search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:30
MENU CLOSE

Σύντομα η νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου

11.11.2010 09:15
Σύντομα η νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου - Media

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των στελεχών της Τρόικας με την κυβέρνηση για τη νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου, καθώς οι τεχνικές διαβουλεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί από τα χαμηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των στελεχών της Τρόικας με την κυβέρνηση για τη νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου, καθώς οι τεχνικές διαβουλεύσεις έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί από τα χαμηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ.

Τα εν λόγω στελέχη βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα στις συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Σερβάς Ντερούζ (Κομισιόν) με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο διήμερο θα οριστικοποιηθεί η επίπτωση που θα έχει η αναθεώρηση της Εurostat για το έλλειμμα του 2009 στο έλλειμμα του 2010. Από το εύρος της αναθεώρησης θα επανακαθοριστεί ο στόχος για το έλλειμμα του 2010, ενώ παράλληλα, το πλέον κρίσιμο κομμάτι των διαπραγματεύσεων του διημέρου 15 – 17 Νοεμβρίου αφορά στα νέα μέτρα του 2011, τα οποία θα αποτυπωθούν μερικώς στο σχέδιο του προϋπολογισμού και στο εάν ο στόχος του 2011 για το έλλειμμα θα διατηρηθεί.

Σημειώνεται πως με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της περιόδου 2006-2009 από την Eurostat, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 αναθεωρείται υψηλότερα των 35 δισ. ευρώ, από τα 30,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε το Μνημόνιο.

Το δε έλλειμμα του 2010 φαίνεται να αναθεωρείται από τα 18,6 δισ. ευρώ στα 21,4 δισ. ευρώ. Το Μνημόνιο θέτει ως στόχο την μείωση του ελλείμματος 2011 στα 16 δισ. ευρώ ή στο 6,9% του ΑΕΠ. Αν ο στόχος αυτός διατηρηθεί, η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του 2011 κατά 5,4 δισ. ευρώ, όταν αρχικά υπολόγιζε πως θα έπρεπε να εξοικονομήσει 2,6 δισ. ευρώ.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν πως η προσπάθεια της Ελλάδας το 2010 οδήγησε σε εξοικονόμηση τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, εξέλιξη που χαρακτηρίζουν «διαπραγματευτικό όπλο», αφενός διότι αποτυπώνει την πολιτική βούληση, αφετέρου διότι διασφαλίζει πως η δημοσιονομική εξυγίανση δεν θα μείνει ημιτελής.

Πάντως, η διατήρηση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 5% και η παρατεταμένη ύφεση, αποτελούν παράγοντες που ήδη προσμετρούν στην «διαλλακτικότητα» των στελεχών της Τρόικας, τα οποία ζητούν από την κυβέρνηση ρεαλιστικές προτάσεις για την ανάταξη της οικονομίας.

Οι ίδιοι θεωρούν μονόδρομο την περικοπή δαπανών στο δημόσιο τομέα, καθώς αναγνωρίζουν πως η επιβολή νέων φόρων θα αυξήσει τα έσοδα. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν την εφαρμογή μεσοπρόθεσμων πολιτικών που θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα.

Έτσι, λοιπόν, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί δημόσια το ζήτημα της επέκτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, αλλά και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η χώρα από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15