search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:02
MENU CLOSE

Νέες εκδόσεις

07.11.2010 20:57
Νέες εκδόσεις - Media

Λυπάμαι, χάσατε! / Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι όλοι / Μην ψαρώνεις / Θέρος / Τα θεμελιώδη αίτια της κατάρρευσης των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών αγορών / Η απόδειξη / Το Μαύρο Κουτί

Άμος Οζ

Το Μαύρο Κουτί

Μετάφραση: Ιακώβ Σίμπι

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Σελ.: 302

Μυθιστόρημα αρθρωμένο πάνω σε μια σειρά επιστολών μεταξύ ενός χωρισμένου ζευγαριού, «Το Μαύρο Κουτί» αποδεικνύεται πολύ κατατοπιστικό, όχι μόνο για τη σχέση του ζευγαριού, αλλά και για την κοινωνική περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής στην οποία διαδραματίζεται η υπόθεση. Το βιβλίο ξεκινά με μια επιστολή της Ιλιάνας, που ζει στην Ιερουσαλήμ, και απευθύνεται στον πρώην σύζυγό της Άλεξ, που ζει στο Ιλινόις των ΗΠΑ. Η επιστολή αυτή, που θα είναι η πρώτη μιας σειράς που θα ακολουθήσουν, σπάει μια εφτάχρονη σιωπή ανάμεσα στο ζευγάρι. Σκοπός της, εν πρώτοις, είναι να ενημερωθεί ο Άλεξ για την προβληματική συμπεριφορά του γιου τους Μπόαζ και να προσφέρει κι αυτός τη βοήθειά του. Από τις επιστολές που θα ακολουθήσουν μαθαίνουμε την προσωπική τους ερωτική ιστορία, η οποία κατέληξε στον οδυνηρό χωρισμό του ζευγαριού. Ταυτόχρονα, ο Οζ βρίσκει την ευκαιρία να εκθέσει και να εμβαθύνει στην κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα του Ισραήλ όπως αυτή διαμορφώθηκε δυο μόλις χρόνια μετά τον τέταρτο στη σειρά αραβοϊσραηλινό πόλεμο του Γιομ Κιπούρ. Από την ανάγνωση αυτών των επιστολών αποκαλύπτεται ένας μεγάλος έρωτας που, όπως συχνά συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις, δεν αντέχει στη μακροημέρευση. Ωστόσο η ερωτική επιθυμία μπορεί να υπάρξει και μετά το τέλος της συμβίωσης και να διατηρηθεί μέσα στην απόλυτη σιωπή, η οποία όταν σπάσει, όπως στην περίπτωση των ηρώων μας, δεν χάνει τα χαρακτηριστικά και την έντασή της. Το βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει ξανά στα ελληνικά (από τις εκδόσεις Ψυχογιός) – αυτή τη φορά είναι μεταφρασμένο από τα εβραϊκά – είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του διάσημου συγγραφέα.

Laurence Cosse

Η απόδειξη

Μετάφραση: Ρένη Παπαδάκη

Εκδόσεις: Πόλις

Σελ.: 268

Τον ευεργετικό και μάλλον ανακουφιστικό ρόλο της αμφιβολίας, που κρατά σε ισορροπία τον διάλογο και ό,τι αυτός συνεπάγεται για την ιστορία της ανθρωπότητας, φέρνει στο προσκήνιο το προκλητικό βιβλίο της Laurence Cosse, που διερωτάται θεολογικά και πολιτικά τι άραγε θα γινόταν αν ανακαλύπταμε την απόλυτη αλήθεια! Μήπως θα καταστρέφαμε την ίδια την ιδέα της Αλήθειας; Κι αν αυτή η ιδέα βρίσκει την εφαρμογή της στον Θεό, άραγε τι θα γινόταν αν κάποιος μας παρουσίαζε αδιάσειστες αποδείξεις περί της υπάρξεώς του; Αν ο Θεός «αποδεικνυόταν», πέρα από κάθε αμφισβήτηση, ο κόσμος θα λυτρωνόταν από μια τέτοιου είδους απάντηση; Ο μοναχός Μπερτράν, που ανήκει στο Τάγμα των Καζουιστών, ονομασία που προέρχεται από το λατινικό casus (ωστόσο τέτοιο τάγμα δεν υπάρχει στην Καθολική Εκκλησία και η συγγραφέας εννοεί τους Ιησουίτες), λαμβάνει μέσα σ’ έναν κίτρινο φάκελο μια πυκνογραμμένη επιστολή έξι σελίδων. Μετά το πέρας της ανάγνωσής τους, ο μοναχός δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία: η επιστολή περιέχει την – πέρα από κάθε αμφισβήτηση – ακλόνητη απόδειξη της ύπαρξης του Θεού! Αυτόματα, όλη η θρησκευτική ηγεσία κινητοποιείται και μαζί τους και οι κορυφαίοι των θεολόγων. Και πράγματι δεν χωρά η παραμικρή αμφισβήτηση: η ύπαρξη του Θεού αποδεικνύεται περίτρανα! Η θρησκευτική κοινότητα, μετά τον συγκλονισμό της, προσπαθεί να αναλογιστεί τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η τροπή των πραγμάτων στη μέχρι τούδε θρησκευτική διαμόρφωση του κόσμου. Στο παιχνίδι μπαίνουν και οι πολιτικοί… Το σαρκαστικό αυτό μυθιστόρημα με αστυνομική πλοκή και ανατρεπτική πολιτική διάθεση στοχάζεται πάνω στη δύναμη της αμφιβολίας και στη σύγκρουσή της με τις αδιαμφισβήτητες αλήθειες.

Δ. Σπαρτιώτης – Γ. Στουρνάρα

Τα θεμελιώδη αίτια της κατάρρευσης των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών αγορών

Εκδόσεις: Gutenberg

Σελ.: 320

Η οικονομική κρίση που έμεινε γνωστή λόγω των σφοδρών επιπτώσεών της στην κοινωνία είναι το δίχως άλλο αυτή του 1929 που ξέσπασε στις ΗΠΑ. Η Μεγάλη Ύφεση του 1930 έγινε αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών, έτσι ώστε να μπορούμε να προβλέπουμε και να αντιδρούμε σε παρόμοια σφοδρά οικονομικά φαινόμενα. Σήμερα, όλοι οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2007 και είχε αρχίσει να φαίνεται έναν χρόνο νωρίτερα είναι η δεύτερη χειρότερη οικονομική κρίση από αυτή του 1930. Αφορμή της πρόσφατης κρίσης του 2007 αποτέλεσε η κατάρρευση της αγοράς των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης. Τα αίτια, ωστόσο, αυτής της δοκιμασίας δεν περιορίζονται αποκλειστικά σε οικονομικές αιτίες, αλλά επεκτείνονται και στις σύγχρονες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, όπως αυτές προέκυψαν από την κατάρρευση του σοβιετικού συστήματος και τη δυναμική εμφάνιση της Κίνας ως ισχυρότατου ρυθμιστικού παράγοντα στο παιχνίδι των παγκόσμιων ισορροπιών. Η ενδιαφέρουσα αυτή μελέτη, η οποία υπογράφεται από δύο σημαντικούς επιστήμονες, είναι χωρισμένη σε δύο βασικά μέρη: Σκοπός του πρώτου μέρους είναι η αναλυτική παρουσίαση των βασικών αιτιών της κρίσης του 2007. Το δεύτερο μέρος εξετάζει μεταξύ άλλων βασικών παραμέτρων της οικονομίας και τους πιστωτικούς κινδύνους. Στον επίλογο της μελέτης συνοψίζονται τα αίτια της κρίσης και διατυπώνονται μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζ. Μ. Κούτσι

Θέρος

Ξένη Λογοτεχνία

Μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

…………………………..

Αρκάς

Μην ψαρώνεις

Κόμικς

Εκδόσεις: Α.Α. Λιβάνη

……………………………

Γιάννης Μακριδάκης

Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι όλοι

Μαρτυρίες – βιογραφίες

Επίμετρο: Στράτος Δορδανάς

Εκδόσεις: Εστία

………………………………………

Κώστας Μπλιάτκας

Λυπάμαι, χάσατε!

Αθλητισμός

Εκδόσεις: Τόπος

Ξενοφών Μπρουντζάκης [[email protected]]

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:01