search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:31
MENU CLOSE

Οι Κλουζό τα ήξεραν, αλλά κοιμούνταν…

13.11.2010 13:07
Οι Κλουζό τα ήξεραν, αλλά κοιμούνταν... - Media

Την προηγούμενη Δευτέρα η αντιτρομοκρατική… συνελήφθη κοιμώμενη. Κι αν δεν ήταν τόσο οξυδερκής η υπάλληλος της εταιρείας κούριερ της οδού Αστυδάμαντος στο Παγκράτι, που έγκαιρα κατάλαβε πως κάτι ασυνήθιστο περιείχε το παγιδευμένο με μικρή ποσότητα «ασθενούς» εκρηκτικής ύλης δέμα κι ενημέρωσε την αστυνομία με αποτέλεσμα να συλληφθεί δύο οικοδομικά τετράγωνα παρακάτω το δίδυμο των delivery boys της Συνωμοσίας, η χώρα δύσκολα θ’ απέφευγε τους παραλληλισμούς με την… Υεμένη.

Την προηγούμενη Δευτέρα η αντιτρομοκρατική… συνελήφθη κοιμώμενη. Κι αν δεν ήταν τόσο οξυδερκής η υπάλληλος της εταιρείας κούριερ της οδού Αστυδάμαντος στο Παγκράτι, που έγκαιρα κατάλαβε πως κάτι ασυνήθιστο περιείχε το παγιδευμένο με μικρή ποσότητα «ασθενούς» εκρηκτικής ύλης δέμα κι ενημέρωσε την αστυνομία με αποτέλεσμα να συλληφθεί δύο οικοδομικά τετράγωνα παρακάτω το δίδυμο των delivery boys της Συνωμοσίας, η χώρα δύσκολα θ’ απέφευγε τους παραλληλισμούς με την… Υεμένη. Όχι ότι τώρα το απέφυγε, αλλά η ένταση και ο βαθμός των διεθνών επικρίσεων θα ήταν κατά αρκετά ντεσιμπέλ υψηλότερος.

Γιατί όμως τα σαΐνια του αντιτρομοκρατικού επιτελείου ήταν σε παρατεταμένη ύπνωση, δίχως τίποτα να ταράζει το ενύπνιό τους;

Γιατί αιφνιδιάστηκαν, όχι μόνο από το εύρος της επίθεσης, αλλά και από τον συμπεριφορισμό της οργάνωσης, την οποία μέχρι πρότινος κατέτασσαν στο επίπεδο του βρεφοκομείου της «νεοτρομοκρατίας»;

Γιατί δεν τους αφύπνισε το φονικό πακέτο που εξερράγη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με θύμα τον Γιώργο Βασιλάκη, υπασπιστή του Χρυσοχοΐδη;

Καταρχήν ουδέποτε έλαβαν υπόψη τους μια ειδικού χαρακτήρα έκθεση πληροφοριών που συντάχθηκε έναν χρόνο πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και, μεταξύ πολλών άλλων επισημάνσεων και διαπιστώσεων για τις ζυμώσεις που συντελούνταν τότε στη διεθνή της τρομοκρατίας, συγκαταλέχθηκε μια αποστροφή του λόγου τού τότε διοικητή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Πακιστάν.

Ο Pervez Sultan Khan είχε πει τότε στους Κινέζους και σε 13 ακόμη ομολόγους του και ειδικούς, μεταξύ των οποίων και ο τότε υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Στέλιος Σύρος, ο αξιωματικός δηλαδή που διαχειρίστηκε ως αρχηγός της αντιτρομοκρατικής την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, ότι στη χώρα του (Πακιστάν) δραστηριοποιείται η οργάνωση IMU, «η οποία αποτελείται από περίπου 2.000 άτομα και είναι το courier της Αλ Κάιντα».

Για τους… εμβριθείς μελετητές των συνηθειών και του εν γένει μπιχεβιορισμού των οργανώσεων, που είτε δρουν σε διεθνές επίπεδο είτε έχουν ενδημικό βεληνεκές, είναι παραπάνω από τεκμηριωμένο ότι αντιγράφουν πρακτικές εφαρμογές και μεθοδολογία δράσης. Συνεπώς ήταν ζήτημα χρόνου να γίνει μετάγγιση της συγκεκριμένης τεχνογνωσίας και στην Ελλάδα.

Σφαίρες κούριερ

Δεν άκουσαν, όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, ούτε το… ελαφρύ θρόισμα των προμηνυμάτων που άρχισαν ν’ αποστέλλονται ταχυδρομικά πριν από λίγους μόνο μήνες. Από τον περασμένο Ιανουάριο. Το πρώτο sms για το τι επρόκειτο να συμβεί περιεχόταν στη μία και μοναδική προκήρυξη της «E.O. 6 Δεκέμβρη», με την οποία η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας στις 15 Ιανουαρίου στο υπουργείο Τύπου.

Η προκήρυξη παραδόθηκε κι αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα zougla.gr έξι ημέρες αργότερα (στις 21 Ιανουαρίου). Στην πέμπτη θεματική ενότητα του πολυσέλιδου μανιφέστου αναγράφονταν τα εξής:

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την αποστολή σφαιρών στους κυρίους Πρετεντέρη και Κούγια και για τη βομβιστική επίθεση την Παρασκευή 15.1 στο υπουργείο Τύπου. 21.12.2008. Ημέρες γιορτής και χαράς για κάποιους που θέλουν να εδραιώσουν την καριέρα τους πάνω σε νεκρούς. Αποφασίσαμε λοιπόν να συμβάλουμε στη χαρά τους στέλνοντας από ένα δώρο διόλου συμβολικό. Από δύο σφαίρες των 9mm στάλθηκαν στους “καταξιωμένους” κυρίους Πρετεντέρη και Κούγια. Ο καθένας από αυτούς είναι για εμάς ιδιαίτερα ξεχωριστός».

Κατά σύμπτωση και τότε η αντιτρομοκρατική είχε… αιφνιδιαστεί όταν διεκδικήθηκε η πατρότητα της ενέργειας από την «Ε.Ο. 6 Δεκέμβρη», καθώς θεωρούσε – και το διαμήνυε παντού – ότι και αυτό το χτύπημα είχε τη σφραγίδα και το κοπιράιτ της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Η συνδεσμολογία του μηχανισμού, έλεγαν, παραπέμπει στα «μωρά της τρομοκρατίας», που εκείνο το διάστημα παρουσίαζαν ούτως ή άλλως οργιαστική δραστηριότητα. Ήταν και ο χαρακτήρας του στόχου τέτοιος, ώστε διασυνδέθηκε με προηγούμενες απειλητικές αναφορές τους.

Συνεπώς όλο το φάσμα που άρχισε να δημιουργείται με την ταχυδρομική αποστολή προμηνυμάτων για την εκτροπή των οργανώσεων προς νέες τακτικές είχε σχεδόν συμπληρωθεί. Απέμενε η ανατίναξη του παγιδευμένου φακέλου στις 24 Ιουνίου που στοίχειωσε τον έβδομο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την προηγούμενη Δευτέρα τα 14 πακέτα που διανεμήθηκαν από τουλάχιστον οκτώ… delivery boys.

Ο πυροτεχνουργός και ο αδελφός

Πέρα και πάνω απ’ όσες αστοχίες σε προληπτικές ενέργειες και προβλέψεις μπορεί να καταλογίσει κάποιος στα τσακάλια του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κατ’ αρχήν τις δύο σημαντικές γι’ αυτούς συλλήψεις. Ο Γ.Τσ. και κυρίως ο Π.Α., ο 22χρονος δηλαδή, τοποθετούνταν από πριν στις υψηλές κλίμακες των μικρών ιλεγκαλιστών, ενώ στον δεύτερο αποδιδόταν η ιδιότητα του πυροτεχνουργού της οργάνωσης.

Ήταν ο δεύτερος κατά σειρά, καθώς ως πρώτος πυροτεχνουργός παρουσιαζόταν ένας άλλος νεαρός, ο οποίος ήταν μεταξύ όσων πιάστηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου 2009, μετά την έφοδο της τότε αντιτρομοκρατικής στο ισόγειο της διπλοκατοικίας στην οδό 25ης Μαρτίου 8 στο Χαλάνδρι. Μετά τη σύλληψή του οι «συνάδελφοί» του πυροτεχνουργοί της αστυνομίας είδαν ουσιαστικές διαφορές στις βόμβες που έκτοτε τοποθετήθηκαν.

Εάν αποδειχτεί σωστή αυτή η εκτίμηση του ιερατείου, τότε η Συνωμοσία έχει ένα μικρό πρόβλημα να λύσει, για να εξακολουθήσει να διατηρεί αξιοπρόσεκτη επιχειρησιακή ικανότητα. Για τον Π.Α. τα πληροφοριακά δελτία των αντιτρομοκρατικάριων σημείωναν ότι την τεχνογνωσία στην κατασκευή σύνθετων εκρηκτικών μηχανισμών την «παρέλαβε» από συλληφθέντα τον Απρίλιο που κατηγορείται για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα.

Άλλωστε δεν αποτελεί μυστικό ότι τα τσακάλια… αιφνιδιάστηκαν μόλις η Συνωμοσία ανέλαβε με προκήρυξη την ευθύνη για την έκρηξη της μεγα-βόμβας που πέρσι στις 27 Δεκεμβρίου ταρακούνησε συθέμελα τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής στον Νέο Κόσμο.

Δεξαμενή τροφοδοσίας

Τα σαΐνια αποφαίνονται πως ο επιχειρησιακός βραχίονας της Συνωμοσίας διαθέτει ανεξάντλητη δεξαμενή τροφοδοσίας με νέα μέλη. Άλλωστε κατ’ επανάληψη τα παλικάρια διοργάνωσαν… φεστιβάλ φωτιάς με ταυτόχρονους εμπρησμούς σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα, το οποίο προέκυψε έπειτα από λογικούς υπολογισμούς, να προκύπτουν χωροταξικά αρκετοί πυρήνες, τα μέλη των οποίων αθροιστικά υπολογίστηκαν σε άνω των 40.

Μέχρι σήμερα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχουν συλληφθεί ή έχουν ανακοινωθεί τα ονόματα περίπου 15 αγοριών και κοριτσιών για συμμετοχή στην οργάνωση, που σημαίνει πως εξακολουθούν να βρίσκονται στην αφάνεια, αλλά ενεργά, τουλάχιστον άλλοι 25.

Την προηγούμενη Δευτέρα η οργάνωση χρησιμοποίησε το ανώτερο οκτώ delivery boys για να επιφέρει αποσάθρωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο των ταχυμεταφορών και να στείλει έναν παγιδευμένο φάκελο στη γερμανική καγκελαρία. Στην επιχείρηση συμμετείχαν κατά τις διαπιστώσεις και οι υπόλοιποι 5 από τους αναζητούμενους, οι φωτογραφίες των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Με μια ακόμη λογική αναγωγή, συνεπώς, γίνεται εύκολα φανερό ότι υπάρχει επιχειρησιακό βάθος. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει διαθέσιμο αποθεματικό τεχνογνωσίας. Σημειώνεται επίσης πως η οργάνωση ύστερα από κάθε σύλληψη φερόμενων μελών της, απάντησε με μια ή περισσότερες δυναμικές βομβιστικές ενέργειες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:30