search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:48
MENU CLOSE

Νέα είσοδος: Ευτυχώς υπάρχουν και αισιόδοξοι

07.11.2010 21:02
Νέα είσοδος: Ευτυχώς υπάρχουν και αισιόδοξοι  - Media

Σε 18.000 τ.μ. θα εξελίσσονται οι εκδηλώσεις της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, που σκοπεύουν να καλύπτουν όλες τις σύγχρονες εκφάνσεις του πολιτισμού.

Σε 18.000 τ.μ. θα εξελίσσονται οι εκδηλώσεις της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, που σκοπεύουν να καλύπτουν όλες τις σύγχρονες εκφάνσεις του πολιτισμού.

«Ή τρελοί είναι αυτοί ή πολύ αισιόδοξοι…». Έτσι υποδέχθηκαν πολλοί φιλότεχνοι την είδηση για την επικείμενη έναρξη λειτουργίας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Δεν είναι δα και τόσο συνηθισμένο, σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και πάνω απ’ όλα κρίσης θεσμών και αξιών, να εγκαινιάζεται ένας χώρος με εκδηλώσεις που ανταποκρίνονται και καλύπτουν όλες τις σύγχρονες εκφάνσεις του πολιτισμού. Το πιθανότερο είναι, λοιπόν, πως οι άνθρωποι της Στέγης δεν είναι καθόλου τρελοί, αλλά αντιθέτως πολύ αισιόδοξοι, γιατί ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και γιατί το κάνουν. Ποιο είναι, όμως, το target group ενός τέτοιου χώρου; «Είναι οι άνθρωποι με ανησυχίες, με περιέργειες, αυτοί που θέλουν να εντάξουν το στοιχείο της ποιότητας στη ζωή τους και αναζητούν την ποιότητα στον πολιτισμό και τις τέχνες. Δεν θέλουμε να γίνουμε ένα ακόμα πολιτιστικό γκέτο, ούτε απευθυνόμαστε μόνο στους ανθρώπους που ούτως ή άλλως πηγαίνουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μας ενδιαφέρει να διευρύνουμε το κοινό. Οι παραγωγές μας και η προσέγγισή μας θα κάνουν το κοινό να νιώσει πιο άνετα, πιο φιλικά και λιγότερο αποκλεισμένο από τον χώρο που λέγεται πολιτισμός και πολλοί θεωρούν ότι χρειάζονται ειδικά προσόντα για να τον απολαύσουν. Οι τέχνες και ο πολιτισμός έχουν τα προσόντα για να απευθυνθούν στον καθένα», μας λέει η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, εκτελεστική υποδιευθύντρια και διευθύντρια επικοινωνίας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Μήπως όμως η συγκυρία της εποχής είναι αποτρεπτική για ένα τέτοιο εγχείρημα; «Όπως είπε και ο πρόεδρος του ιδρύματος κύριος Παπαδημητρίου, σε καιρούς κρίσης η τέχνη και ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη. Είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία που δεν επιβαρύνει τον φορολογούμενο και συνειδητή επιλογή της διοίκησης που δεν έκανε πίσω ακόμα και τη συγκεκριμένη περίοδο. Ακριβώς αυτήν την περίοδο είναι επιτακτική η ανάγκη να μην κάνεις πίσω», λέει η Αφροδίτη Παναγιωτάκου. Και συνεχίζει: «Η κρίση, άλλωστε, και ετυμολογικά έχει αρκετές ερμηνείες. Υπάρχει η κρίση με την έννοια του “crisis” και η κρίση με την έννοια του “ judgment”. Ίσως είναι ευκαιρία να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να επαναπροσδιορίσουμε τη φιλοσοφία της ζωής μας». Θα είναι, όμως, προσιτή στον κόσμο η τιμή των εκδηλώσεων; «Είναι αρχή μας ότι το εισιτήριο δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στο να έρθει κάποιος στη Στέγη. Και αξίζει να δώσεις όσα δίνεις στο σινεμά, 7 ή 10 ή 15 ευρώ για μια παράσταση γιατί, για να μιλήσουμε με πιο πεζούς όρους, “αγοράζεις” την εμπειρία μιας ζωής».

Ο χώρος

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Λ. Συγγρού 107-109) καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, διαθέτει 7 ορόφους και 9 υπόγεια επίπεδα και έχει συνολικό εμβαδόν εσωτερικών χώρων 18.000 τ.μ. «Η Συγγρού είναι ένας καινούργιος πολιτιστικός άξονας της πόλης. Είναι πολύ κοντά στο κέντρο, οδηγεί στη θάλασσα, έχει ενδιαφέροντα κτίρια και αντιστοιχεί σε πραγματικές γειτονιές, όπως η Καλλιθέα, ο Νέος Κόσμος, η Νέα Σμύρνη, το Φάληρο. Η Ακρόπολη, το ΦΙΞ, η Στέγη, το Πάντειο, το Ευγενίδειο, το Δέλτα του Φαλήρου, βρίσκονται σ’ αυτόν τον άξονα που αξίζει να αρχίσουμε να τον διασχίζουμε», συμπληρώνει η Αφροδίτη Παναγιωτάκου. Το κτίριο σχεδίασε ο γαλλικός οργανισμός Architecture Studio, το μπαρ η Αιμιλία Παπαφιλίππου, τον θεατρολογικό φωτισμό ο James Morse και τον αρχιτεκτονικό φωτισμό το γραφείο Ελευθερία Ντεκώ και Συνεργάτες. Ο χώρος περιλαμβάνει:

– Αμφιθεατρική κεντρική σκηνή 880 θέσεων.

– Σκηνή 220 θέσεων.

– Αίθουσα εκθέσεων και διαλέξεων.

– Εκθεσιακό χώρο 700 τ.μ.

– Υπαίθριους χώρους για ανοιχτές συναντήσεις.

– Εστιατόριο στον τελευταίο όροφο με θέα την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τον Σαρωνικό.

– Πάρκινγκ 200 θέσεων.

Οι εκδηλώσεις

Δεκάδες εκδηλώσεις μάς περιμένουν τους επόμενους μήνες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. «Τα εγκαίνια θα είναι ανοιχτά σε όλους, χωρίς τον αυστηρό χαρακτήρα του πρωτοκόλλου, χωρίς καμιά έμφαση σε κανέναν “κοσμικό” χαρακτήρα. Ακόμα και οι επίσημοι καλεσμένοι μας θα είναι οι άνθρωποι του πολιτισμού», μας λέει η Αφροδίτη Παναγιωτάκου. Η επίσημη έναρξη έχει προγραμματιστεί για τις 7 Δεκεμβρίου. Θα έχει προηγηθεί η διεξαγωγή του Διεθνούς Συνεδρίου «Οι Διάλογοι των Αθηνών» (24-27 Νοεμβρίου) και οι παράλληλοι «Εικαστικοί Διάλογοι» με έργα 15 καλλιτεχνών εγκατεστημένα σε πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας. Θα ακολουθήσουν η παράσταση «The Sound of Silence» του Alvis Hermanis με μουσική των Simon and Garfungel, η χορευτική παράσταση «Lebenswelt» της Yelp Dance Company, ο «Άγνωστος Ελληνισμός» του Δήμου Αβδελιώδη, συναυλίες της Ορχήστρας των Χρωμάτων και της Καμεράτας, το «Αόρατο Τσίρκο» των Jean-Baptiste Thierree και Victoria Chaplin, το «Cherry-Brandy» του Josef Nadj, οι «Αντιγόνες» της ομάδας tg Stan βασισμένες σε έργα των Κοκτό και Ανούιγ, ο «Βέρθερος» του Γιάννη Σκουρλέτη, ο «Θάνατος του Δαντόν» του Στάθη Λιβαθηνού, η εικαστική έκθεση «Πολυγλωσσία», το φεστιβάλ πειραματικής μουσικής «Borderline», η «(Α)πολλωνία» του Βαρλικόφσκι κ.ά.

Γιάννης Κουκουλάς

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 13:48