search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:14
MENU CLOSE

Απειλές και πιέσεις για ανασχηματισμό

14.11.2010 12:38
Απειλές και πιέσεις για ανασχηματισμό - Media

Απειλή ανασχηματισμού προκειμένου να αφυπνιστούν υπουργοί και βουλευτές που αποστασιοποιήθηκαν ή και υπονόμευσαν υποψηφίους, αλλά και ως αντίδοτο στην κρίση εσωστρέφειας εξαπολύει από την Τρίτη το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου, εμφανίζοντας τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει «φορτώσει» και να απειλεί με… πειθαρχικές ποινές όσους διαταράσσουν το κλίμα.

Απειλή ανασχηματισμού προκειμένου να αφυπνιστούν υπουργοί και βουλευτές που αποστασιοποιήθηκαν ή και υπονόμευσαν υποψηφίους, αλλά και ως αντίδοτο στην κρίση εσωστρέφειας εξαπολύει από την Τρίτη το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου, εμφανίζοντας τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει «φορτώσει» και να απειλεί με… πειθαρχικές ποινές όσους διαταράσσουν το κλίμα. Στο «κόκκινο», σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, βρίσκονται ο Χάρης Καστανίδης που, σύμφωνα μ’ αυτούς, έδωσε επιχειρήματα «δικαίωσης» στη Ν.Δ. κάνοντας λόγο για αλλαγή του μνημονίου με συγκεκριμένα παραδείγματα και εκλογές, ο Θ. Πάγκαλος που με τις συνεχείς δηλώσεις του για στρατιωτικούς και άλλα τινά προκαλεί κοινωνικές τριβές, ο Π. Μπεγλίτης που δεν κρύβει τη δυσανεξία του στο όνομα Τατούλης, ο Δ. Κουσελάς για τον ίδιο λόγο, αλλά και υπουργοί, όπως η Λούκα Κατσέλη και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έσπευσαν να διαφοροποιηθούν. Κατά τα λοιπά, ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ζητήσει αυτές τις τρεις μέρες που απομένουν από όλα τα στελέχη να δώσουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τη στήριξη των υποψηφίων ευελπιστώντας ότι την πρώτη Κυριακή οι ΠΑΣΟΚοι εξέφρασαν τον θυμό τους και τώρα θα προσέλθουν στις κάλπες για να στηρίξουν τους υποψηφίους του.

Από τη Δευτέρα που αναμένεται να ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου», με πρώτο να ανοίγει το στόμα του τον Θ. Πάγκαλο, δεν αποκλείεται με αφορμή και την πορεία της οικονομίας αλλά και τον χειρισμό των εκλογών και γενικά τον συντονισμό της κυβέρνησης να ξεσπάσει εσωκομματική μάχη που θα οδηγήσει και σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Όμως όλα αυτά θα μπουν σε δεύτερη μοίρα, αφού αυτό που προηγείται είναι η παρουσίαση του προϋπολογισμού στις 18 του μήνα, που θα περιλαμβάνει μεγάλο μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες (κυρίως στις ΔΕΚΟ με πογκρόμ στα επιδόματα των εργαζομένων), αλλά και στις δαπάνες για έργα που θα κατέβουν σε μηδενικό σημείο.

Ως αντιστάθμισμα στη μείωση των ανελαστικών δαπανών του Δημοσίου με απολύσεις, η κυβέρνηση θα προτείνει στην τρόικα το πάγωμα επί μια πενταετία οποιασδήποτε νέας πρόσληψης (εκτός Υγείας και οριακά Παιδείας), ώστε με τη συνταξιοδότηση κάθε χρόνο να κατέβει ο αριθμός περίπου στις 150 χιλιάδες σε βάθος πενταετίας, αφού κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι, αν επιχειρηθούν απολύσεις έστω και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί. Αμέσως μετά τον πιο σκληρό προϋπολογισμό από σύστασης ελληνικού κράτους, έρχεται ο εκλογικός νόμος με την κατάτμηση των περιφερειών και τη λίστα, το μεικτό σύστημα στα χνάρια του γερμανικού, μπας και αλλάξει η ατζέντα από τον ζόφο της οικονομίας…

Καλημέρα, εσωστρέφεια

Στο μεταξύ, γείωση των φωνών διαμαρτυρίας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προς πάσα κατεύθυνση επιχειρεί η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης, αφού το αποτέλεσμα του α’ γύρου των εκλογών φαίνεται να έχει προκαλέσει πολλές και διαφορετικές ερμηνείες. Η κατάσταση στο εσωτερικό μοιάζει εκρηκτική, αλλά κανείς δεν τολμά εν μέσω αυτής της τρομακτικής κρίσης να πάρει τις ευθύνες δημιουργίας μιας μείζονος κρίσης που θα χρεωθεί κιόλας. Γι’ αυτό και προς το παρόν εξαντλούνται σε τροχιοδεικτικά πυρά μέσα από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, με βολές που αυτήν τη στιγμή μοιάζει να έχουν ως στόχο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Πολλά είναι τα ανοιχτά ζητήματα κριτικής στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και επιχειρώντας να τα κωδικοποιήσουμε μέσα από τη δημόσια κριτική και τις αιχμές που έχουν διατυπωθεί, κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:

◆Απουσία συνεκτικής στρατηγικής, στόχευσης και προετοιμασίας κόμματος και κυβέρνησης για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

◆Απίστευτοι ερασιτεχνισμοί του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την περαίωση, η ταχυδρόμηση ειδοποιητηρίων της οποίας άρχισε πέντε μέρες πριν από τις εκλογές εξαγριώνοντας τους υπερφορολογημένους πολίτες.

◆Κακές επιλογές προσώπων για δήμους και περιφέρειες, που προκάλεσαν συζητήσεις και περιττές φθορές.

◆Νεοφιλελεύθερη εμμονή του οικονομικού επιτελείου και εντελώς καθυστερημένα αντανακλαστικά στην παρουσίαση ενός συνεκτικού σχεδίου εξόδου από την κρίση από τον πρωθυπουργό.

◆Πλήρης κατάρρευση του κομματικού μηχανισμού προκειμένου να «κινητοποιήσει» τους ψηφοφόρους του κόμματος για συμμετοχή στις κάλπες, όσο και «λευκή απεργία» κυβερνητικών και άλλων στελεχών στη στήριξη υποψηφίων.

Απουσία συνεδρίασης οργάνων, είτε κυβερνητικών είτε κομματικών, προκειμένου να συζητηθούν ενστάσεις, προτάσεις, παρατηρήσεις, προβλήματα και δυσκολίες στην πορεία των εκλογών.

Η παραπάνω λίστα προβλημάτων έχει αντιστοίχιση σε μια σειρά στελεχών που διατυπώνουν και δημόσια τις παρατηρήσεις τους, και μέχρι τώρα έχουμε την τακτική της ηγεσίας να επιχειρεί να «αφομοιώσει» διά της σιωπής την όποια κριτική.

Πρώτος τον χορό των αντιδράσεων έσυρε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είπε φωναχτά μια μεγάλη αλήθεια: ότι έμαθε από την τηλεόραση το δίλημμα του πρωθυπουργού και ότι διαφωνεί πλήρως στη λογική ότι τα προβλήματα του τόπου είναι εντονότερα των πολιτικών ελιγμών. Μάλιστα μιλώντας στο Mega έμμεσα παραδέχτηκε ότι δεν είχε τρόπο να διατυπώσει στον πρωθυπουργό τη διαφωνία του.

Η Λούκα Κατσέλη, από την πλευρά της, δέχτηκε σωρεία συγχαρητήριων τηλεφωνημάτων για τη δήλωση που έκανε ότι η περαίωση διεκπεραιώνεται από το υπουργείο Οικονομικών με τραγικό τρόπο.

Γενικά στην κυβέρνηση αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα «γιγαντώνεται» το κίνημα κατά της φορολογικής δίωξης που υφίστανται πλέον οι πολίτες της χώρας, όπου το βάρος καλούνται να σηκώσουν ουσιαστικά όσοι δεν έχουν τη δύναμη να «αντιπαρατεθούν» ή να αποκρύψουν εισοδήματα. Πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι η φορολογική αποστράγγιση για την αύξηση των δαπανών έχει οροφή και δεν μπορεί μέσα σ’ έναν χρόνο οι πολίτες να «βομβαρδίζονται» από την εφορία με συνεχείς οχλήσεις να πληρώσουν, ενώ η διαδικασία σύλληψης της εκτεταμένης φοροδιαφυγής δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα.

Σοβαρές ενστάσεις για όλη αυτήν την κατάσταση έχουν και άλλα στελέχη, όπως ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Κώστας Γείτονας, ο Παντελής Οικονόμου κ.ά.

Καταπέλτης για την προετοιμασία κόμματος και κυβέρνησης για τις περιφερειακές εκλογές ήταν ο Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε τη δυσφορία του από την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να στηρίξει στην Πελοπόννησο τον Πέτρο Τατούλη. Γενικά ο Μπεγλίτης, ο μόνος ίσως από τους πολύ στενούς συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου που μοιάζει να διατηρεί σοβαρές αποστάσεις ασφαλείας από το επίκεντρο της εξουσίας, επικρίνει τον Γ. Παπανδρέου για το κλείσιμο που έχει κάνει μέσω της επιτροπής στρατηγικού σχεδιασμού, όπου μια μικρή ομάδα υπό τον Γιάννη Ραγκούση και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ρεγγίνας Βάρτζελη, του Παύλου Γερουλάνου και του Νίκου Αθανασάκη, κάνει κουμάντο. Παρόμοιες ενστάσεις, παρά το γεγονός ότι δεν τις διατυπώνουν (όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος), έχουν και άλλοι υπουργοί, όπως ο Δημήτρης Ρέππας, ο Χρήστος Παπουτσής και ο Χάρης Καστανίδης, που επιμένει στην ανάγκη διενέργειας εκλογών με ατζέντα το μνημόνιο και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Πολλοί είναι και αυτοί που εκτιμούν ότι η δουλειά που ανέλαβε να κάνει η επιτροπή υπό τον Θανάση Τσούρα για την επιλογή υποψηφίων ήταν εντελώς αποτυχημένη και ότι ευθύνεται και ο Γιώργος Παπανδρέου που δεν επέσπευσε τις αποφάσεις του ώστε να προετοιμαστεί το κλίμα κατάλληλα, αφού σε πολλές περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερο, και αναφέρουν περιπτώσεις όπως του Γ. Καμίνη στην Αθήνα, του Μάρκου Μπόλαρη στην Κεντρική Μακεδονία, του Γ. Παπαϊορδανίδη στη Δυτική Μακεδονία, του Ηλία Μπεριάτου στο Ιόνιο και του Νάσου Γιακαλή στο Βόρειο Αιγαίο. Επισημαίνουν τις αστοχίες όμως σε μια σειρά δήμων, όπου ακούγονται σοβαρά παράπονα, όπως η εμμονή στον Κώστα Λαλένη στο Περιστέρι, ο οποίος για τρίτη φορά αποτυγχάνει, αλλά επιβάλλεται χάρη στην επιμονή κεντρικών στελεχών.

Πολιτική ένσταση

Το ζήτημα είναι ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται η σύγκλιση του εθνικού συμβουλίου ώστε να συζητηθούν τέτοια ζητήματα, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου και οι συνεργάτες του, για την αποφυγή οποιασδήποτε κριτικής, συγκαλούν πανηγυρικές συνεδριάσεις και διαδικασίες στρογγυλών τραπεζιών όπου το ειδικό «καταπίνει» τη γενική πολιτική κριτική για πράξεις, επιλογές, παραλείψεις της ηγετικής ομάδας.

Η γενικότερη πολιτική ένσταση είναι ότι ποτέ δεν υπήρχε τόσο γενικευμένος διάλογος για ζητήματα κυβερνητικών δράσεων σε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά τόσο λίγος διάλογος για πολιτικές και κομματικές επιλογές, με υποβαθμισμένα έως πλήρως παραγκωνισμένα όργανα και τη δημιουργία κλειστής ομάδας εξουσίας, όπως επιλέγει ο Γιώργος Παπανδρέου, συχνά εκτός θεσμικών οργάνων, αφού πολλοί υπουργοί αλλά και ισχυρά στελέχη εκτιμούν ότι πιο πολλή εξουσία έχουν πρωθυπουργικοί σύμβουλοι, όπως ο Κ. Θέος, ο Δ. Στεφάνου, η Ελένη Παναρίτη ή ο Ηλίας Μόσιαλος, απ’ ό,τι τα θεσμικά κομματικά και κυβερνητικά όργανα.

Ο δεύτερος γύρος

Χαμηλοί τόνοι, προσπάθεια να μπουν στο παιχνίδι όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη και προβολή των υποψηφίων ως πιο ικανών επέλεξε η ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού που συνεδρίασε υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Αποφάσισε λοιπόν να ακολουθήσει μια στάση που θα αποδυναμώνει το ενδεχόμενο πόλωσης γύρω από το λεγόμενο αντιμνημονιακό μπλοκ. Εκτιμούν ότι έτσι κι αλλιώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, ενώ επισημαίνουν ότι η περαιτέρω διεύρυνση της αποχής μπορεί να ωφελήσει κατά περίπτωση τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, αφού το ίδιο πλήρωσε «σκληρά» την αποχή στον πρώτο γύρο.

Ανέλπιστο ντέρμπι για το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας, όπου, παρά την εξαιρετικά δύσκολη χημεία που είχε ο Γιώργος Καμίνης στην προσέγγισή του με τον κομματικό μηχανισμό, στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι το άδειασμα του Νικήτα Κακλαμάνη από τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και η δίψα πολλών Αθηναίων για αλλαγή μπορεί να φέρει το… θαύμα της ανατροπής.

Επισημαίνουν επίσης ότι δεν είναι εντυπωσιακό τόσο το ποσοστό του Καμίνη όσο η κατάρρευση του Νικήτα Κακλαμάνη, που έχασε 12 μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές και σχεδόν τις μισές ψήφους.

Σε θαύμα ελπίζουν και στη Θεσσαλονίκη, αν τελικά και εκεί επικρατήσουν οι δυνάμεις της αλλαγής έπειτα από 24 χρόνια, στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, αν και κάποιοι φοβούνται για τα συντηρητικά αντανακλαστικά της πλειονότητας των πολιτών της συμπρωτεύουσας…

Πιο δύσκολή, παρά τον υγιεινό περίπατο που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, είναι η μάχη στο Δήμο Πειραιά, αφού ο Γιάννης Μίχας έχει να αντιμετωπίσει, εκτός από τους… Μανιάτες που στον πρώτο γύρο διχάστηκαν, και τον μηχανισμό Φασούλα, που τον λιμάρει όσο και όπου μπορεί…

Στην Περιφέρεια Αττικής τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά δύσκολα, αφού δεν γνωρίζουν πώς θα φερθούν στον δεύτερο γύρο οι ψηφοφόροι. Πού ποντάρουν; Στην ορμή και το πάθος του Γιάννη Σγουρού, στην εμπειρία του και στην καταλυτική επικοινωνιακή διαφορά που τον χωρίζει από τον Βασίλη Κικίλια. Επίσης στην Ιπποκράτους επισημαίνουν ότι η ταύτιση Κίκιλια – Σαμαρά μπορεί να συσπειρώσει αντιδεξιά αντανακλαστικά που να σπάσουν το αντιμνημονιακό μέτωπο. Σε κάθε περίπτωση όμως κάνουν λόγο για πολύ δύσκολη μάχη.

Στην Πελοπόννησο εκτιμούν ότι ο Δημήτρης Δράκος σε αντίθεση με τον Πέτρο Τατούλη (που δέχτηκε έντονη αμφισβήτηση και επιφύλαξη) δεν μπορεί να κάνει το άλμα προς τη νίκη, κάτι που έμμεσα αναγνωρίζουν και στη Ρηγίλλης.

Ελπίδες για άνετη επικράτηση θεωρούν ότι θα έχουν και στα Ιόνια νησιά, αφού επισημαίνουν ότι, αν ο Ηλίας Μπεριάτος είχε χρόνο, θα είχε ακόμα καλύτερη επίδοση, ενώ σημειώνουν ότι και οι ψήφοι του Γ. Καλούδη θα ξαναγυρίσουν στη φυσική τους κοιτίδα.

Επίσης θεωρούν ότι έχουν καλές προοπτικές στη Στερεά Ελλάδα και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ εκτιμούν ότι η όποια νίκη της Ν.Δ. στις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας δεν θα είναι σαρωτική, αφού οι δύο υποψήφιοι, αν είχαν χρόνο, μπορεί και να είχαν καλύτερη τύχη.

Ντέρμπι με αβέβαιη έκβαση είναι οι μάχες της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, όπου αναζητούνται «δεξαμενές» και συμμαχίες με άλλες δυνάμεις, χωρίς όμως εμφανή σ’ αυτήν τη φάση αποτελέσματα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:13