, δεν νομίζω ότι θα διαπράξουμε έγκλημα. Αντιθέτως, οι άνθρωποι αυτής της πόλης θα κερδίσουν ξανά μερικά ευχάριστα δευτερόλεπτα στη ζωή τους βλέποντας κάτι όμορφο, στα αριστερά ανεβαίνοντας τη Σταδίου.

Από τη μέρα που μας δώσατε στη Δημαρχία, ξοδέψαμε μάλλον μόλις μια ώρα.

Απομένει κι άλλος χρόνος για να γίνει ακόμα πιο άνετη η ζωή των Αθηναίων στην Αθήνα.

Στάθης Κεφαλούρος, www.omadablanco.com

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:14