search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 15:41
MENU CLOSE

Ο μυστικός δείπνος κεκλεισμένων των θυρών

09.11.2010 08:19
Ο μυστικός δείπνος κεκλεισμένων των θυρών - Media

Γράφει η Κουκίδα

Ούτε με έναν, ούτε με δύο, αλλά με είκοσι εκπροσώπους των μεγαλύτερων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων (hedge funds) συναντήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Γράφει η Κουκίδα

Ούτε με έναν, ούτε με δύο, αλλά με είκοσι εκπροσώπους των μεγαλύτερων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων (hedge funds) συναντήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Λονδίνο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Επισήμως βρέθηκε εκεί καλεσμένος του πανεπιστημίου L.S.E, για να μιλήσει για την πρόοδο (!) της ελληνικής οικονομίας. Η Κουκίδα όμως μαθαίνει ότι μεγάλη τράπεζα κανόνισε το εν λόγω «κλειστό» δείπνο, ώστε να μπορέσει ο υπουργός οικονομικών να ζητήσει την στήριξη των επενδυτών ( αυτών που ανεβοκατεβάζουν τα σπρεντ λες και είναι ασανσέρ και που ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ότι στοιχηματίζουν πως θα πτωχεύσουμε), ώστε να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Όμως οι ξένοι ζήτησαν fast track σε άλλου είδους επενδύσεις στην χώρα μας, που θεωρούν πιο safe και επιμένουν να σφυρίζουν αδιάφορα όταν η κουβέντα έρχεται στα ομόλογα. Βλέπετε, δεν τα θεωρούν ασφαλή… καταφύγια αφού ο συναγερμός για αναδιάρθρωση του χρέους κάθε άλλο παρά έχει λήξει.

Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποκλιμακωθούν τα σπρεντ ώστε να φανεί ότι οι αγορές την στηρίζουν. Οι αγορές από την άλλη θεωρούν ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων έχει σκαλώσει και αναμένουν ένα πολύ δύσκολο 12μηνο. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έλαβε το οικονομικό επιτελείο: Πάρτε τα σκληρά μέτρα και βλέπουμε.  Η δυσπιστία, που ενισχύθηκε με το ψευτοδίλημμα των πρόωρων εκλογών, κάνει την χώρα μας απαγορευτική για επενδύσεις που θα αποφέρουν τα πολυπόθητα μαζικά έσοδα. Η κίνηση του Κινέζου πρωθυπουργού να επισκεφθεί την Πορτογαλία και την Γαλλία και να δηλώσει ευθαρσώς ότι θα στηρίξει τις δύο οικονομίες με το να αγοράσει κρατικά ομόλογα, ήταν ένα χαστούκι για την κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά και για την χώρα γενικώς. Μην ξεχνάτε ότι, όταν ήρθε ο Κινέζος εδώ, υπέγραψε συμφωνίες που διασφάλιζαν τα συμφέροντα της χώρας του, ζήτησε και πήρε διαδικασίες εξπρές (που σε κάποιες περιπτώσεις αντιτίθονταν στο σύνταγμα), προκειμένου να έρθει εδώ κινεζικό χρήμα Απέφυγε όμως διπλωματικά να δεσμευθεί σε αγορά ελληνικών ομολόγων.

Είπαμε,  τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, γι αυτό οι επενδυτές είναι στο περίμενε. Θέλουν πρώτα να δουν ότι θα περάσουν άνευ πολιτικού κόστους και κοινωνικών αντιδράσεων οι αποφάσεις που έρχονται : 30% μείωση του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατάργηση της κλαδικής σύμβασης, κατάργηση του κατώτατου μισθού, κλείσιμο ΔΕΚΟ, αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, μείωση των μισθών με το ενιαίο μισθολόγιο κλπ.

Οι τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο των δημοσιονομικών στοιχείων, αναφέρουν ότι οι αναπροσαρμογές της Γιούροστατ θα μας στοιχίσουν επιπρόσθετα μέτρα το 2011, της τάξεως του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ. Από πού θα κοπούν αυτά τα χρήματα; Γιατί τα πιο πάνω μέτρα ήδη έχουν προεξοφληθεί. Η υποψία των εταίρων ότι ο George ετοιμάζεται να την κάνει, τους άνοιξε και το στόμα.. Μετά τον επίτροπο Όλι Ρεν, που προ εκλογών διεμήνυσε ότι πρέπει να παρθούν επιπρόσθετα  μέτρα, ήρθε η σειρά του -μέχρι τώρα διαλλακτικότερου- προέδρου του Γιούρογκρουπ να υπογραμμίσει το ίδιο. Ούτε 24 ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει επιπρόσθετα μέτρα λόγω της βαθύτερης ύφεσης. Και υπενθύμισε την δέσμευση του ΓΑΠ ότι θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις παρά το όποιο πολιτικό κόστος…

ΥΓ: Δεν ξέρουμε ποιος έπαιξε τον ρόλο του Ιούδα στο μυστικό δείπνο του Λονδίνου. Κάτι μας λέει όμως ότι ο Ιούδας δεν μετέβη στην Βρετανική πρωτεύουσα. Παρέμεινε επί ελληνικού εδάφους και χτύπαγε υπερωρίες. Ανασχηματισμός έρχεται. Ο Παπακωνσταντίνου έλειπε και η τύχη του δούλευε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 14:52