22/01/2019 08:59:27
11.11.2009

Ο Αλμούνια...διψάει

Ο Αλμούνια...διψάει - Media

Ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επέστρεψε από ένα δύσκολο διήμερο στις Βρυξέλλες μεταφέροντας στις αποσκευές του φακέλους με σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει. Οι συστάσεις αυτές περιγράφουν τα μέτρα που οι Ευρωπαίοι απαιτούν να λάβει η κυβέρνηση. Οσο κι αν η διαπίστωση είναι οδυνηρή, περιγράφει απόλυτα την πραγματικότητα: Τα... Αλμούνια των Βρυξελλών  χαράσσουν  την οικονομική πολιτική της χώρας.  Καμία (ούτε η ελληνική) κυβέρνηση δεν θα ήταν υπερήφανη για αυτήν την κατάσταση. Για το λόγο αυτό οι συστάσεις της Κομισιόν, δεν δημοσιοποιούνται λεπτομερώς... προς το παρόν τουλάχιστον.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει την  υπαγωγή της Ελλάδας στα όσα προβλέπει το άρθρο 104, παράγραφος 8, της Συνθήκης του Μάαστριχ για τις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την υπαγωγή της Ελλάδας  σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης που περιγράφεται στην παράγραφο 9 της Συνθήκης του Μάαστριχ.

Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το άρθρο 104, παράγραφος 8 της Συμφωνίας του Μάαστριχ (για την οποία τόσο πανηγυρίσαμε)  αν το Συμβούλιο διαπιστώσει ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση για την εφαρμογή των συστάσεων μείωσης του ελλείμματος, εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος, τότε μπορεί να τις ανακοινώσει (τις συστάσεις) δημοσίως. Με άλλα λόγια, η κομισιόν έχει το δικαίωμα  να «ξεφωνίσει» ότι η κυβέρνηση δεν είναι  αυτή που χαράσσει την οικονομική πολιτική της χώρας...

Μετά το ξεφωνητό ακολουθεί η  παράγραφος 9  με την οποία το Συμβούλιο μπορεί να καλέσει ένα κράτος-μέλος να λάβει εντός συγκεκριμένης προθεσμίας τα μέτρα που κρίνει αναγκαία για τη μείωση του ελλείμματος, τα οποία ουσιαστικά θα τα καθορίζει η Κομισιόν και επισήμως.

Ολα αυτά έχουν τη σημασία του καθώς,  ξεκινά στη Βουλή η  συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Από την εξέλιξη αυτής της συζήτησης θα μπορέσει πιο εύκολα να διακρίνει τι ζήτησαν τα Αλμούνια και τι υποσχέθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένα είναι βέβαιο: Θα μας πιουν το αίμα...

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.